Csodálatos növények - ezek fogják meseszéppé tenni őszi kertedet

hirdetes

További 5 gyönyörű növény a csodaszép őszi kert érdekében

TK, SFV
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Mostani cikkünkben szeretnénk folytatni azon növények listáját, melyek különlegessé és meseszéppé fogják majd változtatni kertedet az ősz megérkeztével. Amennyiben érdekel cikkünk előzménye, azt itt olvashatod.

Tapadó vadszőlő

Tapadó vadszőlő (Parthenocissus quinquefolia)


Ha nem tudsz ellenállni a falakat betakaró borostyán látványának, akkor a tapadó vadszőlőt is bátran tudjuk ajánlani.


Ez a fás indájú növény gyorsan és határozottan terjeszkedik, levelei pedig 5 levélkéből állnak, amelyek mind nagyjából 15 cm hosszúak.


Tavasszal ezek a levelek lime színűek, majd nyáron zöldebbé válnak, ősszel pedig skarlátvörös és magenta árnyalatokban tündökölnek. Mindemellett apró, fekete bogyók is teremnek rajta, amik fontos táplálékforrásul szolgálhatnak a téli madarak számára. 3-9 USDA zónákban hidegtűrő.


Habár a tapadó vadszőlő nem kényes (szinte bármilyen fényviszonyban és talajban képes nőni), lehetőség szerint kerüljön kissé árnyékos helyre, és persze egy fal mellé, amire felkúszhat. Apró „tappancsokkal” tapad hozzá a függőleges felületekhez, ezért nem kell attól félni, hogy felsértené a falakat.

hirdetes


Amerikai lilabogyó (Callicarpa americana)


hirdetes
Habár az őszi kertekben általában a színes leveleké a főszerep, érdemes némi helyet hagyni az érdekes textúráknak és formáknak is.


Ebben segít az amerikai lilabogyó is, amely első sorban nem leveleivel, hanem méretes, mesébe illően lila bogyófürtjeivel nyert magának említést listánkon, amik még télen is a növényen maradnak!


Ezek a bogyók ehetők ugyan, de mivel erős összehúzó hatásuk van, csak nagyon kis mennyiségben ajánlott fogyasztani őket. De miért is szednéd le egy olyan növény bogyóit, amit pont, hogy a termések látványa miatt ültettél kertedbe? Készíthetsz belőlük ugyan lekvárt vagy bort, de a legjobb, ha az ágakon hagyod őket a madaraknak télire.


A beszédes nevű amerikai lilabogyó általában csupán 1-2 méter magasra és ugyan ilyen szélesre nő meg. Terméseit napos helyen hozza, főleg, ha sokat ültetsz belőle egymás mellé. 6-10 USDA zónákban hidegtűrő.

 

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, lapozz!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-30

A lilaakác ültetése, termesztése és gondozása

A lilaakác erőteljesen virágzik tavasszal, új növekedéskor lila színű virágcsoportokat hoz létre, amelyek viszont a fő hajtások sarkantyújából kelnek ki.

2023-01-30

5 romantikus szobanövény, amit ajándékozhatsz Valentin-napra

A tucatnyi vörös rózsa nyüzsgő, rövid életű, illatmentes csokornak megvolt a maga ideje, ami már leágazott. Válassz helyette egy mutatós szobanövényt!

2023-02-02

Egyszerű trükk: Így csíráztass édesburgonyát, akár a konyhaablakban!

Egy nagyon egyszerű trükkel te is hajtathatsz a konyhaablakodban is édesburgonyát, aminek még a levele is ehető- mutatjuk hogan csíráztass édesburgonyát!

2023-01-30

A trombitafolyondár ültetése, metszése és fajtái

A trombitafolyondár az egyik legszebb kúszónövény, amely igencsak kevés odafigyelést igényel. Néhány fontos dolgot azonban nem szabad elszalasztani!

2023-01-30

Lonc gondozása: Hogyan neveljünk loncot a kertben

Mindenki felismeri a lonc növény kedves illatát és nektárjának édes ízét. De hogyan kell gondozzuk a lonc növényeket a házi kertben, hogy csodásan virágozzon?

2023-01-30

Útmutató a fák és a cserjék késő téli és korai tavaszi metszéséhez

Tekintsd meg listánkat arról, hogy mely fákat és cserjéket kell metszeni a nyugalmi hónapokban – és kapj néhány általános metszési tippet a szezonra!

2023-01-30

Mit csinálj februárban, a kertben? - 5 lépés a tavaszi szezonra való felkészüléshez

Februári kerti teendők listája: Ha csak hobbikertész vagy, akkor is jól fognak jönni ezek a tippek, hogy könnyedén elő tudj készülni a márciusi szezonra.

2023-02-01

Kerti sarkantyúka- a csodanövény, aminek minden kertben ott lenne a helye

Álmodni sem lehetne jobb kerti virágod a kerti sarkantyúkánál, nincs vele gond, mégis csodásan mutat, és még gyógyító hatása is van, az egész virág ehető!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

88/2008. (VII. 18.) FVM rendelet

Az állatoknak a szállítás és a kapcsolódó mûveletek közbeni védelmére vonatkozó... Tovább

ló tenyésztésbevételének ideje

a melegvérű kancacsikókat ált. 3, a hidegvérűt 2 éves korukban veszik tenyésztésbe. A... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek kert Kertészet