A zöld leveli békák előfordulása

Pici, zöld és aranyos. Ez a zöld leveli béka! Ismerd meg te is ezt a cukiságot!

GE.
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Kis termetű béka, színe: fűzöld, sárgás, barnás, vagy feketésszürke, igen ritkán akár kék is lehet. Bőre felül sima, hasoldala szemcsés. A hím torkán hanghólyag van. Elülső lábai és hátulsó ugrólábai ujjain tapadókorongok vannak. A tavasz nem csupán a nász és a költés ideje, hanem a területen előforduló 11 kétéltűfaj szaporodási ideje is. 

Zöld leveli

Hol találhatók?

A zöld béka az egyik legelterjedtebb ausztrál béka. Új-Dél-Walesben, Queenslandben, az Északi Területen, Dél-Ausztráliában és Nyugat-Ausztráliában él. Eső után egy meleg napon a zöld fabéka előbújik. Megtalálhatod őket a házadban, a víztartályban, a lefolyócsőben, a WC-ben, a medencében vagy akár a postaládában, hűvös, nedves helyet keresve.

Tények:

A zöldbékák a tavaszi és nyári párzási időszakban előszeretettel jutnak be a lefolyócsövekbe és a tartályokba. Ezek a helyek mikrofonként működnek, hogy növeljék a halk, lassú "brawk, brawk, brawk, brawk" hívásuk hangerejét.
A zöld levelibékák kiváló éjszakai ragadozók - még a barlangokból kirepülő kis denevéreket is képesek elkapni.

Zöldbéka - a teljes történet


A hangos "werk, werk, werk, werk" hívás azt jelentheti, hogy elég szerencsés vagy ahhoz, hogy egy zöldfabéka gazdája legyél. Ezek a nagyméretű békák akár 10 cm hosszúra is megnőhetnek, és az állatkertekben és vadasparkokban akár 16 évig is élhetnek.

Egy forró napon, eső után előbújik a zöld fabéka. Megtalálhatod őket a házadban, a víztartályban, a lefolyócsőben, a WC-ben, a medencében vagy akár a postaládában, hűvös, nedves helyet keresve.

Az eső tömegesen hozza elő az ausztrál őshonos békafajokat - és ha nem is lát zöldfabékát, hallhatja őket. A zöldfabékák a tavaszi és nyári párzási időszakban előszeretettel jutnak be a lefolyócsövekbe és a tartályokba. Ezek a helyek mikrofonként működnek, hogy növeljék a halk, lassú "brawk, brawk, brawk, brawk" kiáltásuk hangerejét.

Az Ön kültéri fényei vonzzák a békák kedvenc táplálékát, a molyokat. A zöldfabéka nagyszerű kerti segítő. Lepkéket és más rovarokat, valamint pókokat, egereket és más apró állatokat esznek. Erős állkapcsukkal fogják el az élelmet, és kézzel nyomják le.

A zöldfabékák nagyon szelíd kétéltűek, amelyek szeretnek mászni. Ehhez jól felszereltek, ujjaikon és lábujjaikon lévő nagy tapadókorongjaikat használják a sima, függőleges felületek megmászására. Még az üvegen is képesek felmászni.

Miután megmásztak egy nagy magasságot, gyakran várakoznak egy kültéri lámpa közelében. Amikor egy rovar nekimegy a földgömbnek, a zöld fabéka erőteljesen elindul, és elkapja azt.

Kiváló éjszakai vadászó ragadozók - még a barlangokból kirepülő kis denevéreket is képesek elkapni.

A zöld fabéka az egyik legelterjedtebb ausztrál béka. Új-Dél-Walesben, Queenslandben, az Északi Területen, Dél-Ausztráliában és Nyugat-Ausztráliában él. Ausztrália egyik legnagyobb békája is, akár 10 cm hosszúra is megnőhet.

A zöldbéka sikoltozni tud, ha veszélyben van, így próbálja elriasztani a ragadozót.

Tudtad?

Bár a békáknak van tüdejük, az oxigént a bőrükön keresztül szívják fel. Ahhoz, hogy ez hatékonyan történjen, a bőrnek nedvesnek kell lennie. A probléma ezzel az, hogy ha szennyeződés van a környéken, a béka a bőrén keresztül szívja fel az oxigént.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

euploidia

az aneuploidia ellentéte, a sejt v. szervezet kromoszómaszáma a fajra jellemző legkisebb... Tovább

takarmányok aprítása

a takarmány elfogyasztását, megemésztését, tárolását elősegítő művelet. Főbb... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok