A zöld homok felhasználása, minden a zöld homokról

hirdetes

A zöld homok felhasználása

Bohács Ádám - Kertépítő technikus, AN

A zöld homok (greensand) egy organikus talajadalék, amelyet első sorban a vízelvezetés javítására szokás használni, de e mellett káliumot és többféle mikrotápanyagot is tartalmaz. Nélkülözhetetlenek a virágzás és a gyümölcstermés lebonyolításához, továbbá megerősítik a növények betegségek elleni védelmét is. Lássuk, hogy mi is ez a zöld homok egész pontosan, és hogy mire használhatod kertedben!

Minden a zöld homok felhasználásáról

Mi az a zöld homok?

A zöld homok az óceánok mélyén elterülő lerakódás-réteg. Az utóbbi időben mállasztó folyamatok hatására nyerte el finom, homokszerű textúráját. Zöld színét a benne található ásványi anyagok, úgymint a vas és a glaukonit adják. A zöld homokot általában olyan területeken találjuk, amelyeket korábban víz fedett, így alakulhattak kis a tengerfenéki lerakódások. Több, a Földközi-tenger partjain fekvő országban is vannak zöld homok lelőhelyek, ahogyan a világ más területein is. A zöld homok nem okoz égési károkat a növényekben, nem mossa el a víz és az év bármely szakaszában hozzáadható a talajhoz. A zöld homok továbbá kálisókat is tartalmaz, amelyek egész életciklusok során fontosak a növények számára.

Miért hasznos a zöld homok?

A zöld homokot első sorban a talaj állagának javítására szokás használni – különösen hatékony tömör vagy agyagos fellazítására. Az adalékanyag a talajba kerülve szétnyomja annak nehéz részecskéit, amitől a talaj szellősebbé válik, a növények gyökerei pedig több friss levegőhöz juthatnak. Habár a logika nem ezt diktálná, de a zöld homok a sima homokos talaj állagát is képes javítani.

hirdetes

A homokos talaj fő problémája, hogy túl sok vizet vezet el, elmosva ezzel a talajban található tápanyagokat. A zöld homok a sima homoknál tízszer hatékonyabban szívja magába a vizet, méghozzá úgy, hogy nem folytja meg vele a növények gyökereit. Ha mindez nem lenne elég, a zöld homok nagyjából 3%-ban tartalmaz káliumot, ami a növények egyik létszükséglete. Emellett nagyjából 30 ásványi anyagot, köztük magnéziumot, vasat, foszfort és kalciumot is kínál.

hirdetes

Ásványosítás

A zöld homok egyik legnagyobb előnye, hogy segít ásványosítani a talajt. A növényeknek azért van szükségük ásványi anyagokra, mert ezek segítségével lélegeznek, vesznek fel tápanyagokat és szabadulnak meg a felhasználhatatlan anyagoktól. Mindehhez fontos, hogy a talajban ásványi anyagok legyenek jelen.

Kellő mennyiségű ásványi anyag nélkül növényeid nem lesznek igazán egészségesek, de a zöld homok segít ideális körülményeket biztosítani számukra. Az ásványi anyagok „társaságában” termő termések továbbá akár jobb ízűek is lehetnek. Most pedig nézzük, mire és hogyan használhatjuk fel a zöld homokot, a következő oldalon folytatom! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


irányított nevelés

az állatok fejlődését, növekedését kedvező irányban befolyásoló, a környezeti... Tovább

kemencés ételek

  Kemencés ételek a házias Dunyha Étteremben, valódi melegséggel, ínycsiklandó... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert