Fűszernövények termesztése árnyékban

hirdetes

10 fűszernövény, amiket árnyékban érdemes termeszteni

Szélesi Ferenc - Főkertész

A legtöbb zöldségnek és virágzó növénynek napos körülményekre van szükségük, hogy jól érezzék magukat. Szerencsére ez nem jelenti azt, hogy kerted árnyékosabb részeit nem használhatod termesztésre. Valójában rengeteg olyan fűszernövény létezik, amelyek részben napos, részben árnyékos részeken hozzák ki magukból a legtöbbet. Lássunk tehát néhány népszerű fajtát, amelyek főképpen ilyen körülmények között szeretnek növekedni.

Fűszernövények árnyékba

Petrezselyem

A petrezselyem egy mediterrán fűszernövény, de manapság már szinte a világ összes konyhájában ismerik és használják rendszeresen. Ez a kétnyári növény az első évben leveleket hoz, a másodikban pedig virágszárat növeszt. Ettől függetlenül azonban gyakran egynyáriként termesztik, leveleit pedig már az első szezon után leszüretelik. Gyökere zöldséglevesekben is felhasználható. Lmegrágva a lehelet is felfrissíthető valamelyest, de fájdalomcsillapító borogatás is készíthető belőle rovarcsípések és horzsolások kezelésére.

A petrezselyemnek két gyakoribb változata közismert – a simalevelű metélőpetrezselyem (Petroselinum neapolitanum) és a fodros metélőpetrezselyem (Petroselinum crispum). A simalevelű fajtát főzéshez, míg a fodrosat inkább fogások díszítésére szokás használni.

A petrezselyemnek nyirkos, organikus anyagokban gazdag talajra van szüksége. Habár teljesen napos helyen is képes megmaradni, némi árnyék sokat segíthet a levelek megfelelő fejlődésében. Ezt a fűszernövényt magról szokás termeszteni, csírázása azonban sok időt vesz igénybe. Az 5-9 USDA zónák ideálisak számára, 21-29°C közötti hőmérséklettel. Ennek ellenére nagyon jól tűri a hideget, és még fagyos körülmények között is képes zöld maradni. A következő oldalon bemutatom a többi fűszernövényt is, érdemes lapozni egyet! 

Fűszernövények árnyékba

Koriander

Az intenzív ízű korianderről megoszlanak a vélemények – egyesek kedvelik, mások pedig ki nem állhatják. Habár mind magát a növényt, mind magvait korianderként szokás emlegetni, enyhén citrus ízű levelei és édesen csípős magvai sokban különböznek egymástól. A koriander a zellerfélék családjának tagja. Könnyedén nevelhető magokról, és főleg nyirkos, humuszban gazdag talajban érzi jól magát. Az idősebb levelek rendszeresen szüretelhetők róla, amint az új, zsengébb levelek megjelennek a tőrózsa közepén, de akár az egész növényt is ki lehet húzni a talajból, majd apróra darabolni.

A 4-10 USDA zónák ideálisak neki. Habár a petrezselyemhez hasonlóan teljesen napos részen is megterem (ha a talaj elég nedvességet tartalmaz), ilyenkor sokkal nagyobb a felmagzás veszélye, ami a levélnövesztés végét jelenti, és keserűbbé teszi a már kifejlett leveleket is. Éppen ezért ajánlott részlegesen árnyékos helyen tartani.

Metélőhagyma

A metélőhagymák a hagymák családjába tartoznak ugyan, de sok családtagjával ellentétben nem a gumóit, hanem a talaj felett növekvő leveleit szokás felhasználni gasztronómiai célokra. Ezek a levelek vékonyak és fűszerűek, és enyhe, hagymás ízt kölcsönözhetnek például egy tál levesnek. Virágai lilás rózsaszín árnyalatúak, ezért akár ehető díszként is felhasználhatók egy-egy fogáshoz. A metélőhagyma segíti az emésztést és csökkenti a felpüffedést, a kertben pedig illatával jó néhány kártevőt képes távol tartani az ágyástól.

