Ezt érdemes tudnod a zöldike szaporításához

hirdetes

A zöldike gyökereztetése

SFV
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Ha pénzköltés nélkül szeretnéd bővíteni szobanövény-gyűjteményedet, akkor a zöldikék szaporítása egy meglévő növényből a lehető legegyszerűbb. 

Zöldike

Még a gyerekek, vagy a vadonatúj kertészek is könnyen megtanulhatják a zöldike gyökereztetését. Olvass tovább, ha többet szeretnél megtudni a zöldike szaporításáról! 


A zöldike szaporítása 


Ha készen állsz a zöldike szaporítására, akkor először azt döntsd el, hogy közvetlenül a talajban, vagy vízben szeretnéd gyökereztetni azt! Ha ez megvan, jöhet a nagyja!


A zöldike gyökereztetése földes talajban


Elsőként nézzük meg a fő növényünk hajtásait! Minden hajtás alján találhatunk gombszerű kis kiemelkedéseket és aprócska gyökereket. 


Emeljünk le egy hajtást, majd ültessük azt egy valamilyen cserepes növényeknek való talajba! Ügyeljünk arra, hogy az edényke alján vízelvezető lyuk is legyen!


Az új növénynek szánt hajtást a szülőnövényhez kötve is hagyhatjuk, amíg az új növény meg nem gyökerezik, majd a futószalag levágásával elválaszthatjuk azt a „szülő”növénytől. Alternatív megoldásként válasszuk le a „babát” a szülőnövénytől úgy, hogy azonnal levágjuk a futót!

hirdetes


A zöldike mindkét esetben könnyen gyökerezik, de ha van egy lógó zöldikénk, akkor az utóbbi a legjobb megoldás. 


hirdetes
A zöldike vízben történő gyökereztetése


A zöldikék virágföldbe történő ültetése a legegyszerűbb és leggyorsabb módja a szaporításuknak. Azonban, ha úgy tetszik, a hajtást egy-két hétig egy pohár vízbe is beletehetjük, majd a kigyökerezett hajtást átültethetjük földdel töltött cserépbe. Ez igazából egy fölösleges lépés, de vannak, akik szívesen gyökereztetnek egy új növényt a régimódi módon a konyha ablakpárkányán – ezt persze teljesen megértjük, mert nagyon jó a hangulata!


A „zöldikebabák” gondozása 


Ha vastag, bozontos növényt szeretnél, több zöldikecsecsemőt indíts gyökerezésnek ugyanabban a cserépben! Hasonlóképpen, ha a kifejlett zöldikenövényed nem olyan dús, mint szeretnéd, ültess néhány új hajtást a mamanövény mellé! A csecsemőket szükség szerint öntözd meg, hogy a talaj enyhén nedves legyen, de soha ne legyen telített, amíg az egészséges új növekedés azt jelzi, hogy a növény még meg nem gyökerezett. Ha ez megtörtént, folytasd úgy a babazöldikék gondozását, mint ahogyan azt a „felnőtt” növényekkel tetted!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-05-31

Az 5 legszebb Dália fajta – Ha igazi különlegességet szeretnél a kertedbe

Ha érdekelnek a dáliák és szeretnéd megismerni az öt legszebb fajtájukat, akkor olvasd tovább ezt a cikket. Összegyűjtöttük az öt legszebb dáliafajtát!

2023-05-31

Levendulatermesztési hibák – a 6 legnagyobb elkerülendő hiba a kertészek szerint

Ebben a cikkben felsorolunk hat olyan gyakori hibát, amelyeket érdemes elkerülni a levendulatermesztés során, ahogy egy kertészeti szakértő javasolja.

2023-06-06

A Balaton-felvidék csodaszép eldugott levendulásai- mintha tündérországban járnánk

A balaton-felvidék legszebb levendulásai: a mostani cikkünkben összegyűjtött páratlanul szép, és különleges lila levendulamezők téged is el fognak varázsolni.

2023-06-02

A zsálya pozitív hatásai, nem is hinnéd mennyi mindenre jó

A zsálya sokoldalú, egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek számos egészségügyi előnnyel járnak. Mutatjuk is a zsálya pozitív hatásait az egészségre!

2023-05-31

Az orchideák szaporítása – Három szakértői módszer

Ezzel a három szakértői módszerrel viszont rájössz, hogy könnyedén lehet egy orchideából több orchideád! Orchidea szaporítási módszerek kertészeink ajánlása

2023-05-31

A tereprendezési sziklák tisztítása – egyszerű módszerek, hogy újra jól nézzen ki a sziklakert

A sziklakert sziklái könnyen bevonódhatnak mohával vagy szennyeződésekkel, aminek következtében elveszítik eredeti megjelenésüket, viszont egyszerű tisztítani!

2023-05-31

Dobd fel a kertedet, készíts csodaszép kerti lámpásokat

Nyaranta elkel néhány olyan apróság, mint az alábbiakban bemutatott lámpások. Olyan kreatív ötleteket mutatunk neked, amik egy fillérbe sem kerülnek!

2023-06-02

Ezzel az egyszerű trükkel sokáig szép marad az esküvői virág

A virágok egész nap és éjszaka frissen tartása nem lehetetlen küldetés, csupán ismerni kell a trükköt, amivel sokáig szép marad a vágott virág az esküvőkön!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

domboságy

a biokertészet egyik fontos kelléke; úgy készül, hogy a talajból 25—35 cm mélyen... Tovább

Mastlteszt

a klinikailag nem szembetűnő (szubklinikai) tőgygyulladás kimutatására szolgáló reagens,... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Kertészet növény Növénytermesztés