Fűszernövények termesztése árnyékban

hirdetes

10 fűszernövény, amiket árnyékban érdemes termeszteni

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Fűszernövények árnyékba

Tárkony

A tárkony összes típusa közül a közönséges tárkony a legelterjedtebb a gasztronómiában. Ez a vékony növény hosszú, keskeny levelekkel rendelkezik, íze pedig az ánizséhoz hasonló. Habár a tárkony virágzó növény, és az őszirózsafélék családjába tartozik, valójában ritka, hogy a közönséges tárkony valóban virágot hozna. Egyébként sem képesek szaporodni természetes úton, hanem csak dugványozással vagy gyökérelválasztással.

A tárkony szereti a gazdag, jó vízelvezetésű talajt, de gyengébb minőségű talajban íze erősebbé válik. Heti legfeljebb csak egy vagy két alkalommal ajánlott öntözni, mert gyökerei könnyedén kirohadhatnak a vizenyős talajban. Kedveli a meleget, de a forróságot már nem bírja. Jól érzi magát az olyan helyeken, ahol reggel napsütés éri, de ahol délutánra árnyékot is kaphat. A fiatal szárakat érdemes felhasználni ízesítésre, fagyasztva és szárítva pedig későbbi időkre is megőrizhető.

Angyalgyökér

Az angyalgyökér egy magas fűszernövény, zellerhez hasonló ízzel (így gyakran használják annak pótlására egy-egy fogásnál). Gyógyító hatással is rendelkezik – kandírozott szárát gyakran használják a gyerekeknél emésztési problémák és köhögés csillapítására.

A 4-9 USDA zónákban érzi jól magát. Ez az édes ízű, kétnyári fűszernövény erdei környezetben van otthon, ezért árnyékos helyre, és nyirkos talajra van szüksége. Ha szeretnél otthon termeszteni belőle, akkor mindig friss magvakat használj, mert könnyedén megromolhatnak. Az angyalgyökér csak az első évben terem leveleket. A magas, kevesebb levelet tartalmazó virágszárak a második évben jelennek meg. Az angyalgyökér bokrok és fák árnyékában is jól érzi magát, ahol a talaj enyhén savas. Terjeszkedő habitusa miatt sok helyre van szüksége, ezért jól gondold meg, hogy hová ülteted el kertedben.

hirdetes

Szagos müge

A szagos müge hasonló körülményeket kedvel, mint az angyalgyökér, azonban azzal ellentétben egy talajhoz sokkal közelebb növő évelő növényről van szó. Általában csinos levelei légfrissítő illata, vagy fehér, csillagszerű virágai miatt tartják, amelyek még a kert legsötétebb sarkait is csinosabbá tehetik. A szagos müge magról nevelhető 4-8 USDA zónákban, és megfelelő védelemmel akár át is teleltethető. Ajánlott árnyékos helyre rakni gazdag, jó vízelvezetésű talajba, és rövidesen gyönyörködhetünk méretes talajtakaró pompájában. Kis mennyiségben levesek, szirupok és bor ízesítésére érdemes használni de akár nyugtató hatású tea is készíthető belőle. A levelekből készült borogatás ficamokra, aranyérre és dagadt ízületekre is helyezhető, és fájdalomcsillapító hatással bír.

Kínai bazsalikom

Ez a színes fűszernövény ánizsszerű ízzel rendelkezik, és a mentafélék családjába tartozik. Használható ízesítésre és természetes színezékként például uborkasavanyításhoz, rizs mellé, vagy zöldségételek elkészítésekor. A kínai bazsalikom magról nevelhető, és főleg nyirkos, tápanyagokban gazdag talajban érzi jól magát, részleges árnyékban. USDA 3-11 zónákban remekül érzi magát, de jobbszereti a párásabb körülményeket. A szétágazás ösztönzése érdekében csipkedd le a növekvő szárak hegyeit, megakadályozva ezzel az időelőtti kivirágzást és magtermelést is.

hirdetes

Gyömbér

A gyömbér ízével rengeteg helyen találkozhatunk, hiszen népszerű fűszer és gyógyító tulajdonságai miatt gyakran használják émelygés és emésztési problémák kezelésére. A gyömbérgyökér valójában egy szétágazó, rizomatikus földalatti szár, ami időnként egy-egy hajtással kibújik a talajból. A gyömbér egy trópusi erdei növény, ezért a 9-12 USDA zónák között termeszthető sikeresen. Más zónákban egynyáriként kell kezelni őket, meleg védett helyet biztosítva nekik. A rizómák (gyöktörzsek) szétválasztásával szaporíthatók.

Kora tavasszal elültetve (úgy, hogy legalább egy vagy két növekvő bimbó, vagy „szem” legyen minden szétvágott részen) néhány hét leforgása alatt új leveleket hoz majd. Egy jó talajtakaróval biztosíthatod, hogy elegendő nedvesség és meleg maradjon meg számára a talajban. Ősz végére fejezik be a növekedést, levelei pedig ekkor maguktól kiszáradnak. A gyökértörzseket ekkor fel lehet ásni, és hideg helyen tárolni.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

ES Bocuse (RH 0155)

Kukorica Cél: szemes Leírás:A hímvirágzás ideje közepesen korai, a címer oldalágai... Tovább

Gyomirtó Betanal Expert

Folyékony gyomirtó permetezőszer cukorrépa és vöröshagyma kelés utáni... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés