Zöld dióból egészséges és finom lekvár

Zöld dió lekvár saját kezűleg

Szélesi Ferenc
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A zöld diónak számos jótékony hatása van, amit sokan nem is tudnak. Éppen ezért most bemutatom nektek egy kicsit ezt a növényt, majd megosztok veletek egy nagyon szuper receptet, amit bárki elkészíthet otthon. Épp aktuális, bátran ajánlom mindenkinek! 

Szuper finom és egészséges zöld dió lekvár

Röviden a zöld dióról, hatásairól, felhasználásáról

A zöld diót rengeteg országban tartják számon, mint a legmagasabb minőségű dió, rendkívül egészséges, sok helyen használják étel kiegészítőként is. A diófa Hazánkban az egyik legősibb növénynek számít, már honfoglaló őseink is fogyasztották termését, éppen ezért a hasznosítása is több évszázados múltba nyúlik vissza. Zöld diónak a még ki nem fejlődött, fiatal zöld termést nevezzük, csak akkor fogyaszthatjuk, ha belül puha. A zöld diót elsősorban nem egészségügyi okokból gyűjtik, de azért nem mellékes jótékony hatása sem.

 

Mikor kell szedni a zöld diót?

A nagy öregek azt mondják, hogy a legjobb időpont a virágba borulástól számított negyvenedik nap, a néphagyomány szerint egész pontosan június 24.-e, nem sok idő, összesen 7-10 nap áll a rendelkezésünkre addig, amíg elkezdődik a csonthéjasodás. Akkor a legjobb a zöld dió, hogyha át tudunk szúrni rajta egy fogpiszkálót, viszont a termések már megfelelő méretűek. És akkor most jöjjenek a receptek!

Hirdetés

 

Zöld dió befőtt tartósítószer nélkül

Két darab ötliteres üvegbe való dió beszerzésével kezdődik a procedúra. A diókat villával szurkálom meg, majd hideg vízzel csordultig töltöm az üvegeket. Két héten keresztül minden nap egyszer kiöntöm a vizet belőlük, majd újratöltöm azokat, s hűvös helyen pihentetem. A 15. napon a két darab ötliteres üvegben lévő diót nagy lábosba teszem és egy deciliter 10 százalékos ecetet, valamint annyi vizet öntök hozzá, hogy ellepje a gyümölcsöt. Felforralom, majd a levet leöntöm róla. A dióm megpuhul és fekete lesz.

 

Ezt követően újra annyi vizet öntök hozzá, hogy ellepje, hozzáadok 1 kg cukrot, 1 kis darab fahéj rudat, 8-10 darab szegfűszeget, 1 teáskanál citromsavat és – kevergetve – újra felforralom, majd 24 órán át pihenni hagyom. Másnap és harmadnap (!) forralást megismétlem. Ekkor kiszedem a diót, 720 ml-es üvegekbe rakom, üvegenként ráöntök egy stampedli – bármilyen – rumot, majd a forró lével csordultig töltöm.

Hirdetés

 

Végezetül következik a palackozás. Tartósítószert nem teszek bele: úgy zárom le, hogy két réteg fólia közé késhegynyi nátrium-benzoátot teszek, majd ezt az üveg szájára húzom, s erre tekerem rá a fedelet. Így mehet a száraz dunsztba. Ez a befőtt szerintem maga a csoda! Időigényes munka, de megéri! A következő oldalon megmutatom a zöld dió lekvár receptjét is! 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-04-18

A ribizli tavaszi metszése, gondozása

Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a ribizli metszéséről, a ribizli gondozásáról. Most mindent megtudhattok a ribizli sikeres termesztéséről!

2019-04-15

Most kell megtenned ezeket a dolgokat, ha nem szeretnél kukacos cseresznyét!

Tavasszal kell védekeznünk a cseresznyelegyek kártétele ellen, mostani cikkemben elmondom, mit kell tennünk ahhoz, hogy elkerüljük a cseresznyék kukacosodását!

2019-04-19

Termelj akár egy város közepén is oszlopos gyümölcsfákkal

Kis hely is elegendő ahhoz, hogy sikeresen termesszünk gyümölcsöket, mostani cikkemben az oszlopos gyümölcsfákat mutatom be nektek, amik nevelésével mindenképp meg kell próbálkoznotok!

2019-04-12

Miért szokás lemeszelni a fák törzsét?

A fatörzsek meszelését már régebben is ajánlották a szakkönyvek, mostanra sajnos erről sokan elfeledkeznek. Mostani cikkemben elmondom, mikor, hogyan és miért kell meszelni a fák törzsét!

2019-04-11

Mitől sárgulnak az orchidea levelei, és mit lehet tenni ellene?

Sokan kérdezték, mit lehet tenni abban az esetben, ha az orchidea levele elkezd sárgulni. Mostani cikkemben arra adom meg a választ, mitől sárgulhat az orchidea levele, és mit kell tennünk ilyenkor!

2019-04-15

Mézgásodás a gyümölcsfákon – Ezt jelenti, és ezt kell tenned!

A mézgásodás megjelenése sok esetben utalhat arra, hogy a fának szüksége van növényvédelmi beavatkozásra. Most végigvesszük azokat a dolgokat, amik a mézgásodást okozhatják!

2019-04-19

10 dolog, amire minden kosárkertnek szüksége van az egészséges, dús terméshez

Minden, amit tudni érdemes a kosárkertekről, cikkünkben elmondom, hogyan termeszthettek növényeket a kosárkertben, de az is kiderül, milyen növények alkalmasak erre!

2019-04-23

Moha a kertben: Miért baj, és mit tehetsz ellene?

Okozhat gondot a kertben megjelenő mohásodás? Mostani cikkemben mindent elmondok a mohák megjelenéséről, károkozásukról, illetve az ellenük való védekezési módokról!

További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
390 237
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
2 807 056
Közösség

bradfordi gyapjúfinomsági fokozatok

a fésűs szövetek angliai központjában, Bradfordban készült minősítőskálát elsősorban a... Tovább

időszakosan veszélyes károsítók

a ->haszonnövények azon károsítói, amelyek átlagos körülmények között nem szaporodnak el... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 126

Átlagos értékelés: 5.0

Érdekességek Növénytermesztés Növényvédelem