Zöldség-gyümölcs, ágazat, fellendülés, vidék, Magyarország, gabonatermesztés, állattenyésztés, Mórakert Szövetkezet , piac, Post Harvest Centrum Kft., FVM, AVOP

Zöldség-gyümölcs

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Az ágazat nagy fellendülést adhat a vidéknek. Méltatlanul keveset beszélnek ma Magyarországon arról az ágazatról, amely a dinamizmus egyik alapágazatává kell váljon, ez pedig a zöldség-gyümölcs ágazat - jelentette ki a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter pénteken, Mórahalmon.
Zöldség-gyümölcs, ágazat, fellendülés, vidék, Magyarország, gabonatermesztés, állattenyésztés, Mórakert Szövetkezet , piac, Post Harvest Centrum Kft., FVM, AVOP
Gráf József a Homokhát térségi zöldség-gyümölcs feldolgozó hűtőház átadásán hangsúlyozta: ez az ágazat a termelési nagyságát tekintve már ma az első az export tekintetében és ez az az ágazat, amely a vidéknek igazán nagy fellendülést adhat a következő időszakban.
 
Általában a gabonatermesztésről és az állattenyésztésről van szó, de rá kell ébredni, hogy korlátozottak a lehetőségek. A gabonatermesztésben is kezdik elérni azt az időszakot, amikor nem továbblépni kell, hanem az elért eredményeket megőrizni - mutatott rá.
 
Az elmúlt időszakban csaknem 100 TÉSZ alakult, amelyből jelenleg 62-64 működik; erőt kell mutatni a piacon és ehhez kevesebb szervezetre van szükség, de nem úgy, hogy megszűnnek, inkább tegyék össze az erejüket és alkossanak egy nagy csoportot - fogalmazott a miniszter.
 
A Mórakert Szövetkezet tulajdonában lévő Post Harvest Centrum Kft. 2006 áprilisában kezdte meg 4550 négyzetméter alapterületű korszerű zöldség- és gyümölcsfeldolgozást lehetővé tevő hűtőház megvalósítását. A beruházás első ütemének főösszege 365,8 millió forint. A beruházás támogatója az FVM  AVOP Irányító Hatóság, amely 40 százalékkal, 144,5 millió forintot biztosított.
 
A hűtőház a Mórakert Szövetkezet központi telephelyével szerves egységben épült fel. Az épületen belül háromszor 183 négyzetméter és négyszer 28 négyzetméter alapterületű, ezer tonna tárkapacitású fagyasztó, mélyhűtő kamrák, manipuláló, komissziózó terek és szociális blokkok találhatók.
 
Az épület alapvető funkciója a Homokhát térségben megtermelt zöldség- és gyümölcstermékek feldolgozása, magasabb hozzáadott értékkel történő továbbértékesítése. A Kft. az ezer tonnás hűtőkamrák segítségével csaknem tízezer tonna áru feldolgozását és értékesítését végzi majd, azaz a feldolgozandó áruk forgási sebessége közel tízszeres. A piaci értékesítést elsősorban hazai piacokon tervezik, de az Európai Unió belső piacain és a környező országokban is meg kíván jelenni.
 
A beruházás kapcsán létrejött kapacitások révén a működés 3. évében az értékesített termékek mennyisége megközelíti a tízezer tonnát, a képződő árbevétel pedig meghaladja a 2 milliárd forintot; az üzemi szinten képződő eredmény - az előzetes tervek szerint - 137 millió forint körül lesz.
 
A Mórakert Zöldség-Gyümölcs Termelői Értékesítő Szövetkezet 1995-ben 52 mórahalmi termelővel alakult; a szaktárca 2002-ben az országban elsőként véglegesen elismert zöldség-gyümölcs termelői értékesítő szervezetté nyilvánította. A Szövetkezet tagsága mára csaknem 736 főt számlál, a forgalmazott ármennyiség meghaladta az 50 ezer tonnát, az értékesítés nettó árbevétele 2006-ra 8,2 milliárd forint fölé emelkedett. 

Forrás: FVM

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

Gombaölo Falcon 460 EC

Felszívódó gombaölő permetezőszer kalászos gabonák, szőlő és borsó... Tovább

karbonsavak

elsőrendű alkoholok, ill. aldehidek oxidációs termékei, jellemzőjük a karboxilcsoport... Tovább

Tovább a lexikonra