Átalakítanák a zöldáram támogatási rendszerét

Átalakítanák a zöldáram támogatási rendszerét

Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A megújuló forrásból, illetve a hőszolgáltatással kapcsolatosan termelt villamos energia kötelező átvételi rendszerének átalakítására "zöld villamos energia mérlegkör" létrehozását tervezik a jövő évtől - közölte Horváth J. Ferenc, a Magyar Energia Hivatal (Meh) elnöke a Magyar Szélenergia Társaságnak a megújuló energiáról tartott budapesti konferenciáján.
Átalakítanák a zöldáram támogatási rendszerét , megújuló forrás, villamos energia, zöldmérlegkör, zöldforrás, biomassza, biogáz, biomassza-erőmű

Kérdése van? Tegye fel, tanácsadóink válaszolnak! Állattenyésztés, növénytermesztés, kertészet, növényvédelem, talajművelés, jog, biotechnológia, környezetgazdálkodás, minden ami mezőgazdaság: Agrároldal.hu.

Az ún. zöldmérlegkör a zöldforrásból nyert és kapcsolt villamos energia elszámolási rendszere lenne, amit vagy a villamos energia rendszerirányító Mavir, vagy a Mavir leányvállalata, vagy egy piaci szereplő kezelne.

A változatás fő elve: szét kell választani a kötelező átvételt a közüzemtől, célszerű szétválasztani a szabályozást a megújuló-, a hővel kapcsolatos villamos energia termelés és az egyéb kötelező átvétel esetében. A cél az, hogy a változtatás "piacosabb" működést jelentsen, ne nehezítse a villamos energia rendszer szabályozhatóságát és legyen több évre előre látható. A támogatási rendszer átalakításának koncepciója szerint az átvételi árak mellett szabályozni kell a szállítási menetrendtől való eltérést is.

A megújuló villamos energia termelés tavaly, az előző évhez képest 95,8 százalékkal 1823 gigawattórára emelkedett, és a fajlagos támogatás a kilowattóránkénti 7,8 forintról 8,8 forintra nőtt. Az évtized végéig, 2010-ig évi 2 terrajoule megújuló villamos energia mennyiség kerül a piacra, ami a jelenlegi évi 22 milliárd forint támogatás szükségletet megduplázza - mondta az energiahivatal elnöke. A támogatás beépül a villamos energia árába, így azt minden végfelhasználó megfizeti.

A megújuló bázison termelt 1823 gigawattóra villamos energiából a legnagyobb, 1515 gigawattóra a biomassza és biogáz üzemelésű termelés, ami 123,9 százalékkal nőtt egy év alatt. A szélerőművek termelése a 2004. évi 5,4 gigawattóráról a múlt évben 9,8 gigawattórára nőtt és a támogatás a kilowattóránkénti 7,4 forintról 9,3 forintra emelkedett.

A Magyar Energia Hivatal 2010-ig 48 cégnek adott ki összesen 330 megawatt kapacitású szélerőmű létesítésére engedélyt. Jelenleg közel 40 megawatt kapacitású szélerőmű működik az országban. Az idén a kötelező átvételi ár 23,83 forint kilowattóránként és ebből 13 forint volt az első félévben a támogatás átlagos mértéke. Éppen a magas kötelező átvételi ár miatt 105 kérelmező 1550 megawatt kapacitású szélerőmű építéséhez kért engedélyt a hivataltól. Az engedélyezett 330 megawatt szélerőmű mellett mintegy 350 megawatt egyéb megújuló, főleg biomassza-erőmű létesítéséhez adott engedélyt a Meh a 2010-ig szóló időszakra.

A kötelező átvétel alá eső villamos energia termelés problémákat okoz a villamos energia rendszer irányításban, mert nincs elegendő úgynevezett szabályozó erőmű. Magyarországon a meglévő 8500 megawatt villamoserőművi kapacitásból mintegy 2900 megawattnyi nem szabályozható. A megoldás az úgynevezett szivattyús tározós erőmű építése, illetve ebben a témában a nemzetközi együttműködés lenne. A hivatal elnöke, Horváth J. Ferenc az MTI-nek kérdésére válaszolva közölte: a Meh kiadta egy 600 megawatt kapacitású ilyen tározós erőmű létesítéséhez az "elsődleges energiaforrás megválasztásra" szóló engedélyt a Szinerg Energia Kft. számára. Ez az engedélyezési eljárás első lépcsője ahhoz a beruházáshoz, amelynek költsége a szakértők szerint mintegy 150 milliárd forint. A nemzetközi együttműködés lehetőségéről az elnök azt mondta, hogy erről folynak tárgyalások.

Szeretné vállalkozását hatékonyan hirdetni? Szeretné, ha weblapja látogatottabb lenne? Online marketing tanácsadás, és hatékony online hirdetés az Agrároldal.hu szakértőitől! Kérje ajánlatunkat itt!

Forrás: Magyar Biogáz Egyesület

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

epe

a ->májsejtek által termelt váladék, amelynek jelentős szerepe van a tápanyag... Tovább

méhek elhelyezése

a méheket tartalmazó méhlakásokat (kasokat, kaptárakat) korábban erre a célra épült... Tovább

Tovább a lexikonra