A 10 leggyakoribb paradicsombetegség

hirdetes

A 10 leggyakoribb paradicsombetegség

SFV
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Semmi sem hasonlítható a frissen szedett paradicsom ízéhez. És ha a növényeink egészségesek maradnak, egész szezonban betakaríthatjuk és élvezhetjük ezeket a finomságokat. Akármilyen gyakran is ápoljuk azonban növényeinket, néha egy-egy betegség megtámadja a kertünket, és a paradicsomnövényeik is megsínylik ezt. Ezek a betegségek minden kertészt megtalálhatnak, az egyetlen teraszparadicsommal rendelkező kertésztől a hektáros telekkel rendelkező gazdáig. Olvasd el a paradicsomnövényeket érintő 10 leggyakoribb betegség listáját, valamint tippeket a fertőzések gyógyítására és megelőzésére! 

Gyakori paradicsombetegségek

Megelőzés 


Sok betegség megelőzhető megfelelő ültetési módszerekkel és bevált gyakorlatokkal. Lássuk, hogyan! 

  • A paradicsomokat kellő távolságban ültessük egymástól, hogy jó levegőkeringést biztosítsunk, és ne öntözzük túl őket! 
  • A tenyészidőszak végén semmisítsd meg a fertőzött növényeket! 
  • Ne komposztáld ezeket a növényeket, mert jövőre újra megfertőzhetik a kertedet!
  • A használatok között fertőtlenítsd eszközeid!


Paradicsombetegségek


 No.1. paradicsombetegség – korai elpusztulás


A korai fertőzés általában először a növény alsó levelein jelenik meg barna vagy fekete levélfoltok formájában. A sérülések ezután koncentrikus gyűrűket képeznek, mint egy céltábla. A levélfoltok végül a szárra, sőt a paradicsom termésére is vándorolnak. A korai fertőzés általában meleg időben fordul elő, amikor jelentős mennyiségű eső és páratartalom van. A gombaölő szer segíthet csökkenteni a károkat, de csak csökkenti, nem pedig megszünteti a problémát. A legjobb kezelés a megelőzés. 


No.2. paradicsombetegség – késői pusztulás 

hirdetes


A késői fertőzés nagyon pusztító és általában akkor fordul elő, amikor a késői szezon hőmérséklete hűvös és a harmat erős. A száron, a leveleken vagy a gyümölcsön sötét, vízzel átitatott foltokra emlékeztető apró elváltozások jelennek meg. Ha a késői fertőzést azonosítottuk, el kell távolítania a területről az összes maradványt és lehullott gyümölcsöt, hogy megakadályozzuk a betegség áttelelését. A vegetációs időszakban ismételt gombaölő szerek segíthetnek megvédeni a késői fertőzéstől a paradicsomainkat. 


No.3. paradicsombetegség – déli vész 


hirdetes
A déli vész leggyakrabban a nyári hónapokban fordul elő, amikor a talaj meleg és nedves. Az elszíneződött alsó levelek, a fonnyadt lombozat és a növény összeomlása ennek a betegségnek a tünetei, amely általában a növény elpusztulásához vezet. A jó higiénia a legjobb kezelés. Ez magában foglalja a használt kerti szerszámok fertőtlenítését, a beteg növények eltávolítását és megsemmisítését, valamint a velük érintkező kerti maradványokatt vagy talajtakarót. Lehet, hogy magát a talajt is fertőtleníteni kell. Ha fertőzés fordul elő a kertben, legalább egy évig ne ültessünk más paradicsomot ezen a területen!


No.4. paradicsombetegség – fusarium hervadás 


A hervadás az első tünet és a betegség előrehaladtával a levelek sárgulnak, elhalványulnak, és az új növekedés visszamarad. Sokszor a betegség csak a levél vagy a növény egyik felét támadja meg, mielőtt a másikra költözne. 


No.5. paradicsombetegség – verticillium hervadás


A verticillium hervadás ugyanazokat a levéltüneteket mutatja, mint a fusarium hervadás, de egyszerre támadja meg a növény mindkét oldalát. A levelek felkunkorodnak, elhervadnak, elszíneződnek, majd elhalnak és lehullanak a növényről. A verticillium hervadása nem gyógyítható. Miután bejutott a növénybe, a növényeket el kell távolítani és meg kell semmisíteni. A betegség a növény eltávolítása után is a talajban marad, ezért a jövőbeni telepítéseknél mindenképpen válasszunk ellenálló fajtákat! 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2024-01-16

Milyen növényfajt érdemes termeszteni Magyarországon?

Egyetlen növényünk termesztési lehetőségei sem függetlenek a termelés belső és külső feltételeinek meglététől, ezért ezeket kell megvizsgálni választás előtt.

2024-01-10

Hasznos ötletek, javaslatok gazdálkodóknak Dr. Máté Andrástól

Cikksorozatunkban a SZIE Növénytermesztési Tanüzemének volt igazgató, Dr. Máté András oszt meg tippeket gazdálkodóknak. Ez a cikk a vetésekkel kapcsolatos.

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2023-12-31

Wasabi: Tudtad, hogy a világ egyik legnehezebben termeszthető fűszernövénye?

A világ egyik legdrágább és legnehezebben termeszthető fűszernövénye, a wasabi, különleges ízével és egyedi jelenlétével hódítja meg a gasztronómia szerelmeseit.

2023-12-31

Mit kell tenni, ha a szelídgesztenyét megtámadja a gubacsdarázs?

A gubacsdarazsak könnyen kárt tehetnek a szelídgesztenye levelekben, de szerencsére van néhány bevált módszer, amelyekkel visszaállíthatod a szelídgesztenyéd egészségét.

2024-01-18

Mi az oka, ha nem kel ki a fokhagymám a kertben?

A fokhagyma termesztése nem bonyolult folyamat, ám, ha nem kelt ki a fokhagymád a kertben, akkor lehet te is az öntözéssel rontottad el.

2024-01-29

Így védd meg növényeidet a februári hőingadozással szemben

Ha eljön a február, akkor érdemes figyelnünk ilyenkor a kertben a hőingadozásokra, hiszen ezek károsíthatják növényeinket, kövesd ezeket a tippeket!

2024-01-18

Mikor kezdjük el a gyümölcsfák lemosó permetezését?

A gyümölcsfák lemosó permetezése a tél végén egy fontos feladat, ezért összegyűjtöttük nektek, mik a lépései ennek a tél végi tevékenységnek!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

diploid sejt

olyan sejt, amelynek kromoszómáiból két azonos sorozat állítható össze. A testi sejtekre... Tovább

citogenetika

a genetika és sejttan határterülete. Foglalkozik a kromoszómák szerkezetével,... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs Házi kert Növénytermesztés Növényvédelem Paradicsom