Csodás őszi növények - ezek nem hiányozhatnak őszi kertedből

hirdetes

5 gyönyörű virág egy csodaszép őszi kertbe

TK, GE.
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Ideje búcsút intenünk a nyárnak és azoknak a virágoknak, amik hetekig, vagy hónapokig díszítették kertjeinket. Azonban ez nem jelenti azt, hogy az ősz beköszöntével végleg le kellene mondanunk a virágok színes kavalkádjáról!

Cukorjuhar

Ősszel és nyáron a lombhullató növények tele vannak klorofillal – ennek a vegyületnek köszönhetik zöld színüket. Ahogy azonban a napok egyre rövidülnek, a klorofil termelése is csökkenni kezd, és ilyenkor a növények olyan színeiket fedik fel, amiket korábban nem láthattunk.


Az ősz sárga és narancssárga színeiért karotinoidok, míg a lila, kék és vörös árnyalatokért az antociánok felelősek. Ezek a színek az idő lehűlésével, illetve a klorofilmennyiség csökkenésével bukkannak elő.


A legjobb kertek egész évben tele vannak érdekes, változatos színekkel, textúrákkal és formákkal, a legizgalmasabb látványt azonban kétségtelenül ősszel nyújtják majd! A következőkben néhány olyan növényt válogattunk össze, amik nyár végétől egészen a tél kezdetéig szerepelnek majd leglátványosabban kertedben!

hirdetes


1. Cukorjuhar (Acer saccharum)


A cukorjuhar bámulatos őszi színeiről vált híressé, valamint rendkívül különlegessé. Levelei tavasszal és nyáron smaragzöldek, majd limezöld, világossárga, élénk narancs, tűzvörös, és végül mély burgundi színeket vesznek fel – ebben a sorrendben! Már csak színei miatt is rendkívül mutatósak lehetnek kertedben.


A mellett, hogy gyönyörűek, a cukorjuharból juharszirupot is ki lehet nyerni. Amint a törzs átmérője eléri a 25 cm-t, szó szerint meg lehet csapolni, hogy hozzájussunk az édes anyaghoz.


hirdetes
Ez az Észak-Amerikában őshonos faj 3-8 USDA zónákban hidegtűrő, tehát ha a kanadai teleket kibírja, akkor a hazai hideggel sem lesz semmi gondja. Főleg mindig napos helyen érzi jól magát, de a félárnyékhoz is tud alkalmazkodni.


Egy cukorjuhar akár 36 méter magasra is megnőhet, de lakott területeken általában csak 20 méteresre nyújtózkodik 200 éves élettartalma során.


2. Amerikai rezgő nyár (Populus tremuloides)


A magas, kecses amerikai rezgő nyár szeles időben látszólag „reszketni” kezd, innen származik tehát megnevezése. 

Ez a fa ezüstös, sima törzzsel rendelkezik, de főleg kerek, enyhén recés szélű leveleiről ismerhető fel, amelyek ősszel aranysárga színűvé változnak.

 

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, lapozz!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-30

Lonc gondozása: Hogyan neveljünk loncot a kertben

Mindenki felismeri a lonc növény kedves illatát és nektárjának édes ízét. De hogyan kell gondozzuk a lonc növényeket a házi kertben, hogy csodásan virágozzon?

2023-01-30

A lilaakác ültetése, termesztése és gondozása

A lilaakác erőteljesen virágzik tavasszal, új növekedéskor lila színű virágcsoportokat hoz létre, amelyek viszont a fő hajtások sarkantyújából kelnek ki.

2023-01-30

Útmutató a fák és a cserjék késő téli és korai tavaszi metszéséhez

Tekintsd meg listánkat arról, hogy mely fákat és cserjéket kell metszeni a nyugalmi hónapokban – és kapj néhány általános metszési tippet a szezonra!

2023-01-30

A trombitafolyondár ültetése, metszése és fajtái

A trombitafolyondár az egyik legszebb kúszónövény, amely igencsak kevés odafigyelést igényel. Néhány fontos dolgot azonban nem szabad elszalasztani!

2023-02-03

Márciusi kerti előkészületek a veteményeskert számára

Márciusi kerti munkák, beleértve az elvetendő magvakat és a betakarítandó növényeket: mert itt az idő a kerti tevékenykedéshez, amit annyira vártunk mindannyian!

2023-01-27

Így gyűjtsük össze és tisztítsuk meg a tyúktojást

Ha vannak tyúkjaid akkor bizonyára rendszeresen gyűjtöd be a tojásaikat, ezért nem árt tudni, a pontos menetét ennek és a tisztításuk teljes folyamatát is!

2023-02-02

Egyszerű trükk: Így csíráztass édesburgonyát, akár a konyhaablakban!

Egy nagyon egyszerű trükkel te is hajtathatsz a konyhaablakodban is édesburgonyát, aminek még a levele is ehető- mutatjuk hogan csíráztass édesburgonyát!

2023-02-01

Kerti sarkantyúka- a csodanövény, aminek minden kertben ott lenne a helye

Álmodni sem lehetne jobb kerti virágod a kerti sarkantyúkánál, nincs vele gond, mégis csodásan mutat, és még gyógyító hatása is van, az egész virág ehető!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

házinyúl (Oryctolagus cuniculus domesticus)

a nyúlfélék (Leporidae) családjába tartozik; őse az üregi nyúl, amelynek háziasítása az... Tovább

közvetlen haszon-előállító keresztezés

az állattenyésztésben használatos eljárás. Célja olyan egyedek létrehozása, amelyeket nem... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Házi kert Kertészet