Átlagos a zöldség-gyümölcs ágazat teljesítménye

hirdetes

Átlagos a zöldség-gyümölcs ágazat teljesítménye

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Az utóbbi évekhez hasonló átlagot produkált a zöldség-gyümölcs ágazat. A termésátlag így 2013-ban is 2,5 millió tonna körül alakult, a gyümölcstermés 10 százalékkal esett, a zöldség területeken viszont emelkedett a termés.

Az utóbbi évekhez hasonló átlagot produkált a zöldség-gyümölcs ágazat. A termésátlag így 2013-ban is 2,5 millió tonna körül alakult, a gyümölcstermés 10 százalékkal esett, a zöldség területeken viszont emelkedett a termés.

A zöldség-gyümölcs ágazat 2013-ban a korábbi évekhez hasonlóan mintegy 162 ezer hektáron termelt, és az össztermés a sokévi átlagnak megfelelően 2,5 millió tonna körül alakult - közölte a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet az MTI-vel. A tájékoztatás szerint az ágazati teljesítményen belül a szabadföldi zöldségfélék, a hajtatott zöldségek és a termesztett gomba területén enyhén nőtt a termés mennyisége, míg a gyümölcsnél a tavalyi rekord után mintegy 10 százalékkal csökkent.

A zöldségtermelés összesen 1,57 millió tonna, a gyümölcstermelés 0,89 millió tonna, ami összesen 2,46 millió tonnát tett ki. Kedvezőnek tekinthető a termelői árindex alakulása, amelynek tendenciája az elmúlt három évben a piaci viszonyok és a marketingtevékenységnek köszönhetően emelkedő - jegyzi meg a szakmai szervezet összegzése.

hirdetes

A termények fele került a friss piacra és másik fele a feldolgozóiparba, azonban utóbbi alapanyag ellátása továbbra is nehézségekkel küzd. Szűk a termékszerkezet, csak néhány termékre: a zöldborsóra, a zöldbabra, a csemegekukoricára, a meggyre, az ipari almára korlátozódik. Ezen belül a legnagyobb arányt a csemegekukorica képvisel. A csemegekukorica termelésben Európában első, a világban pedig a harmadik Magyarország.
Kedvezőtlen a feldolgozás szempontjából, hogy kevés a szerződéses termeltetés és miután a zöldség-gyümölcs ágazatban napi és heti árakat alkalmaznak, így sok esetben nem vagy csak korlátozottan jutott alapanyaghoz a feldolgozóipar.
Emellett a gazdasági körülmények közül a magas áfa továbbra is nehezíti az ágazat helyzetét, 40 százalék körül tartja a feketegazdaság arányát. Az öntözés hiánya pedig jelentősen növeli a termelési kockázatot.

hirdetes
Az idén megnyitott és sikeresen lezajlott 24 milliárd forintos kertészeti géptámogatási program, valamint a termálvíz-hasznosítás elől elháruló akadályok - a kötelező a visszasajtolás megszüntetése -, és a néhány termékkörben sikeres promóciók (zöldség-gyümölcs), valamint a korábbinál jobb termelői árak némileg ellensúlyozták a kedvezőtlen évjárati körülményeket.
A kertészeti termelés szempontjából fontos szakmai esemény a Vidékfejlesztési Minisztérium által meghirdetett Nemzeti Zöldség-Gyümölcs Stratégia, amely 2020-ig kijelöli azokat a irányokat, melyek várhatóan elérhetővé teszik az 1 millió tonna többlettermék előállítását és az ehhez kapcsolódó, 100 ezer új munkahely létrehozását - tartalmazza többek között az összegzés.
(MTI)

Forrás: EU-Info

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2023-12-31

Látványos égi jelenséggel kezdődik az Új Év – Itt a Quadrantidák Meteorraj

Készüljünk fel a természet egyik leglenyűgözőbb show-jára, és merüljünk el az égi csillagok varázslatos világában! Látványosan indul az Új Év!

2023-12-31

Rothad a karácsonyi kaktusz gyökere - Mit kell tenni?

Ha a karácsonyi kaktusz gyökerei rothadnak, ne essen pánikba! Ez a cikk praktikus tippekkel és tanácsokkal szolgál, hogy visszaállítsa ezen ünnepi növények egészségét és szépségét.

2023-12-31

Wasabi: Tudtad, hogy a világ egyik legnehezebben termeszthető fűszernövénye?

A világ egyik legdrágább és legnehezebben termeszthető fűszernövénye, a wasabi, különleges ízével és egyedi jelenlétével hódítja meg a gasztronómia szerelmeseit.

2024-01-10

Hasznos ötletek, javaslatok gazdálkodóknak Dr. Máté Andrástól

Cikksorozatunkban a SZIE Növénytermesztési Tanüzemének volt igazgató, Dr. Máté András oszt meg tippeket gazdálkodóknak. Ez a cikk a vetésekkel kapcsolatos.

2024-01-16

Milyen növényfajt érdemes termeszteni Magyarországon?

Egyetlen növényünk termesztési lehetőségei sem függetlenek a termelés belső és külső feltételeinek meglététől, ezért ezeket kell megvizsgálni választás előtt.

2024-03-18

Ezt minden kutyatartónak tudnia kell: így tudod megmenteni kutyádat

Megismerheted ebben a cikkben a leggyakoribb tévhiteket a külső paraziták elleni védekezésről, és megtanulhatod, hogyan óvhatod meg kutyádat egész évben te is.

2024-01-18

Mikor kezdjük el a gyümölcsfák lemosó permetezését?

A gyümölcsfák lemosó permetezése a tél végén egy fontos feladat, ezért összegyűjtöttük nektek, mik a lépései ennek a tél végi tevékenységnek!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

önetetők

olyan berendezések, amelyek lehetővé teszik az állatok takarmányozásában a gépesítést,... Tovább

ágas

az ->állványos szénaszárítás egyik eszköze. Csapadékos vidéken hagyományos módon a... Tovább

Tovább a lexikonra
Agrárgépészet Agrárjog Állatok Állatorvos Állattenyésztés Érdekességek Gazdaság Gyeptermesztés Kertészet Környezetgazdálkodás Környezetvédelem Mezőgazdaság Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem NVT, mezõgazdasági támogatások oktatás