10 gyakori hiba, melyeket kertészként lekövethetünk - így kerüld el őket

hirdetes

10 hiba, amit kertészként elkövethetsz

TK, ZH
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Néha a legegyszerűbb dolgokat rontjuk el, amikor kedvenc hobbinkkal foglalkozunk. Íme, 10 gyakori hiba, amelyet kertészként elkövethetünk – és, hogy hogyan kerüljük el őket.

Kertészkedés

1.    Nedves talaj munkálása


Mindannyian alig várjuk, hogy újra a kertben lehessünk egy hosszú, hideg tél után, de érdemes odafigyelni az időjárásra. A hóolvadás és a tavaszi esőzések átnedvesíthetik a talajt, a nedves talaj pedig nem csak nehezen munkálható, de össze is tömörülhet a vizes részecskék miatt, így kevés hely marad a víz és levegő helyes áramlásának. Ez visszafoghatja a gyökérnövekedést, és a tömör föld nehezebben is szárad. Ásás vagy bármilyen talajművelés előtt várd meg, amíg kiszárad a föld legalább egy kicsit.


2.    Helytelen ültetés


Emlékszem, egyszer egy kertész barátom kijelentett: „A kertészkedés egyszerű; egy dologra emlékezz: zöld oldalával felfelé!”. Ez persze túlzott leegyszerűsítés, de annyiban igaza van, hogy nem kell rakétatudományként gondolni rá. Az ültetéssel az lehet probléma, ha túl mélyre vagy túl sekélyre ültetjük növényeinket. A legjobb eredmény elérése érdekében ültessük úgy, ahogy óvodában gyakoroltatták velünk egy kis edényben, vagyis egy kicsit magasabbra, hogy elférjen alatta elegendő föld is. A legrosszabb lehetőség, ha túl mélyre ültetsz.

hirdetes

Te is szeretnéd folytatni a kertészkedést a hideg időszak beköszönte ellenére is? Akkor mostani galériánkból tekintsd meg, milyen zöldségekkel érdemes még foglalkoznod kertedben.


3.    Talajtakaró


hirdetes
A talajtakaróval kapcsolatban sok kertész azt gondolja, hogy a kevés jó, a sok még jobb. Aztán a hab a tortán, amikor a takarót a növényi szár köré halmozzák. Legfeljebb 5 centiméter talajtakarót használj, és esténként terítsd szét a növény körül úgy, hogy a szár mellett pár centiméter rés maradjon. Ezt nevezik fánk-formának is, szemben a szár körül felhalmozott vulkán-formával, ami rothadást és kártevő-problémákat okozhat. Figyeljünk arra is, hogy a megfelelő takarót használjuk: kő vagy kavics a pozsgás és kaktuszok köré; faforgács, aprított levelek vagy komposzt a legtöbb más növény köré.


4.    A gyökerek akadályozása


Sok növény túl sokáig csücsül ugyanabban a konténerben vagy edényben. Ennek eredményeként a gyökerek elkezdenek spirálisan körbefutni az edény belsejében. Így könnyen kiemelhetőek onnan átültetéskor, de ez okozhatja a növény pusztulását is, ha nem szabadítjuk fel időben a gyökereit. Az egynyári növényeknél finoman szétválaszthatóak a gyökérgolyók, azonban nagyobb évelők, cserjék vagy fák esetén szükség lehet késre vagy metszőollóra a gyökerek átvágásához. Vágj körülbelül 1 centiméter mély nyílásokat a gyökérgolyó négy egyenlő távolságra lévő oldalára, majd az ültetés előtt farag egy X-alakú formát az aljára. Ez megakadályozza a gyökerek körkörös növekedését, és arra ösztönzi őket, hogy kifelé vándoroljanak tápanyagot gyűjteni, valamint rögzítsék a növényt.

 

Cikkünk még nem ért véget – amennyiben érdekel, mire érdemes még odafigyelned, lapozz!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-12-06

5 Kihagyhatatlan magyar természeti csoda télre

A hideg hónapokban is érdemes felfedezni a természet varázslatait, és Magyarország bővelkedik olyan természeti csodákban és különlegességekben, amik télen is lenyűgözőek.

2023-12-05

Növények a fürdőszobában: páfrány, aloe vera és orchidea, ne hagyd növény nélkül a fürdőt!

Növényeket a fürdőszobába! Talán nem is gondolnánk, de az olyan növények, mint az orchideák, páfrányok és aloe verák kiválóan érzik magukat a nedves klímájú térben!

2023-12-05

Műfenyő vagy vágott fenyő? – Ez egy teljes tévhit!

A Karácsonyfa-vásárlás kapcsán felmerülő dilemmát érintve Kovács Erik, a Klímapolitikai Intézet kutatója cáfolja a műfenyő környezetbarátságával kapcsolatos tévhiteket.

2023-12-05

Természetes tápanyagok a szobanövények számára: banánhéj, zacc és cukor?

Természetes tápanyagok segítségével, a cukor, kávézacc, zöldségek főzőlevének és banánhéjnak titkait megismerve kertünkben exponenciálisan növelhetjük a növények szépségét

2023-12-05

Tudtad hogy ezekben a magyar fürdőkben gyulladáscsökkentő gyógyvízben lehet fürdeni?

Felfedezzük azokat a kivételes fürdőket, ahol nemcsak kellemesen pihenhetünk, de a gyulladáscsökkentő gyógyvíz áldásos hatásaival is gondoskodhatunk egészségünkről.

2023-12-05

A citromfa egyszerű teleltetése lépésről lépésre

Ha olyan szerencsés vagy, hogy van otthon citromfád, akkor a tél neki nem barátja, ideje megóvnod őt a fagyoktól, mégpedig ezeknek a tippeknek a segítségével!

2023-12-05

Így teleltesd olyan profin a muskátlidat, mint egy kertész

Így teleltesd könnyedén és szakszerűen a muskátlidat, pont úgy, mint egy profi kertész! Most megmutatjuk, mi a pontos menete, kövesd te is a lépéseket a cikkben!

2023-12-05

Hogyan teleltessem a leanderemet megfelelően? - a kertész válaszol

A kertész szakértőnk most válaszol a fontos kérdésre és elmondja, hogyan teleltessük a leander növényünket, megoszt ehhez számos, hasznos tippet, kövesd te is!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

klón (sarjnemzedék)

az egyetlen anyanövényről elkülönített szaporítószervekből kihajtott származékok összessége. Tovább

generációváltásos mentesítés mentesítés generáljavítás (nagyjavítás)

akkor válik szükségessé, amikor a gépek elhasználódásuk, gyakori üzemzavaruk miatt már... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Házi kert kert Kertészet