A 10 leggyakoribb paradicsombetegség

A 10 leggyakoribb paradicsombetegség

SFV
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Semmi sem hasonlítható a frissen szedett paradicsom ízéhez. És ha a növényeink egészségesek maradnak, egész szezonban betakaríthatjuk és élvezhetjük ezeket a finomságokat. Akármilyen gyakran is ápoljuk azonban növényeinket, néha egy-egy betegség megtámadja a kertünket, és a paradicsomnövényeik is megsínylik ezt. Ezek a betegségek minden kertészt megtalálhatnak, az egyetlen teraszparadicsommal rendelkező kertésztől a hektáros telekkel rendelkező gazdáig. Olvasd el a paradicsomnövényeket érintő 10 leggyakoribb betegség listáját, valamint tippeket a fertőzések gyógyítására és megelőzésére! 

Gyakori paradicsombetegségek

Megelőzés 


Sok betegség megelőzhető megfelelő ültetési módszerekkel és bevált gyakorlatokkal. Lássuk, hogyan! 

  • A paradicsomokat kellő távolságban ültessük egymástól, hogy jó levegőkeringést biztosítsunk, és ne öntözzük túl őket! 
  • A tenyészidőszak végén semmisítsd meg a fertőzött növényeket! 
  • Ne komposztáld ezeket a növényeket, mert jövőre újra megfertőzhetik a kertedet!
  • A használatok között fertőtlenítsd eszközeid!


Paradicsombetegségek


 No.1. paradicsombetegség – korai elpusztulás


A korai fertőzés általában először a növény alsó levelein jelenik meg barna vagy fekete levélfoltok formájában. A sérülések ezután koncentrikus gyűrűket képeznek, mint egy céltábla. A levélfoltok végül a szárra, sőt a paradicsom termésére is vándorolnak. A korai fertőzés általában meleg időben fordul elő, amikor jelentős mennyiségű eső és páratartalom van. A gombaölő szer segíthet csökkenteni a károkat, de csak csökkenti, nem pedig megszünteti a problémát. A legjobb kezelés a megelőzés. 


No.2. paradicsombetegség – késői pusztulás 


A késői fertőzés nagyon pusztító és általában akkor fordul elő, amikor a késői szezon hőmérséklete hűvös és a harmat erős. A száron, a leveleken vagy a gyümölcsön sötét, vízzel átitatott foltokra emlékeztető apró elváltozások jelennek meg. Ha a késői fertőzést azonosítottuk, el kell távolítania a területről az összes maradványt és lehullott gyümölcsöt, hogy megakadályozzuk a betegség áttelelését. A vegetációs időszakban ismételt gombaölő szerek segíthetnek megvédeni a késői fertőzéstől a paradicsomainkat. 


No.3. paradicsombetegség – déli vész 


A déli vész leggyakrabban a nyári hónapokban fordul elő, amikor a talaj meleg és nedves. Az elszíneződött alsó levelek, a fonnyadt lombozat és a növény összeomlása ennek a betegségnek a tünetei, amely általában a növény elpusztulásához vezet. A jó higiénia a legjobb kezelés. Ez magában foglalja a használt kerti szerszámok fertőtlenítését, a beteg növények eltávolítását és megsemmisítését, valamint a velük érintkező kerti maradványokatt vagy talajtakarót. Lehet, hogy magát a talajt is fertőtleníteni kell. Ha fertőzés fordul elő a kertben, legalább egy évig ne ültessünk más paradicsomot ezen a területen!


No.4. paradicsombetegség – fusarium hervadás 


A hervadás az első tünet és a betegség előrehaladtával a levelek sárgulnak, elhalványulnak, és az új növekedés visszamarad. Sokszor a betegség csak a levél vagy a növény egyik felét támadja meg, mielőtt a másikra költözne. 


No.5. paradicsombetegség – verticillium hervadás


A verticillium hervadás ugyanazokat a levéltüneteket mutatja, mint a fusarium hervadás, de egyszerre támadja meg a növény mindkét oldalát. A levelek felkunkorodnak, elhervadnak, elszíneződnek, majd elhalnak és lehullanak a növényről. A verticillium hervadása nem gyógyítható. Miután bejutott a növénybe, a növényeket el kell távolítani és meg kell semmisíteni. A betegség a növény eltávolítása után is a talajban marad, ezért a jövőbeni telepítéseknél mindenképpen válasszunk ellenálló fajtákat! 
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-21

Kerti munkák a nyár derekán: mit tegyünk a kertben július elején?

Fedezd fel, mit tegyünk a kertben július elején! Tippek zöldségek, gyümölcsök gondozására, fűszernövények betakarítására és a gyerekek bevonására a kerti munkákba.

2024-06-14

Gyümölcsfák kezdőknek - Ezeket ültesd el, ha pár éven belül termést szeretnél

Azon gondolkoztál, hogy jó lenne végre a kertedbe gyümölcsfákat is ültetni, de nem tudod milyeneket válassz? Elhoztuk a legjobb gyümölcsfákat kezdőknek.

2024-06-21

Hogyan használjuk a metélőhagymát - A kertben és a konyhában

Fedezd fel, hogyan használhatod a metélőhagymát a kertben és a konyhában. Ismerd meg termesztési tippeket és finom recepteket, amelyekkel feldobhatod ételeidet!

2024-05-31

Ezekre a kerti kártevőkre számíthatunk júniusban: így védekezz ellenük

Ne hagyd, hogy a kártevők tönkretegyék a gondosan ápolt kertedet! Most, hogy tudod, mire számíthatsz júniusban, itt az ideje felkészülni és megvédeni növényeidet.

2024-05-04

Ilyen a tökéletes paradicsom metszés: a titkos fegyver a zamatos terméshez

Hogyan kell paradicsomot metszeni? Mi a tökéletes paradicsom metszés titka? Mutatjuk a kertész tanácsait, hogy a te paradicsomod se bokrosodjon el a nyáron!

2024-06-11

Hogyan védekezz a kukorica baktériumos megbetegedései ellen

Amikor a kukoricatermést jégverés, erős szél vagy heves esők károsítják, a kukorica baktériumos megbetegedései könnyen kialakulhatnak. Íme mit tehetsz ez ellen.

2024-05-31

5+1 tipp lisztharmat ellen egy kertész tanácsaival

Ne hagyd, hogy a lisztharmat tönkretegye a gyönyörű kerted és a virágzó szőlőidet! Alkalmazd az általunk ajánlott tippeket még ma, és biztosítsd növényeid egészségét.

2024-06-05

Ezekkel a trükkökkel gyorsítsd fel a paradicsomjaid érését

Szomorúvá tesz a látvány, hogy még éppen, hogy virágoznak a paradicsomjaid? Gyorsítsuk fel a növekedésüket ezekkel a szuper tippekkel, mutatjuk, mikre figyelj!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

10/2007. (II. 20.) FVM rendelet

a Magyar Takarmánykódex kötelezõ elõírásairól szóló 44/2003. (IV. 26.) FVM rendelet... Tovább

vetőmagminta

Valamely ->vetőmagtételből kivett, a teljes készlet összetételét lehetőleg híven... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs Házi kert Növénytermesztés Növényvédelem Paradicsom