A 10 leggyakoribb paradicsombetegség

hirdetes

A 10 leggyakoribb paradicsombetegség

SFV

Semmi sem hasonlítható a frissen szedett paradicsom ízéhez. És ha a növényeink egészségesek maradnak, egész szezonban betakaríthatjuk és élvezhetjük ezeket a finomságokat. Akármilyen gyakran is ápoljuk azonban növényeinket, néha egy-egy betegség megtámadja a kertünket, és a paradicsomnövényeik is megsínylik ezt. Ezek a betegségek minden kertészt megtalálhatnak, az egyetlen teraszparadicsommal rendelkező kertésztől a hektáros telekkel rendelkező gazdáig. Olvasd el a paradicsomnövényeket érintő 10 leggyakoribb betegség listáját, valamint tippeket a fertőzések gyógyítására és megelőzésére! 

Gyakori paradicsombetegségek

Megelőzés 


Sok betegség megelőzhető megfelelő ültetési módszerekkel és bevált gyakorlatokkal. Lássuk, hogyan! 

  • A paradicsomokat kellő távolságban ültessük egymástól, hogy jó levegőkeringést biztosítsunk, és ne öntözzük túl őket! 
  • A tenyészidőszak végén semmisítsd meg a fertőzött növényeket! 
  • Ne komposztáld ezeket a növényeket, mert jövőre újra megfertőzhetik a kertedet!
  • A használatok között fertőtlenítsd eszközeid!


Paradicsombetegségek


 No.1. paradicsombetegség – korai elpusztulás


A korai fertőzés általában először a növény alsó levelein jelenik meg barna vagy fekete levélfoltok formájában. A sérülések ezután koncentrikus gyűrűket képeznek, mint egy céltábla. A levélfoltok végül a szárra, sőt a paradicsom termésére is vándorolnak. A korai fertőzés általában meleg időben fordul elő, amikor jelentős mennyiségű eső és páratartalom van. A gombaölő szer segíthet csökkenteni a károkat, de csak csökkenti, nem pedig megszünteti a problémát. A legjobb kezelés a megelőzés. 


No.2. paradicsombetegség – késői pusztulás 

hirdetes


A késői fertőzés nagyon pusztító és általában akkor fordul elő, amikor a késői szezon hőmérséklete hűvös és a harmat erős. A száron, a leveleken vagy a gyümölcsön sötét, vízzel átitatott foltokra emlékeztető apró elváltozások jelennek meg. Ha a késői fertőzést azonosítottuk, el kell távolítania a területről az összes maradványt és lehullott gyümölcsöt, hogy megakadályozzuk a betegség áttelelését. A vegetációs időszakban ismételt gombaölő szerek segíthetnek megvédeni a késői fertőzéstől a paradicsomainkat. 


No.3. paradicsombetegség – déli vész 


hirdetes
A déli vész leggyakrabban a nyári hónapokban fordul elő, amikor a talaj meleg és nedves. Az elszíneződött alsó levelek, a fonnyadt lombozat és a növény összeomlása ennek a betegségnek a tünetei, amely általában a növény elpusztulásához vezet. A jó higiénia a legjobb kezelés. Ez magában foglalja a használt kerti szerszámok fertőtlenítését, a beteg növények eltávolítását és megsemmisítését, valamint a velük érintkező kerti maradványokatt vagy talajtakarót. Lehet, hogy magát a talajt is fertőtleníteni kell. Ha fertőzés fordul elő a kertben, legalább egy évig ne ültessünk más paradicsomot ezen a területen!


No.4. paradicsombetegség – fusarium hervadás 


A hervadás az első tünet és a betegség előrehaladtával a levelek sárgulnak, elhalványulnak, és az új növekedés visszamarad. Sokszor a betegség csak a levél vagy a növény egyik felét támadja meg, mielőtt a másikra költözne. 


No.5. paradicsombetegség – verticillium hervadás


A verticillium hervadás ugyanazokat a levéltüneteket mutatja, mint a fusarium hervadás, de egyszerre támadja meg a növény mindkét oldalát. A levelek felkunkorodnak, elhervadnak, elszíneződnek, majd elhalnak és lehullanak a növényről. A verticillium hervadása nem gyógyítható. Miután bejutott a növénybe, a növényeket el kell távolítani és meg kell semmisíteni. A betegség a növény eltávolítása után is a talajban marad, ezért a jövőbeni telepítéseknél mindenképpen válasszunk ellenálló fajtákat! 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-07-31

Miért rohad a paradicsomom alja? – kérdések és válaszok a virágzás utáni rothadásról

Te is találkoztál már azzal a problémával, hogy a paradicsomgyümölcseid alja rohadni kezdett ott, ahol korábban virág volt rajta? Mutatjuk, mi áll a hátterében!

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-08-10

Több rendkívüli intézkedési segíti az aszálykár sújtotta termelőket

Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot és felgyorsulnak az biztosítások után igényelhető kártérítések kifizetései is.

2022-07-31

Hogyan állítsuk meg az invazív növények terjedését?

Kezdenek teret hódítani a kertedben a nem őshonos növények? Mutatunk néhány módszert amivel lelassíthatod, megállíthatod és akár meg si előzheted a terjedésüket!

2022-07-31

Vízipálma – avagy esernyős szobanövények: Információk az esernyőnövény termesztéséről és gondozásáról

A vízipálmát esernyőnövénynek is hívják, ugyanis míg valódi levelei a szárára csavarodnak - igazán egzotikus hatást keltve, fellevelei kis esernyőt képeznek.

2022-07-31

Mikor és hogyan érdemes szüretelni a retket?

Szeretnél tavasztól az első fagyokig folyamatosan friss retket fogyasztani a saját kertedből? A kulcs az, hogy időben szüreteld, és ültesd újra. Mutatjuk, mikor!

2022-07-21

Miért fehéredik ki a cukkini levele? – Ez a 3 oka lehet!

Mik is lehetnek a cukkini leveleinek kifehéredésének okai? De ami még fontosabb mi lehet rá a megoldás? Fehér foltok a cukkini levelein - Mit tegyünk?

2022-07-11

Ezt látod a paradicsomod alján? Akkor azonnal cselekedned kell!

A szárazság és a tomboló hőség nem csak minket, de a növényeinket is megviseli, ami nem csak a kókadozó levelekben mutatkozik meg. Paradicsom csúcsrothadás

További cikkek ebben a témában


Váci Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Vác Káptalan u. 1-3. 2600 Magyarország Tovább

folyékonyműtrágya-szóró

tartályból, adagolószerkezetből és a talajba juttató berendezésből álló vontatott v.... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs Házi kert Növénytermesztés Növényvédelem Paradicsom