Minden nap átvernek a paradicsomokkal

hirdetes

Minden nap átvernek – Így lesz piros a zöld paradicsomból egy éjszaka alatt…

Szélesi Ferenc - Főkertész

Biztosan te is tapasztaltad már, hogy a hipermarketekben vásárolt „friss” paradicsom tökéletesen néz ki, mégis ízetlen. Gondolkoztál már azon, hogy ez miért lehet? Az Agrártudományi Egyetem rektora elmondja a megdöbbentő és pofátlan okot! 

Így vernek át a paradicsomokkal

Minden gyümölcsnek és zöldségnek meg van a szezonja, a paradicsomé pedig egyáltalán nem a tél. Én ilyenkor csak nagyon ritkán vásárolok paradicsomot, és akkor is csak megbízható embertől veszek, többnyire a piacon. Ennek egyszerű oka van, tudom, hogy ilyenkor nem a legfinomabb a paradicsom, szerencsére vannak alternatívák, én télen például a savanyú káposztát, a téli retket, vagy éppen a lilahagymát részesítem előnyben. Tegyetek ti is így, és akkor nem fogtok csalódni, most pedig nézzük, mitől olyan csodaszépek ezek a tegnap még zöld paradicsomok…

Cosmin Popescu, a temesvári Agrártudományi és Állategészségügyi Egyetem rektora elmondta, hogy miért annyira ízetlenek a romániai boltokban kapható paradicsomok. Igen, Romániáról van szó, de nem kell félni, Magyarországon is lehet kapni ezekből a paradicsomokból bőségesen! A rektor úgy fogalmazott, hogy ezek a zöldségek teljesen másképpen nőnek, mint a rendes, hagyományos fajták, sokkal inkább hasonlítanak egy sci-fi film helyszínéhez a termelő melegházak, mint egy élelmiszer-előállító helyez. A boltokba kerülő paradicsomoknak azért nincs ízük, mert más technológiát használnak a fejlődéshez, ezek a zöldségek vízfelületen teremnek, vagyis a vízből szívják fel a növények gyökerei a rendkívül precízen, számítógépek által kiszámolt és adagolt tápanyagokat.

hirdetes

Mi pedig tudjuk, hogy ez nem elegendő, ugyanis a jóízű, isteni paradicsomhoz elengedhetetlen a napsütés, ugyanis a növények a nap sugarait kellene, hogy felhasználják a növekedéshez. A szupermarketek egy nappal azelőtt adják le rendelésüket, hogy az áru a polcra kerülne, éppen ezért a melegházakban a vízhez hozzáadnak olyan szintetikus anyagot, aminek a hatására megszépül, megpirosodik egyetlen éjszaka alatt a paradicsom. Ennek a szernek a neve Ethrel, amit Magyarországon is meg lehet kapni a gazdaboltokban.

hirdetes

Ez a szer egy jól bevált növekedés-, és érésszabályozó készítmény, amit használnak paradicsom, cseresznye, meggy betakarításának elősegítésére. A szert egyébként már számos országban betiltották, illetve korlátozták a használhatóságát, Magyarországon II. kategóriába sorolták, szóval nem juthat hozzá csak az, aki rendelkezik (legalább) Növényvédelmi Zöld Könyvvel. 

Az Ethrelben található kémiai hormon aktiválja a zöldségekben természetes módon megtalálható anyagot, ami az érés során keletkezik. Ami még rosszabb az egészben, hogy legalább tíz napot kellene hagyni, hogy a zöldségekből kitisztuljon ez a mérgező hatású szer, viszont idő hiányában ezek a zöldségek, ha tetszik, ha nem, sajnos ezzel a szintetikus anyaggal együtt kerülnek a boltok polcaira, onnan pedig a fogyasztók asztalára.

Ezek a paradicsomok szépek, viszont egyrészt íztelenek, másrészt nagyon rossz hatással vannak a szervezetünkre, ha tehetitek, ne vásároljatok ilyenkor paradicsomot, várjátok meg inkább a tavaszt, vagy még inkább a nyarat, olyankor esik a legjobban elfogyasztani egy valóban jól kinézetű, és isteni finom paradicsomot! Megkérlek még arra is titeket, hogy mutassátok meg ezt a cikket ismerőseiteknek, nem árt, ha mindenki tudja az igazságot! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-03-11

8 zöldség, melyet kezdő kertészként is könnyedén termeszthetsz

Kezdőként van, hogy azt sem tudjuk hogyan kezdjünk neki a zöldségtermesztésnek, arról nem is beszélve, hogy milyen zöldségeket érdemes ültetnünk. Most kiderül.

2019-07-23

A leggyakoribb kerti kártevők (és hogyan védekezz ellenük)

Mostani cikkünket mindenkinek merem ajánlani, bemutatjuk azokat a kerti kártevőket, amik a legtöbbször előfordulnak a házikertekben, és természetesen az ellenük való védekezési módokat is megtalálhatjátok!

2021-03-01

Kertészkedés márciusban – Mit ültessek?

A március bár már tavasznak számít, az időjárás még hűvösebb lehet. Ezért érdemes ilyenkor még odafigyelni mit ültetünk – lehet az zöldség, vagy fűszernövény.

2021-01-25

Minden, amit a retekről tudni kell

A retek a káposztafélék családjába tartozik, általában tavasszal vagy ősszel szokták termeszteni. Sokszínűsége, érdekes ízvilága miatt sokan szeretik.

2021-01-23

Konyhakert télen - Zöldségek, melyek télen is termeszthetőek

A konyhakert télen is lehet termékmény, bár ilyenkor a hideg miatt kevesebb ember szeretne kertészkedni. Ugyanakkor, ezek lehetnek konyhakerted lehetőségei.

2021-01-23

Feledésbe merülő zöldségünk - bemutatkozik a csicsóka

Lassan kezd visszajönni a köztudatba a csicsóka, melynek mind vitamin, mind ásványi só tartalma magas. Most megtuthatod, hogyan termeszd és gondozd e növényt.

2019-07-30

Az egész országban uralkodik a betyárkóró – Ezt tehetjük ellene!

A betyárkórót mutatom most be nektek, cikkemben elmondom, miért szaporodott el ennyire az utóbbi időben a betyárkóró, de azt is megtudhatjátok, mit tehettek ellen!

2020-05-04

Növényvédőszerek keverhetősége – Mit, mivel, hogyan keverhetünk?

Növényvédőszerek keverése, cikkünkben mindent elmondunk nektek a növényvédőszerek keveréséről, nézzük, mit kell tudnunk a növényvédőszerek keveréséről.

További cikkek ebben a témában


ecetsav

az egyik legfontosabb —>karbonsav. Könnyen képződik —>aerob szervezetek hatására... Tovább

szamár (Equus asinus)

a ->páratlanujjú patások rendjének lófélék (Equidae) családjába tartozó faj. A házi-sz.... Tovább

Tovább a lexikonra
Paradicsom permetezés Zöldség