Paradicsom pirossá varázsolása

Hogyan változtasd zöld paradicsomod pirossá, és hogyan tárold a paradicsomokat ősszel

Szélesi Ferenc - Főkertész, NA
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Ha egy paradicsomon túl sok zöld termés fejlődik egy időben, az lelassíthatja az érési folyamatot, ami így rengeteg energiát igényel a növénytől. A hűvösebb őszi hőmérsékletek szintén akadályozhatják az érést. A paradicsomok pirossá „változtatása” sok kertész számára az egyik legfogósabb kihívás. 

Piros paradicsom a zöldből

A zöld termések leszüretelése és benti tárolása segít megőrizni a növény energiáját, lehetővé téve ezzel, hogy még ősszel is élvezhesd a paradicsomokat. Ami még ennél is jobb: a paradicsomok tárolása és bepirosítása igazán egyszerű feladat.

Hogyan érheted el, hogy a paradicsomok pirossá változzanak? 

A paradicsomok pirossá változtatása nem túl összetett feladat. Valójában több módszer is létezik erre. Az egyik technika lényege, hogy az érettebb zöld paradicsomokat egy jó szellőzésű, szobahőmérsékletű helyen kell tartani, és néhány naponta ellenőrizni a folyamatot.

A nem megfelelő illetve paradicsomokat el kell távolítani a többi közül. Minél alacsonyabb a hőmérséklet, annál tovább tart majd az érlelési folyamat. Például az érettebb zöld paradicsomok melegebb (18-21°C) körülmények között csupán pár hét alatt teljesen megérhetnek, míg hűvösebb (13-16°C) helyen ez a folyamat akár egy hónapot is igénybe vehet. A következő oldalon folytatom! 

Ha szeretnéd zöld paradicsomaidat pirossá változtatni, de csupán néhány szem termésed van, akkor egy befőttesüveggel vagy egy barna papírzacskóval is megteheted ezt. Helyezz 2-3 paradicsomot és egy érőfélben lévő banánt a befőttesüvegbe vagy a zacskóba és zárd le légmentesen.

Tedd a tárolókat valamilyen meleg helyre, de ne közvetlen napfénybe, és ellenőrizd őket rendszeresen. A banánt időnként egy frissebb darabra kell majd cserélned. A paradicsomok 1-2 héten belül megérnek majd.

A pirosításra egy nyitott kartondobozt is alkalmazhatsz, ha valamivel több paradicsomod van. Béleld ki a dobozt némi újságpapírral és helyezz el benne egy réteg paradicsomot. Egy második réteget is bepakolhatsz, de ezt érdemes csak akkor, ha mindenképpen szükséged van rá, mert a paradicsomok könnyedén megsérülhetnek. Helyezz be továbbá néhány érő banánt és tedd a dobozt egy hűvös, kissé párás helyre, ahol nem érheti közvetlen napfény. A következő oldalon mindent megtudhatsz a paradicsom tárolásáról! 

Ahogyan az érlelésükre, úgy a paradicsomok tárolásra is több lehetőséged van.

Bizonyos esetekben az egész növény eltárolása szükséges a különálló termések leszüretelése helyett. Óvatosan húzd ki gyökerestől az egész paradicsomot, és rázd le a gyökerére tapadt talajmaradékot. Akaszd ki őket gyökérrel lefelé egy védett helyen az érlelés folytatásához.

Akár egy-egy rétegnyit is elhelyezhetsz belőlük egy polcon vagy egy lapos tárolóban. A zöld paradicsomokat ajánlott 13-21°C között tartani. Az érett paradicsomokat valamivel hűvösebb helyekre is helyezheted. Ha ezt a tárolási módszert választod, akkor előtte távolítsd el a paradicsomok szárait és leveleit. Győződj meg róla, hogy a tárolóhelyet nem éri közvetlen napfény és hogy nem túl párás. A túlzott páratartalom hatására a paradicsomok megrothadhatnak. A tárolásra alkalmas helyek például a garázsok, pincék, teraszok és éléskamrák.

Azzal, hogy megtanulod pirossá érlelni paradicsomaidat, elkerülheted, hogy növényeid túlságosan sok terméssel foglalkozzanak egyszerre. Rendszeresen szüreteld le az érettebb zöld paradicsomokat, hogy még jóval az ősz beköszönte után is élvezhesd őket.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

csupasz búza

a —>búza nemzetség egyik alakja. Termesztett búzáink főleg csupasz búzák. Abban tér... Tovább

aeroszolgépek (ködképző gépek)

a vegyszeres növ. véd. gépei (->növényvédelmi gépek, -légporlasztású permetezőgépek) az... Tovább

Tovább a lexikonra
Paradicsom