Mutatom, miket ne felejts el októberben kerted kapcsán - októberi teendők a kertben

hirdetes

Teendők a kertben – ezek várnak októberben

TK

Októberben is megvannak azok az időszakos munkák, melyeket érdemes a hónapban elvégezned, ezzel is felkészítve kertedet az egészséges nyugalmi időszakra, valamint növényeidet az egészséges fejlődésre.

Krumpli felszedése

Októberben sem áll meg az élet kertünkben, lássuk mit kell ilyenkor feltétlenül elvégezni!


Októberi teendők a kertben


Ebben az időszakban már érdemes kiásni a burgonya, valamint az édesburgonya gumóit is – arra viszont érdemes figyelni, hogy megvárjunk vele egy naposabb, szárazabb időjárást. Súroljuk le a gumókról a földet, hagyjuk őket kiszáradni, majd csak ezután tegyük őket zsákokba. A tárolásukat érdemes egy fagytól védett, sötét helyen elvégezni.


Nem csak a krumplit érdemes begyűjteni – ez az időszak tökéletes az utolsó babok leszedésére is. A babgyökereknek viszont fontos, hogy a földben maradjanak, ugyanis a nitrogénkötő gyökérgumók nagyon jó trágyának számítanak területeinknek. Érdemes a sárgarépákat is kiásni, melyeket télire homokban vagy tőzegben tároljunk. Takarítsuk be a káposztát, mely majd tökéletesen el fog állni egy fagytól védett raktárban. Vele kapcsolatban ugyanakkor fontos kiemelni, hogy a levelei alatt meztelen csigák rejtőzhetnek, így érdemes odafigyelni – szórjuk meg a káposzta külsejét, így megakadályozva, hogy a hidegebb időszakban végig lakmározzanak belőle és állandó rejtekhelyük legyen zöldségünk.

hirdetes


hirdetes
Még fagy előtt kell leszednünk a zöldparadicsomot is, melyből isteni ételeket készíthetünk, vagy éppen megvárhatjuk, hogy lakásunkban beérjenek. Tároljuk ezen terméseinket is hűvösebb helyen, így biztosítva, hogy tökéletesen beérjenek – amennyiben viszont szeretnénk sürgetni a folyamatot, akkor helyezzük ablakpárkányra, vagy banán mellé.


Ezzel ellentétben a paszternákot még hagyjuk pihenni, ugyanis, ha megcsípi az első fagy, sokkal édesebb lesz termésünk.


Érdemes az őszi faleveleket is folyamatosan összegyűjtenünk – ezek remekek lesznek majd a komposztra. Sose gyújtsuk fel levélkupacainkat! Ennek oka, hogy alatta kisebb élőlények már bevackolhatták magukat, ezzel is a télre készülve.

 

Cikkünk még nem ért véget – amennyiben érdekel, miket nem szabad még elfelejtened a hónapban, lapozz!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Góré (Mv 442)

Kukorica Cél: szemes Leírás:Hímvirágzása közepesen korai. A címer oldalágainak állása... Tovább

epilepszia

eszméletvesztéssel járó, időszakosan jelentkező, az akarattól független rángógörcsös... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert kert Kertészet