10 gyakori hiba, melyeket kertészként lekövethetünk - így kerüld el őket

hirdetes

10 hiba, amit kertészként elkövethetsz

TK, ZH
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Néha a legegyszerűbb dolgokat rontjuk el, amikor kedvenc hobbinkkal foglalkozunk. Íme, 10 gyakori hiba, amelyet kertészként elkövethetünk – és, hogy hogyan kerüljük el őket.

Kertészkedés

1.    Nedves talaj munkálása


Mindannyian alig várjuk, hogy újra a kertben lehessünk egy hosszú, hideg tél után, de érdemes odafigyelni az időjárásra. A hóolvadás és a tavaszi esőzések átnedvesíthetik a talajt, a nedves talaj pedig nem csak nehezen munkálható, de össze is tömörülhet a vizes részecskék miatt, így kevés hely marad a víz és levegő helyes áramlásának. Ez visszafoghatja a gyökérnövekedést, és a tömör föld nehezebben is szárad. Ásás vagy bármilyen talajművelés előtt várd meg, amíg kiszárad a föld legalább egy kicsit.


2.    Helytelen ültetés


Emlékszem, egyszer egy kertész barátom kijelentett: „A kertészkedés egyszerű; egy dologra emlékezz: zöld oldalával felfelé!”. Ez persze túlzott leegyszerűsítés, de annyiban igaza van, hogy nem kell rakétatudományként gondolni rá. Az ültetéssel az lehet probléma, ha túl mélyre vagy túl sekélyre ültetjük növényeinket. A legjobb eredmény elérése érdekében ültessük úgy, ahogy óvodában gyakoroltatták velünk egy kis edényben, vagyis egy kicsit magasabbra, hogy elférjen alatta elegendő föld is. A legrosszabb lehetőség, ha túl mélyre ültetsz.

hirdetes

Te is szeretnéd folytatni a kertészkedést a hideg időszak beköszönte ellenére is? Akkor mostani galériánkból tekintsd meg, milyen zöldségekkel érdemes még foglalkoznod kertedben.


3.    Talajtakaró


hirdetes
A talajtakaróval kapcsolatban sok kertész azt gondolja, hogy a kevés jó, a sok még jobb. Aztán a hab a tortán, amikor a takarót a növényi szár köré halmozzák. Legfeljebb 5 centiméter talajtakarót használj, és esténként terítsd szét a növény körül úgy, hogy a szár mellett pár centiméter rés maradjon. Ezt nevezik fánk-formának is, szemben a szár körül felhalmozott vulkán-formával, ami rothadást és kártevő-problémákat okozhat. Figyeljünk arra is, hogy a megfelelő takarót használjuk: kő vagy kavics a pozsgás és kaktuszok köré; faforgács, aprított levelek vagy komposzt a legtöbb más növény köré.


4.    A gyökerek akadályozása


Sok növény túl sokáig csücsül ugyanabban a konténerben vagy edényben. Ennek eredményeként a gyökerek elkezdenek spirálisan körbefutni az edény belsejében. Így könnyen kiemelhetőek onnan átültetéskor, de ez okozhatja a növény pusztulását is, ha nem szabadítjuk fel időben a gyökereit. Az egynyári növényeknél finoman szétválaszthatóak a gyökérgolyók, azonban nagyobb évelők, cserjék vagy fák esetén szükség lehet késre vagy metszőollóra a gyökerek átvágásához. Vágj körülbelül 1 centiméter mély nyílásokat a gyökérgolyó négy egyenlő távolságra lévő oldalára, majd az ültetés előtt farag egy X-alakú formát az aljára. Ez megakadályozza a gyökerek körkörös növekedését, és arra ösztönzi őket, hogy kifelé vándoroljanak tápanyagot gyűjteni, valamint rögzítsék a növényt.

 

Cikkünk még nem ért véget – amennyiben érdekel, mire érdemes még odafigyelned, lapozz!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-30

A lilaakác ültetése, termesztése és gondozása

A lilaakác erőteljesen virágzik tavasszal, új növekedéskor lila színű virágcsoportokat hoz létre, amelyek viszont a fő hajtások sarkantyújából kelnek ki.

2023-01-30

Lonc gondozása: Hogyan neveljünk loncot a kertben

Mindenki felismeri a lonc növény kedves illatát és nektárjának édes ízét. De hogyan kell gondozzuk a lonc növényeket a házi kertben, hogy csodásan virágozzon?

2023-01-30

Útmutató a fák és a cserjék késő téli és korai tavaszi metszéséhez

Tekintsd meg listánkat arról, hogy mely fákat és cserjéket kell metszeni a nyugalmi hónapokban – és kapj néhány általános metszési tippet a szezonra!

2023-01-30

A trombitafolyondár ültetése, metszése és fajtái

A trombitafolyondár az egyik legszebb kúszónövény, amely igencsak kevés odafigyelést igényel. Néhány fontos dolgot azonban nem szabad elszalasztani!

2023-02-02

Egyszerű trükk: Így csíráztass édesburgonyát, akár a konyhaablakban!

Egy nagyon egyszerű trükkel te is hajtathatsz a konyhaablakodban is édesburgonyát, aminek még a levele is ehető- mutatjuk hogan csíráztass édesburgonyát!

2023-01-30

5 romantikus szobanövény, amit ajándékozhatsz Valentin-napra

A tucatnyi vörös rózsa nyüzsgő, rövid életű, illatmentes csokornak megvolt a maga ideje, ami már leágazott. Válassz helyette egy mutatós szobanövényt!

2023-01-30

Mit csinálj februárban, a kertben? - 5 lépés a tavaszi szezonra való felkészüléshez

Februári kerti teendők listája: Ha csak hobbikertész vagy, akkor is jól fognak jönni ezek a tippek, hogy könnyedén elő tudj készülni a márciusi szezonra.

2023-02-01

Kerti sarkantyúka- a csodanövény, aminek minden kertben ott lenne a helye

Álmodni sem lehetne jobb kerti virágod a kerti sarkantyúkánál, nincs vele gond, mégis csodásan mutat, és még gyógyító hatása is van, az egész virág ehető!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

épületszerkezetek

az épületet v. építményt alkotó részek, amelyeknek rendeltetésük szerinti csoportosítása:... Tovább

hemofiluszok okozta betegségek

e baktériumok okozta betegségeknek főként sertésben és tyúkban van jelentőségük. 1.... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Házi kert kert Kertészet