A 3-as és a 10-es USDA zónák között gond nélkül termeszthető. Szaporíthatók magok, vagy szétválasztás segítségével is. Miután megerősödnek, minden évben újra és újra visszatérnek majd, egyre nagyobb és nagyobb kötegekkel. Gazdag, jó vízelvezetésű talaj kell nekik, de kevésbé ideális körülményeket is megtűrnek. Némi nedvességre szükségük van a talajban, de nem szabad túlzásba vinni az öntözést.

A metélőhagymákat egyáltalán nem zavarja a folyamatos napfény, de jobbszeretik az enyhe árnyékot, különösen a délutáni órákban. Az árnyékban növesztett metélőhagymák kevesebb eséllyel hoznak virágokat, de ez sok esetben előny, ugyanis a saját magvaikat elvető hagymák problémákat okozhatnak. Éppen ezért érdemes lecsípni minden alacsonyabb levelet és a megjelenő virágkezdeményeket.

hirdetes
Fűszernövények árnyékba

Menta

A közönséges menta világoszöld leveleinek aromáját sokan kedvelik, éppen ezért rengeteg kertben megtalálható. Ha a ház, vagy valamilyen kerti ösvény közelébe ülteted őket, akkor gyakran érezheted majd friss illatát, valahányszor elsétálsz mellette. Sokan szívesebben termesztik inkább növénytartóban, mert igen agresszíven hajlamos terjeszkedni a rendelkezésére álló helyen.

A menta könnyedén szaporítható magvakról vagy dugványozással – a lényeg, hogy jó vízelvezetésű, nyirkos talajba kerüljön. Különböző fajtái más és más USDA zónákban érzik jól magukat – a borsmenta például 3-8 között, míg a fodormenta az 5-9 zónákban érzi igazán otthon magát. A menta számára jól jön egy kis gyenge árnyék, különösen melegebb területeken vagy nyáron. Hajlamos magasra megnőni, de rendszeres metszéssel megőrizhető bokros jellege.

Kakukkfű

A kakukkfűnek számos fajtája ismert, ezek közül pedig a kerti kakukkfű (Thymus vulgaris) a leggyakrabban termesztett. Rendkívül magas, terjengős habitusa van, illetve kisméretű leveleket és lila virágokat hoz. Pikáns íze miatt rengeteg húsételben használják előszeretettel. Különösen ízletes káposztákkal vagy más erős ízű zöldségekkel együtt fogyasztva. Általában leveleit szokás felhasználni. A kakukkfű szinte bárhol jól érzi magát, és egészen a 9-es UDSA zónáig tűri a hőmérsékleteket.

Képes átvészelni a szárazságokat és az enyhe fagyokat, de télen védelemre van szüksége a hideg elől. Jól érzi magát napos helyeken, de egy kevés árnyék – különösen melegebb vidékeken – sokat segíthet neki. A fák törzsének tövénél gyakran találkozhatunk velük, ahol csinos talajtakarót alkotnak. Ha tavasszal ültetsz el egy hajtást, az hamarosan egy egész illatos szőnyeggé terjed majd szét, bőven kielégítve ezzel egy nagyobb háztartás kakukkfű igényeit is, a maradékot pedig akár le is lehet fagyasztani, vagy akár kiszárítani téli felhasználásra.

Fűszernövények árnyékba

Tárkony

A tárkony összes típusa közül a közönséges tárkony a legelterjedtebb a gasztronómiában. Ez a vékony növény hosszú, keskeny levelekkel rendelkezik, íze pedig az ánizséhoz hasonló. Habár a tárkony virágzó növény, és az őszirózsafélék családjába tartozik, valójában ritka, hogy a közönséges tárkony valóban virágot hozna. Egyébként sem képesek szaporodni természetes úton, hanem csak dugványozással vagy gyökérelválasztással.

A tárkony szereti a gazdag, jó vízelvezetésű talajt, de gyengébb minőségű talajban íze erősebbé válik. Heti legfeljebb csak egy vagy két alkalommal ajánlott öntözni, mert gyökerei könnyedén kirohadhatnak a vizenyős talajban. Kedveli a meleget, de a forróságot már nem bírja. Jól érzi magát az olyan helyeken, ahol reggel napsütés éri, de ahol délutánra árnyékot is kaphat. A fiatal szárakat érdemes felhasználni ízesítésre, fagyasztva és szárítva pedig későbbi időkre is megőrizhető.

