Ezt érdemes tudnod a zöldike szaporításához

A zöldike gyökereztetése

SFV
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Ha pénzköltés nélkül szeretnéd bővíteni szobanövény-gyűjteményedet, akkor a zöldikék szaporítása egy meglévő növényből a lehető legegyszerűbb. 

Zöldike

Még a gyerekek, vagy a vadonatúj kertészek is könnyen megtanulhatják a zöldike gyökereztetését. Olvass tovább, ha többet szeretnél megtudni a zöldike szaporításáról! 


A zöldike szaporítása 


Ha készen állsz a zöldike szaporítására, akkor először azt döntsd el, hogy közvetlenül a talajban, vagy vízben szeretnéd gyökereztetni azt! Ha ez megvan, jöhet a nagyja!


A zöldike gyökereztetése földes talajban


Elsőként nézzük meg a fő növényünk hajtásait! Minden hajtás alján találhatunk gombszerű kis kiemelkedéseket és aprócska gyökereket. 


Emeljünk le egy hajtást, majd ültessük azt egy valamilyen cserepes növényeknek való talajba! Ügyeljünk arra, hogy az edényke alján vízelvezető lyuk is legyen!


Az új növénynek szánt hajtást a szülőnövényhez kötve is hagyhatjuk, amíg az új növény meg nem gyökerezik, majd a futószalag levágásával elválaszthatjuk azt a „szülő”növénytől. Alternatív megoldásként válasszuk le a „babát” a szülőnövénytől úgy, hogy azonnal levágjuk a futót!


A zöldike mindkét esetben könnyen gyökerezik, de ha van egy lógó zöldikénk, akkor az utóbbi a legjobb megoldás. 


A zöldike vízben történő gyökereztetése


A zöldikék virágföldbe történő ültetése a legegyszerűbb és leggyorsabb módja a szaporításuknak. Azonban, ha úgy tetszik, a hajtást egy-két hétig egy pohár vízbe is beletehetjük, majd a kigyökerezett hajtást átültethetjük földdel töltött cserépbe. Ez igazából egy fölösleges lépés, de vannak, akik szívesen gyökereztetnek egy új növényt a régimódi módon a konyha ablakpárkányán – ezt persze teljesen megértjük, mert nagyon jó a hangulata!


A „zöldikebabák” gondozása 


Ha vastag, bozontos növényt szeretnél, több zöldikecsecsemőt indíts gyökerezésnek ugyanabban a cserépben! Hasonlóképpen, ha a kifejlett zöldikenövényed nem olyan dús, mint szeretnéd, ültess néhány új hajtást a mamanövény mellé! A csecsemőket szükség szerint öntözd meg, hogy a talaj enyhén nedves legyen, de soha ne legyen telített, amíg az egészséges új növekedés azt jelzi, hogy a növény még meg nem gyökerezett. Ha ez megtörtént, folytasd úgy a babazöldikék gondozását, mint ahogyan azt a „felnőtt” növényekkel tetted!
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-11

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

A csípős paprika fajták beszerzése, termesztése nem is olyan nehéz dolog. Különleges chili fajták, amelyekkel te lehetsz a környékbeli kiskertek királya!

2024-07-22

Aszály Magyarországon: a csapadékhiány és forróság kihívásai

Az utóbbi években Magyarországot sújtó forró időjárás, aszály egyre súlyosabb problémákat okoz mind a mezőgazdaságban, mind a lakosság hétköznapjaiban.

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2024-07-01

A piros paprika érése: A zöldtől a pirosig tartó izgalmas utazás

A piros paprika a magyar gasztronómia elengedhetetlen eleme. Most megismerheted érésének folyamatát, és a kémiai magyarázatot arra, hogyan válik pirossá.

2024-07-01

Mutatok pár ötletet a cukkini felhasználásához, hogy ne menjen kárba a termés

Bár gyönyörű álom, hogy a kertünkben ültetett cukkini folyamatosan annyit terem, amennyire éppen szükségünk van, de nagyon gyakori, hogy berobban a termés.

2024-07-16

Ezért ne locsold a növényeid kondenzvízzel: egy kertész figyelmeztetései

A kondenzvíz használata elsőre praktikus megoldásnak tűnhet a növények öntözésére. Részletes leírásunkban megtudhatod miért nem javasolt a használata.

2024-07-18

Locsolás kánikulában: ezeket a hibákat ne kövesd el

A locsolás kánikulában szükséges és hasznos. A kert megfelelő öntözése elengedhetetlen a növények egészségének megőrzéséhez és a megfelelő fejlődéshez.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

ló (Equus caballus)

a lófélék (Equidae) családjába tartozó háziállatunk. Feltételezik, hogy egyetlen vad... Tovább

Orosháza Városi Önkormányzat Kossuth Lajos Mezõgazdasági Szakközépiskolája

Szakközépiskola Képzések: Agrárközgazdasági és áruforgalmazó technikus; ... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Kertészet növény Növénytermesztés