A 10 leggyakoribb paradicsombetegség

hirdetes

A 10 leggyakoribb paradicsombetegség

SFV
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Semmi sem hasonlítható a frissen szedett paradicsom ízéhez. És ha a növényeink egészségesek maradnak, egész szezonban betakaríthatjuk és élvezhetjük ezeket a finomságokat. Akármilyen gyakran is ápoljuk azonban növényeinket, néha egy-egy betegség megtámadja a kertünket, és a paradicsomnövényeik is megsínylik ezt. Ezek a betegségek minden kertészt megtalálhatnak, az egyetlen teraszparadicsommal rendelkező kertésztől a hektáros telekkel rendelkező gazdáig. Olvasd el a paradicsomnövényeket érintő 10 leggyakoribb betegség listáját, valamint tippeket a fertőzések gyógyítására és megelőzésére! 

Gyakori paradicsombetegségek

Megelőzés 


Sok betegség megelőzhető megfelelő ültetési módszerekkel és bevált gyakorlatokkal. Lássuk, hogyan! 

  • A paradicsomokat kellő távolságban ültessük egymástól, hogy jó levegőkeringést biztosítsunk, és ne öntözzük túl őket! 
  • A tenyészidőszak végén semmisítsd meg a fertőzött növényeket! 
  • Ne komposztáld ezeket a növényeket, mert jövőre újra megfertőzhetik a kertedet!
  • A használatok között fertőtlenítsd eszközeid!


Paradicsombetegségek


 No.1. paradicsombetegség – korai elpusztulás


A korai fertőzés általában először a növény alsó levelein jelenik meg barna vagy fekete levélfoltok formájában. A sérülések ezután koncentrikus gyűrűket képeznek, mint egy céltábla. A levélfoltok végül a szárra, sőt a paradicsom termésére is vándorolnak. A korai fertőzés általában meleg időben fordul elő, amikor jelentős mennyiségű eső és páratartalom van. A gombaölő szer segíthet csökkenteni a károkat, de csak csökkenti, nem pedig megszünteti a problémát. A legjobb kezelés a megelőzés. 


No.2. paradicsombetegség – késői pusztulás 

hirdetes


A késői fertőzés nagyon pusztító és általában akkor fordul elő, amikor a késői szezon hőmérséklete hűvös és a harmat erős. A száron, a leveleken vagy a gyümölcsön sötét, vízzel átitatott foltokra emlékeztető apró elváltozások jelennek meg. Ha a késői fertőzést azonosítottuk, el kell távolítania a területről az összes maradványt és lehullott gyümölcsöt, hogy megakadályozzuk a betegség áttelelését. A vegetációs időszakban ismételt gombaölő szerek segíthetnek megvédeni a késői fertőzéstől a paradicsomainkat. 


No.3. paradicsombetegség – déli vész 


hirdetes
A déli vész leggyakrabban a nyári hónapokban fordul elő, amikor a talaj meleg és nedves. Az elszíneződött alsó levelek, a fonnyadt lombozat és a növény összeomlása ennek a betegségnek a tünetei, amely általában a növény elpusztulásához vezet. A jó higiénia a legjobb kezelés. Ez magában foglalja a használt kerti szerszámok fertőtlenítését, a beteg növények eltávolítását és megsemmisítését, valamint a velük érintkező kerti maradványokatt vagy talajtakarót. Lehet, hogy magát a talajt is fertőtleníteni kell. Ha fertőzés fordul elő a kertben, legalább egy évig ne ültessünk más paradicsomot ezen a területen!


No.4. paradicsombetegség – fusarium hervadás 


A hervadás az első tünet és a betegség előrehaladtával a levelek sárgulnak, elhalványulnak, és az új növekedés visszamarad. Sokszor a betegség csak a levél vagy a növény egyik felét támadja meg, mielőtt a másikra költözne. 


No.5. paradicsombetegség – verticillium hervadás


A verticillium hervadás ugyanazokat a levéltüneteket mutatja, mint a fusarium hervadás, de egyszerre támadja meg a növény mindkét oldalát. A levelek felkunkorodnak, elhervadnak, elszíneződnek, majd elhalnak és lehullanak a növényről. A verticillium hervadása nem gyógyítható. Miután bejutott a növénybe, a növényeket el kell távolítani és meg kell semmisíteni. A betegség a növény eltávolítása után is a talajban marad, ezért a jövőbeni telepítéseknél mindenképpen válasszunk ellenálló fajtákat! 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-30

Útmutató a fák és a cserjék késő téli és korai tavaszi metszéséhez

Tekintsd meg listánkat arról, hogy mely fákat és cserjéket kell metszeni a nyugalmi hónapokban – és kapj néhány általános metszési tippet a szezonra!

2023-01-23

10 újrahasznosított, kreatív alternatíva növények ültetéséhez

Mielőtt egy új cserepet vásárolnál, először nézz körül otthon! Nemcsak spórolhatsz, hanem a kreativitásodat is kiélheted, és egyedi installációt hozhatsz létre!

2023-01-23

A leggyakoribb növénybetegség – Mi okozza a gyökérrothadást?

A gyökérrothadás egy nagyon veszélyes és gyakori betegség, egy olyan fertőzés, ami szó szerint az alapoktól elpusztíthatja a növényt. Hogyan előzheted meg?

2023-01-30

Mivel töltsük fel a nagyobb cserepek alját? Így spórolhatsz a virágfölddel!

Mutatjuk milyen anyagokkal, módszerekkel töltheted fel a nagyobb cserepeket, ha spórolni szeretnél a virágfölddel! Vannak könnyebb, és nehezebb anyagok is.

2023-02-06

Tippek a beltéri komposztáláshoz

A beltéri komposztálás egy kifejezetten könnyen megoldható feladat, csak nem mindegy, hogyan és miképp csináljuk: tippjeink segítségével bárkinek jól sikerülhet!

2022-12-29

Figyelem: módosulnak a gazdaságátadás és a földszerzés szabályai

Törvénymódosítás szab határt az osztatlan közös tulajdonban álló területek öröklés miatti további aprózódásának elkerülése céljából. Mutatjuk a részleteket!

2023-01-09

Ismered a szilvaparadicsomot? – így termeszd a kertedben

A szilvaparadicsom más néven romaparadicsom befőzésre és friss fogyasztásra is kiváló: ismerd meg és kezdd el termeszteni a kertedben!

2022-07-11

Ezt látod a paradicsomod alján? Akkor azonnal cselekedned kell!

A szárazság és a tomboló hőség nem csak minket, de a növényeinket is megviseli, ami nem csak a kókadozó levelekben mutatkozik meg. Paradicsom csúcsrothadás

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

2007. évi XVI. törvény

egyes agrár tárgyú törvények módosításáról   Az állattenyésztésrõl... Tovább

nyereg (ló)

sportolásban kétféle fajtaját használják: a kapás és az angol v. priccsnyerget. Ezektől... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs Házi kert Növénytermesztés Növényvédelem Paradicsom