A paradicsom valójában zöldség vagy gyümölcs?

Most végre kiderül! - Zöldség vagy gyümölcs a paradicsom?

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A paradicsomok a nyár legkedveltebb és legnépszerűbb zöldségei… vagy gyümölcsei? Nem lenne elég csak terméseknek nevezni őket? A paradicsomokat gyakran kezelik és emlegetik zöldségekként a gasztronómia világában, de bizonyára te is hallottad már, hogy valaki gyümölcsnek nevezte őket.

 

Szóval mi az igazság? Sokaknak teljesen egyértelműnek tűnik, hogy a paradicsomok zöldségek, de mivel érvelnek azok, akik gyümölcsöknek tekintik őket? Egyáltalán honnan származik ez az egész vita? Az alábbi cikk ezekre a kérdésekre ad választ!

Gyümölcs vagy zöldség a paradicsom

Szerinted zöldség vagy gyümölcs a paradicsom?

    

Mi a különbség a gyümölcsök és a zöldségek között?

Tápértéküknek köszönhetően a gyümölcsök és a zöldségek nagyon népszerűek az egészséges étkezés hívei között, hiszen rengeteg természetes vitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmaznak. Jellegűkből adódóan sokban hasonlítanak egymásra, mégis fontos különbségek vannak közöttük, amelyek miatt külön kategóriákba soroljuk őket. Na persze, ezek a különbségek mások egy gazda és egy szakács részéről, szóval lássuk a helyzetet mindkét szemszögből!

Zöldség vagy gyümölcs a paradicsom? – Botanikai szempontból

A gyümölcsök és zöldségek botanikai besorolása első sorban a kérdéses növény felépítésétől és működésétől függ. A gyümölcsök a virágokból alakulnak ki, magvaik vannak és elősegítik a növény szaporodását. E szerint gyümölcsnek számítanak például az almák, a barackok és a málnák is. Ezzel szemben a növények gyökerei, szárai, levelei és más „kiegészítő” részei zöldségeknek számítanak. Így tehát a spenótok, a saláták, a répák és a zellerek mind zöldségek, ha egy botanikust kérdezel.

Zöldség vagy gyümölcs a paradicsom? – Gasztronómiai szempontból

Ha azonban egy szakácsot kérdezel, akkor a zöldségek és gyümölcsök definíciója és besorolása egészen máshogy néz majd ki. A konyhában a gyümölcsöket és zöldségeket első sorban ízük alapján csoportosítják és alkalmazzák. A gyümölcsöknek puha textúrájuk van, és inkább édeskés ízűek, de lehetnek enyhén savanykásak is. Főleg desszertek, sütemények, turmixok, lekvárok és egyéb finomságok elkészítéséhez használják őket, de gyakran nyersen, magukban is elfogynak.

Ezzel szemben a zöldségek kevésbé intenzív, és inkább kesernyésebb ízzel rendelkeznek. Textúrájuk keményebb, mint a gyümölcsöké, és habár némelyik nyersen is fogyasztható, másokat általában csak valahogyan elkészítve (pirítva, párolva, stb.) szokás tálalni. Főleg salátákba, főzelékekbe és ragukba kerülnek bele, de persze ez csak néhány példa.

Tehát hogy valami gyümölcs-e, vagy zöldség, az attól függ, hogy milyen szempontok fontosak számodra. Ha a növények felépítését és botanikai jellemzőit nézed, akkor máshogy teszel különbséget köztük, mintha konyhai felhasználásra válogatnád ki őket. Szóval mi a helyzet a paradicsomokkal? A következő oldalon elmondom! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

belvíz

akkor keletkezik, ha a talajra kerülő nedvesség se be nem szivárog, se le nem folyik, hanem... Tovább

Determinált növekedés

Ezek sajátossága, hogy a növény növekedése leáll, amikor a fajtára jellemző magasságot... Tovább

Tovább a lexikonra
Paradicsom