notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Paradicsom pirossá varázsolása

Hirdetés

Hogyan változtasd zöld paradicsomod pirossá, és hogyan tárold a paradicsomokat ősszel

Szélesi Ferenc - Főkertész

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Ha egy paradicsomon túl sok zöld termés fejlődik egy időben, az lelassíthatja az érési folyamatot, ami így rengeteg energiát igényel a növénytől. A hűvösebb őszi hőmérsékletek szintén akadályozhatják az érést. A paradicsomok pirossá „változtatása” sok kertész számára az egyik legfogósabb kihívás. 

Piros paradicsom a zöldből

A zöld termések leszüretelése és benti tárolása segít megőrizni a növény energiáját, lehetővé téve ezzel, hogy még ősszel is élvezhesd a paradicsomokat. Ami még ennél is jobb: a paradicsomok tárolása és bepirosítása igazán egyszerű feladat.

 

Hogyan érheted el, hogy a paradicsomok pirossá változzanak? 

 

A paradicsomok pirossá változtatása nem túl összetett feladat. Valójában több módszer is létezik erre. Az egyik technika lényege, hogy az érettebb zöld paradicsomokat egy jó szellőzésű, szobahőmérsékletű helyen kell tartani, és néhány naponta ellenőrizni a folyamatot.

 

A nem megfelelő illetve paradicsomokat el kell távolítani a többi közül. Minél alacsonyabb a hőmérséklet, annál tovább tart majd az érlelési folyamat. Például az érettebb zöld paradicsomok melegebb (18-21°C) körülmények között csupán pár hét alatt teljesen megérhetnek, míg hűvösebb (13-16°C) helyen ez a folyamat akár egy napot is igénybe vehet. A következő oldalon folytatom! 

 

Piros paradicsom a zöldből

Ha szeretnéd zöld paradicsomaidat pirossá változtatni, de csupán néhány szem termésed van, akkor egy befőttesüveggel vagy egy barna papírzacskóval is megteheted ezt. Helyezz 2-3 paradicsomot és egy érőfélben lévő banánt a befőttesüvegbe vagy a zacskóba és zárd le légmentesen.

Hirdetés

 

Tedd a tárolókat valamilyen meleg helyre, de ne közvetlen napfénybe, és ellenőrizd őket rendszeresen. A banánt időnként egy frissebb darabra kell majd cserélned. A paradicsomok 1-2 héten belül megérnek majd.

 

Hirdetés

A pirosításra egy nyitott kartondobozt is alkalmazhatsz, ha valamivel több paradicsomod van. Béleld ki a dobozt némi újságpapírral és helyezz el benne egy réteg paradicsomot. Egy második réteget is bepakolhatsz, de ezt érdemes csak akkor, ha mindenképpen szükséged van rá, mert a paradicsomok könnyedén megsérülhetnek. Helyezz be továbbá néhány érő banánt és tedd a dobozt egy hűvös, kissé párás helyre, ahol nem érheti közvetlen napfény. A következő oldalon mindent megtudhatsz a paradicsom tárolásáról! 

 

Piros paradicsom a zöldből

Ahogyan az érlelésükre, úgy a paradicsomok tárolásra is több lehetőséged van.

 

Bizonyos esetekben az egész növény eltárolása szükséges a különálló termések leszüretelése helyett. Óvatosan húzd ki gyökerestől az egész paradicsomot, és rázd le a gyökerére tapadt talajmaradékot. Akaszd ki őket gyökérrel lefelé egy védett helyen az érlelés folytatásához.

 

Akár egy-egy rétegnyit is elhelyezhetsz belőlük egy polcon vagy egy lapos tárolóban. A zöld paradicsomokat ajánlott 13-21°C között tartani. Az érett paradicsomokat valamivel hűvösebb helyekre is helyezheted. Ha ezt a tárolási módszert választod, akkor előtte távolítsd el a paradicsomok szárait és leveleit. Győződj meg róla, hogy a tárolóhelyet nem éri közvetlen napfény és hogy nem túl párás. A túlzott páratartalom hatására a paradicsomok megrothadhatnak. A tárolásra alkalmas helyek például a garázsok, pincék, teraszok és éléskamrák.

 

Azzal, hogy megtanulod pirossá érlelni paradicsomaidat, elkerülheted, hogy növényeid túlságosan sok terméssel foglalkozzanak egyszerre. Rendszeresen szüreteld le az érettebb zöld paradicsomokat, hogy még jóval az ősz beköszönte után is élvezhesd őket.

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
349 245
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
7 592 366
Közösség

Aujeszky-féle betegség

főként sertés, ritkábban egyéb állatok (szm., juh, ló, húsevők) herpeszvírus okozta... Tovább

Mezõgazdasági Biotechnológiai Kutatóközpont

Kutatóintézet A Kutatóközpontot (MBK) 1989-ben alapította a Földmûvelésügyi Minisztérium... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 125

Átlagos értékelés: 4.9

Paradicsom