Fűszernövények termesztése árnyékban

10 fűszernövény, amiket árnyékban érdemes termeszteni

Szélesi Ferenc - Főkertész, NA
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A legtöbb zöldségnek és virágzó növénynek napos körülményekre van szükségük, hogy jól érezzék magukat. Szerencsére ez nem jelenti azt, hogy kerted árnyékosabb részeit nem használhatod termesztésre. Valójában rengeteg olyan fűszernövény létezik, amelyek részben napos, részben árnyékos részeken hozzák ki magukból a legtöbbet. Lássunk tehát néhány népszerű fajtát, amelyek főképpen ilyen körülmények között szeretnek növekedni.

Fűszernövények árnyékba

Petrezselyem

A petrezselyem egy mediterrán fűszernövény, de manapság már szinte a világ összes konyhájában ismerik és használják rendszeresen. Ez a kétnyári növény az első évben leveleket hoz, a másodikban pedig virágszárat növeszt. Ettől függetlenül azonban gyakran egynyáriként termesztik, leveleit pedig már az első szezon után leszüretelik. Gyökere zöldséglevesekben is felhasználható. Lmegrágva a lehelet is felfrissíthető valamelyest, de fájdalomcsillapító borogatás is készíthető belőle rovarcsípések és horzsolások kezelésére.

A petrezselyemnek két gyakoribb változata közismert – a simalevelű metélőpetrezselyem (Petroselinum neapolitanum) és a fodros metélőpetrezselyem (Petroselinum crispum). A simalevelű fajtát főzéshez, míg a fodrosat inkább fogások díszítésére szokás használni.

A petrezselyemnek nyirkos, organikus anyagokban gazdag talajra van szüksége. Habár teljesen napos helyen is képes megmaradni, némi árnyék sokat segíthet a levelek megfelelő fejlődésében. Ezt a fűszernövényt magról szokás termeszteni, csírázása azonban sok időt vesz igénybe. Az 5-9 USDA zónák ideálisak számára, 21-29°C közötti hőmérséklettel. Ennek ellenére nagyon jól tűri a hideget, és még fagyos körülmények között is képes zöld maradni. A következő oldalon bemutatom a többi fűszernövényt is, érdemes lapozni egyet! 

Koriander

Az intenzív ízű korianderről megoszlanak a vélemények – egyesek kedvelik, mások pedig ki nem állhatják. Habár mind magát a növényt, mind magvait korianderként szokás emlegetni, enyhén citrus ízű levelei és édesen csípős magvai sokban különböznek egymástól. A koriander a zellerfélék családjának tagja. Könnyedén nevelhető magokról, és főleg nyirkos, humuszban gazdag talajban érzi jól magát. Az idősebb levelek rendszeresen szüretelhetők róla, amint az új, zsengébb levelek megjelennek a tőrózsa közepén, de akár az egész növényt is ki lehet húzni a talajból, majd apróra darabolni.

A 4-10 USDA zónák ideálisak neki. Habár a petrezselyemhez hasonlóan teljesen napos részen is megterem (ha a talaj elég nedvességet tartalmaz), ilyenkor sokkal nagyobb a felmagzás veszélye, ami a levélnövesztés végét jelenti, és keserűbbé teszi a már kifejlett leveleket is. Éppen ezért ajánlott részlegesen árnyékos helyen tartani.

Metélőhagyma

A metélőhagymák a hagymák családjába tartoznak ugyan, de sok családtagjával ellentétben nem a gumóit, hanem a talaj felett növekvő leveleit szokás felhasználni gasztronómiai célokra. Ezek a levelek vékonyak és fűszerűek, és enyhe, hagymás ízt kölcsönözhetnek például egy tál levesnek. Virágai lilás rózsaszín árnyalatúak, ezért akár ehető díszként is felhasználhatók egy-egy fogáshoz. A metélőhagyma segíti az emésztést és csökkenti a felpüffedést, a kertben pedig illatával jó néhány kártevőt képes távol tartani az ágyástól.

A 3-as és a 10-es USDA zónák között gond nélkül termeszthető. Szaporíthatók magok, vagy szétválasztás segítségével is. Miután megerősödnek, minden évben újra és újra visszatérnek majd, egyre nagyobb és nagyobb kötegekkel. Gazdag, jó vízelvezetésű talaj kell nekik, de kevésbé ideális körülményeket is megtűrnek. Némi nedvességre szükségük van a talajban, de nem szabad túlzásba vinni az öntözést.

A metélőhagymákat egyáltalán nem zavarja a folyamatos napfény, de jobbszeretik az enyhe árnyékot, különösen a délutáni órákban. Az árnyékban növesztett metélőhagymák kevesebb eséllyel hoznak virágokat, de ez sok esetben előny, ugyanis a saját magvaikat elvető hagymák problémákat okozhatnak. Éppen ezért érdemes lecsípni minden alacsonyabb levelet és a megjelenő virágkezdeményeket.

Menta

A közönséges menta világoszöld leveleinek aromáját sokan kedvelik, éppen ezért rengeteg kertben megtalálható. Ha a ház, vagy valamilyen kerti ösvény közelébe ülteted őket, akkor gyakran érezheted majd friss illatát, valahányszor elsétálsz mellette. Sokan szívesebben termesztik inkább növénytartóban, mert igen agresszíven hajlamos terjeszkedni a rendelkezésére álló helyen.

A menta könnyedén szaporítható magvakról vagy dugványozással – a lényeg, hogy jó vízelvezetésű, nyirkos talajba kerüljön. Különböző fajtái más és más USDA zónákban érzik jól magukat – a borsmenta például 3-8 között, míg a fodormenta az 5-9 zónákban érzi igazán otthon magát. A menta számára jól jön egy kis gyenge árnyék, különösen melegebb területeken vagy nyáron. Hajlamos magasra megnőni, de rendszeres metszéssel megőrizhető bokros jellege.

Kakukkfű

A kakukkfűnek számos fajtája ismert, ezek közül pedig a kerti kakukkfű (Thymus vulgaris) a leggyakrabban termesztett. Rendkívül magas, terjengős habitusa van, illetve kisméretű leveleket és lila virágokat hoz. Pikáns íze miatt rengeteg húsételben használják előszeretettel. Különösen ízletes káposztákkal vagy más erős ízű zöldségekkel együtt fogyasztva. Általában leveleit szokás felhasználni. A kakukkfű szinte bárhol jól érzi magát, és egészen a 9-es UDSA zónáig tűri a hőmérsékleteket.

Képes átvészelni a szárazságokat és az enyhe fagyokat, de télen védelemre van szüksége a hideg elől. Jól érzi magát napos helyeken, de egy kevés árnyék – különösen melegebb vidékeken – sokat segíthet neki. A fák törzsének tövénél gyakran találkozhatunk velük, ahol csinos talajtakarót alkotnak. Ha tavasszal ültetsz el egy hajtást, az hamarosan egy egész illatos szőnyeggé terjed majd szét, bőven kielégítve ezzel egy nagyobb háztartás kakukkfű igényeit is, a maradékot pedig akár le is lehet fagyasztani, vagy akár kiszárítani téli felhasználásra.

 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

hideg talaj

sok vizet megkötő, rendszerint nedves agyagtalaj. Nehezen melegszik fel. Az alacsony... Tovább

Szerencsi Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Cím: Szerencs Kossuth tér 8. 3901 Magyarország Telefon:... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés