Csodálatos növények - ezek fogják meseszéppé tenni őszi kertedet

hirdetes

További 5 gyönyörű növény a csodaszép őszi kert érdekében

TK

Mostani cikkünkben szeretnénk folytatni azon növények listáját, melyek különlegessé és meseszéppé fogják majd változtatni kertedet az ősz megérkeztével. Amennyiben érdekel cikkünk előzménye, azt itt olvashatod.

Tapadó vadszőlő

Tapadó vadszőlő (Parthenocissus quinquefolia)


Ha nem tudsz ellenállni a falakat betakaró borostyán látványának, akkor a tapadó vadszőlőt is bátran tudjuk ajánlani.


Ez a fás indájú növény gyorsan és határozottan terjeszkedik, levelei pedig 5 levélkéből állnak, amelyek mind nagyjából 15 cm hosszúak.


Tavasszal ezek a levelek lime színűek, majd nyáron zöldebbé válnak, ősszel pedig skarlátvörös és magenta árnyalatokban tündökölnek. Mindemellett apró, fekete bogyók is teremnek rajta, amik fontos táplálékforrásul szolgálhatnak a téli madarak számára. 3-9 USDA zónákban hidegtűrő.


Habár a tapadó vadszőlő nem kényes (szinte bármilyen fényviszonyban és talajban képes nőni), lehetőség szerint kerüljön kissé árnyékos helyre, és persze egy fal mellé, amire felkúszhat. Apró „tappancsokkal” tapad hozzá a függőleges felületekhez, ezért nem kell attól félni, hogy felsértené a falakat.

hirdetes


Amerikai lilabogyó (Callicarpa americana)


hirdetes
Habár az őszi kertekben általában a színes leveleké a főszerep, érdemes némi helyet hagyni az érdekes textúráknak és formáknak is.


Ebben segít az amerikai lilabogyó is, amely első sorban nem leveleivel, hanem méretes, mesébe illően lila bogyófürtjeivel nyert magának említést listánkon, amik még télen is a növényen maradnak!


Ezek a bogyók ehetők ugyan, de mivel erős összehúzó hatásuk van, csak nagyon kis mennyiségben ajánlott fogyasztani őket. De miért is szednéd le egy olyan növény bogyóit, amit pont, hogy a termések látványa miatt ültettél kertedbe? Készíthetsz belőlük ugyan lekvárt vagy bort, de a legjobb, ha az ágakon hagyod őket a madaraknak télire.


A beszédes nevű amerikai lilabogyó általában csupán 1-2 méter magasra és ugyan ilyen szélesre nő meg. Terméseit napos helyen hozza, főleg, ha sokat ültetsz belőle egymás mellé. 6-10 USDA zónákban hidegtűrő.

 

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, lapozz!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-06-22

Ettől a 4 trükktől roskadozni fog a virágoktól a leander!

Fontos ezt a 4 leander gondozási trükköt neked is bevetned, ha azt szeretnéd, hogy a leandered rengeteg virágjai beillatozzák az egész kertet! Leander gondozás

2022-06-29

Ezért kell visszametszeni a paradicsomot! – Trükkök a tökéletes terméshez

Miért hasznos rendszeresen visszametszeni a paradicsomot? A paradicsomok visszametszése igazán fontos, a növény fejlődésének érdekében, tudd meg miért!

2022-06-27

„A szomszéd kertje mindig zöldebb” – De miért lesz gyomos a fű a kertedben?

A gyönyörű tiszta szép fű nem kell, hogy csak álom maradjon, ha neked is megkeserítik a mindennapjaidat a fűben kinövő gyomnövények,tudd meg, hogy mi okozza!

2022-06-24

Mentsd meg az idei diótermést! Terjed a gyilkos kór!

Mi a felelős a tömeges diótermés pusztulásért? Hogyan menthetjük meg a diótermést, hogy ősszel legyen mit betakarítani? Dióburok-fúrólégy elleni védekezés

2022-06-23

Kezdő kertész vagy? – Mutatjuk a 10 legkönnyebben termeszthető zöldségféléket!

Nem árt tudnod kezdő kertészként, hogy a zöldségféléket a legegyszerűbb magról vetni, ami ráadásul olcsóbb is, változatosabb és még nagyobb sikerélményt is ad

2022-06-24

Szívbarát táplálékok, hogy megőrizzük az egészségünket

Az egészséget nem lehet megvenni, így mind próbálunk az egészségünk érdekében minél többet megtenni. Íme pár szív-és egészségbarát táplálék, ami segít ezt megőrizni.

2022-06-28

Hűtsd le magad a nyári hőségben! – Mutatjuk a legjobb Budapesthez közeli ingyenes strandokat

Most összegyűjtöttük a legjobb Budapesthez közeli strandokat, ahova elmenekülhetünk a panel dzsungelek közötti hőségből. Legjobb ingyenes strandok Budapest

2022-06-28

Ismerd meg a Megyer-hegyi Tengerszemet!

Ha szereted a természetet, szeretsz kirándulni, akkor a most következő hely biztosan tetszeni fog neked! Ez pedig nem más, mint a Megyer-hegyi Tengerszem.

További cikkek ebben a témában


korreláció

különböző folyamatok, jelenségek és ezeket leíró mennyiségek közötti összefüggés. A... Tovább

98/2008. (VIII. 6.) FVM rendelet

A Magyar Méhészeti Nemzeti Program alapján 2007/2008. évi végrehajtási idõszakban nyújtott... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek kert Kertészet