Angyalgyökér

Az angyalgyökér egy magas fűszernövény, zellerhez hasonló ízzel (így gyakran használják annak pótlására egy-egy fogásnál). Gyógyító hatással is rendelkezik – kandírozott szárát gyakran használják a gyerekeknél emésztési problémák és köhögés csillapítására.

hirdetes

A 4-9 USDA zónákban érzi jól magát. Ez az édes ízű, kétnyári fűszernövény erdei környezetben van otthon, ezért árnyékos helyre, és nyirkos talajra van szüksége. Ha szeretnél otthon termeszteni belőle, akkor mindig friss magvakat használj, mert könnyedén megromolhatnak. Az angyalgyökér csak az első évben terem leveleket. A magas, kevesebb levelet tartalmazó virágszárak a második évben jelennek meg. Az angyalgyökér bokrok és fák árnyékában is jól érzi magát, ahol a talaj enyhén savas. Terjeszkedő habitusa miatt sok helyre van szüksége, ezért jól gondold meg, hogy hová ülteted el kertedben.

Fűszernövények árnyékba

Szagos müge

A szagos müge hasonló körülményeket kedvel, mint az angyalgyökér, azonban azzal ellentétben egy talajhoz sokkal közelebb növő évelő növényről van szó. Általában csinos levelei légfrissítő illata, vagy fehér, csillagszerű virágai miatt tartják, amelyek még a kert legsötétebb sarkait is csinosabbá tehetik. A szagos müge magról nevelhető 4-8 USDA zónákban, és megfelelő védelemmel akár át is teleltethető. Ajánlott árnyékos helyre rakni gazdag, jó vízelvezetésű talajba, és rövidesen gyönyörködhetünk méretes talajtakaró pompájában. Kis mennyiségben levesek, szirupok és bor ízesítésére érdemes használni de akár nyugtató hatású tea is készíthető belőle. A levelekből készült borogatás ficamokra, aranyérre és dagadt ízületekre is helyezhető, és fájdalomcsillapító hatással bír.

Kínai bazsalikom

Ez a színes fűszernövény ánizsszerű ízzel rendelkezik, és a mentafélék családjába tartozik. Használható ízesítésre és természetes színezékként például uborkasavanyításhoz, rizs mellé, vagy zöldségételek elkészítésekor. A kínai bazsalikom magról nevelhető, és főleg nyirkos, tápanyagokban gazdag talajban érzi jól magát, részleges árnyékban. USDA 3-11 zónákban remekül érzi magát, de jobbszereti a párásabb körülményeket. A szétágazás ösztönzése érdekében csipkedd le a növekvő szárak hegyeit, megakadályozva ezzel az időelőtti kivirágzást és magtermelést is.

Gyömbér

A gyömbér ízével rengeteg helyen találkozhatunk, hiszen népszerű fűszer és gyógyító tulajdonságai miatt gyakran használják émelygés és emésztési problémák kezelésére. A gyömbérgyökér valójában egy szétágazó, rizomatikus földalatti szár, ami időnként egy-egy hajtással kibújik a talajból. A gyömbér egy trópusi erdei növény, ezért a 9-12 USDA zónák között termeszthető sikeresen. Más zónákban egynyáriként kell kezelni őket, meleg védett helyet biztosítva nekik. A rizómák (gyöktörzsek) szétválasztásával szaporíthatók.

Kora tavasszal elültetve (úgy, hogy legalább egy vagy két növekvő bimbó, vagy „szem” legyen minden szétvágott részen) néhány hét leforgása alatt új leveleket hoz majd. Egy jó talajtakaróval biztosíthatod, hogy elegendő nedvesség és meleg maradjon meg számára a talajban. Ősz végére fejezik be a növekedést, levelei pedig ekkor maguktól kiszáradnak. A gyökértörzseket ekkor fel lehet ásni, és hideg helyen tárolni.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


takarmány-előtároló

a ->stabil takarmányozóval felszerelt istállókban a takarmány tárolására szolgáló, ált.... Tovább

glaukóma (zöld hályog)

a szem azon kóros állapotainak gyűjtőfogalma, amikor a szembetegség fő v. kísérő tünete a... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés