Ezt érdemes tudnod a zöldike szaporításához

hirdetes

A zöldike gyökereztetése

SFV

Ha pénzköltés nélkül szeretnéd bővíteni szobanövény-gyűjteményedet, akkor a zöldikék szaporítása egy meglévő növényből a lehető legegyszerűbb. 

Zöldike

Még a gyerekek, vagy a vadonatúj kertészek is könnyen megtanulhatják a zöldike gyökereztetését. Olvass tovább, ha többet szeretnél megtudni a zöldike szaporításáról! 


A zöldike szaporítása 


Ha készen állsz a zöldike szaporítására, akkor először azt döntsd el, hogy közvetlenül a talajban, vagy vízben szeretnéd gyökereztetni azt! Ha ez megvan, jöhet a nagyja!


A zöldike gyökereztetése földes talajban


Elsőként nézzük meg a fő növényünk hajtásait! Minden hajtás alján találhatunk gombszerű kis kiemelkedéseket és aprócska gyökereket. 


Emeljünk le egy hajtást, majd ültessük azt egy valamilyen cserepes növényeknek való talajba! Ügyeljünk arra, hogy az edényke alján vízelvezető lyuk is legyen!


Az új növénynek szánt hajtást a szülőnövényhez kötve is hagyhatjuk, amíg az új növény meg nem gyökerezik, majd a futószalag levágásával elválaszthatjuk azt a „szülő”növénytől. Alternatív megoldásként válasszuk le a „babát” a szülőnövénytől úgy, hogy azonnal levágjuk a futót!

hirdetes


A zöldike mindkét esetben könnyen gyökerezik, de ha van egy lógó zöldikénk, akkor az utóbbi a legjobb megoldás. 


hirdetes
A zöldike vízben történő gyökereztetése


A zöldikék virágföldbe történő ültetése a legegyszerűbb és leggyorsabb módja a szaporításuknak. Azonban, ha úgy tetszik, a hajtást egy-két hétig egy pohár vízbe is beletehetjük, majd a kigyökerezett hajtást átültethetjük földdel töltött cserépbe. Ez igazából egy fölösleges lépés, de vannak, akik szívesen gyökereztetnek egy új növényt a régimódi módon a konyha ablakpárkányán – ezt persze teljesen megértjük, mert nagyon jó a hangulata!


A „zöldikebabák” gondozása 


Ha vastag, bozontos növényt szeretnél, több zöldikecsecsemőt indíts gyökerezésnek ugyanabban a cserépben! Hasonlóképpen, ha a kifejlett zöldikenövényed nem olyan dús, mint szeretnéd, ültess néhány új hajtást a mamanövény mellé! A csecsemőket szükség szerint öntözd meg, hogy a talaj enyhén nedves legyen, de soha ne legyen telített, amíg az egészséges új növekedés azt jelzi, hogy a növény még meg nem gyökerezett. Ha ez megtörtént, folytasd úgy a babazöldikék gondozását, mint ahogyan azt a „felnőtt” növényekkel tetted!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-11-23

Ezeket a kerti teendőket végezd el decemberben

Kerti feladatokból még decemberben sincsen hiány, hiszen, nem ez a leghidegebb és fagyosabb téli hónapunk, a cikkből kiderül, miket lehet még elvégezni idén!

2022-11-24

Téli lógó kaspó kosár ötletek – 6 szép módja annak, hogy megmutasd a téli virágzást

Meríts ihletet ezekből a téli függőkosár-ötletekből, hogy színt és érdekességet vihess be kertedbe a hidegebb hónapok alatt is. Függő kosár ültetési tippek!

2022-11-24

A homokos talaj feljavításának a titka

Természetesen nem minden talaj egyforma, vannak olyan területek, ahol homokos lehet a talaj. Mit lehet ezzel kezdeni? Hogyan lehet feljavítani a homokos talajt?

2022-11-07

A téli mogyoró termesztése és gondozása

A téli mogyoró a varázsmogyoró családjába tartozó, Japánban honos, közepes méretű lombhullató cserje. A faj télen ragyog igazán, akár a Te kertedben is!

2022-11-07

A fagyöngy gondozása: hogyan neveljünk fagyöngyöt?

A téli ünnepek nem lennének ugyanolyanok a fagyöngy nélkül, maga a növény örökzöld, számos áttetsző fehér bogyóval, amit te is tudsz otthonodban nevelni!

2022-11-07

Hogyan termesszünk mogyorót? – A mogyorófa ültetése és gondozása

A mogyorófák (Corylus avellana) mindössze 3-6 méterre nőnek, és 4,5 méteres kiterjedésűek, így a legapróbb kertek kivételével az összes kertben használhatók.

2022-11-16

Nem gondolnád mennyi mindenre jó: 5 módszer a tobozok kerti felhasználására

A fenyőtobozok igazi kincset jelentenek a kertészek számára, ráadásul ingyen vannak. Mutatunk 5 nagyon jó módszert a fenyőtobozok hasznosítására a kertben.

2022-11-22

NE DOBD KI! A lehullott falevelek 5 felhasználási módja a kertben

Ne dobd ki a faleveleket! A kerti munkálatok során számtalan féleképpen felhasználhatóak a lehullott falevelek, cikkünkben be is mutatunk ezek közül 5-öt.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

vízfejűség

(hidrocefalusz,hydrocephalus): Az agyvelő kamrarendszerében az agyfolyadék (agy-gerincvelői... Tovább

fényprogram (világítási program)

az —>iparszerű állattartási technológia szerves része; a fény a —>neuro-endokrin... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Kertészet növény Növénytermesztés