Zeolit a házban és a kertben

Ezért érdemes zeolitokat tartani a ház körül

Szélesi Ferenc
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A zeolit felhasználsa

A zeolit felhasználási módjai

1. A házi állatok által „hátrahagyott” szagok ellen

Akármennyire is szeretjük kedvenceinket, lehetetlen hozzászokni azokhoz a kellemetlen szagokhoz, amiket maguk után hagynak, miután elvégezték a dolgukat. Az egyik ilyen fő szagforrás a macskaalom, amit a legtöbben kétkezi légfrissítős befújással próbálnak „hatástalanítani”, holott létezik egy sokkal természetesebb és hatékonyabb alternatíva is. Elég csak egy tálka zeolitot helyezni a szagforrás közelébe, és hagyni, hogy a fehér ásványok tegyék a dolgukat. Ez a módszer hatékony azokban az otthonokban is, ahol a kutyák még nem igazán tanulták meg, hogy hol végezzék a dolgukat.

2. Szagos kukák ellen

Ha kénytelen vagy az ételmaradékot a kukába dobni, akkor hamar kellemetlen szagok kezdhetnek el terjengeni a konyhában. A trükk: helyezz néhány zeolitot a kukába, majd béleld ki azt egy új, üres zsákkal. A zeolitok segítenek majd felfogni a szagokat és a párát, ami a kukákból árad.

3. Cigarettafüst

Dohányzó személyként téged talán nem zavar, de a vendégek nem szívesen helyezik magukat kényelembe egy olyan kanapén, ami füstszagot áraszt magából. Elképzelhető az is, hogy csak átmenetileg tartózkodsz egy dohányzó lakásban, és szeretnéd eltüntetni a cigarettaszagot a szobádból. Habár egy alapos tisztítást nem helyettesíthetnek, a zeolitok igen hasznosnak bizonyulhatnak a szagok ellen. Nincs más dolgod mint egy tálkában kihelyezni néhányat a kérdéses szobába, és máris elbúcsúzhatsz a füstszagtól!

4. Dohos szagok

Az egész évben pihenő karácsonyi díszek, a penész, az elfeledett ruhásdobozok, a tavaly félbehagyott barkács projektek – tehát összességében a padlás szaga – különösen erőssé válhat egy-egy ritkán nyitogatott szekrényben, a garázsban, vagy bármilyen más helységben. Az erős dohos szagtól nehéz teljesen megszabadulni, de a zeolitok sokat segíthetnek ebben. Többek között a szoba páratartalmát is csökkentik, ami megakadályozza a penész kialakulását.

5. Szagos cipők

Minden cipő szagos egy kicsit – ez elkerülhetetlen, ha az ember naponta 8-10 órát eltölt benne. Néha azonban már olyan veszedelmessé válik a helyzet, hogy cselekedni kell. Helyezz el néhány zeolitot a cipős szekrényben, vagy az előszobában. Egy másik megoldás keresni egy kis szellős zsákot, megtölteni zeolitokkal, és a cipőbe (vagy cipőkbe) helyezni azt.

6. Tartósabb gyümölcsök

Ha rendszeresen megromlanak az asztalon tartott gyümölcsök, mielőtt még meg tudnád enni őket, akkor rakj néhány zeolitot közéjük. Ezek az ügyes kis ásványok felszívják azokat a gázokat, amik felgyorsítják a gyümölcsök érését (és rothadását), ezért azok jóval tovább maradnak majd frissek. Habár a zeolitok természetes ásványok, érdemes minden esetben lemosni a gyümölcsöket, ha közéjük tettél néhányat.

A zeolitok felhasználása újra és újra

Ha vigyázol rájuk, akkor lényegében bármennyiszer újrahasználhatod zeolitjaidat. Attól függően, hogy milyen sok időt töltött párás, szagos környezetben, több, vagy kevesebb „újratöltést” igényel majd. Enyhébb szagok esetén akár három hónapig is használhatod őket egyhuzamban, mielőtt töltésre lenne szükségük. Ha egy idő után nem érzed, hogy hatékonyak lennének, akkor tudod, hogy újra kell tölteni őket. Ehhez nincs más dolgod, mint néhány napra kihelyezni őket egy tálcán a napfényre, ahol kieresztik magukból az összegyűjtött szagokat és gázokat. Igyekezz minél több közvetlen napfényt biztosítani nekik! Egy pár nap után újra felhasználhatod őket a szagok hatástanalítására!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-22

Meglepő tények a régi idők kerti munkáiról - te hallottál már ezekről?

Amióta világ a világ a földművelés fontos része az emberek életének. Ebben a cikkben 10 érdekes és meglepő tényt tárok fel a régi idők kerti munkáiról.

2024-06-21

Hogyan használjuk a metélőhagymát - A kertben és a konyhában

Fedezd fel, hogyan használhatod a metélőhagymát a kertben és a konyhában. Ismerd meg termesztési tippeket és finom recepteket, amelyekkel feldobhatod ételeidet!

2024-06-22

Ezek a házi növényvédő szerek minden kártevőt elűznek a kertből - Hihetetlen, de igaz

A kártevők a legtöbb kerttulajdonos életét megnehezítik, de ezek a házi növényvédő szerek garantáltan megoldják a problémádat. Ne habozz, próbáld ki őket.

2024-06-22

Mit lehet tenni, ha megégtek a növényeim a napon?

Gondoskodj róla, hogy szobanövényeid ne kapjanak túl sok napfényt, mert megéghetnek és elfonnyadhatnak. Mit lehet tenni, ha megégtek a növényeim a napon?

2024-06-23

Kövesd ezeket a tippeket, hogy a kertedben minden gyümölcsfa bőségesen teremjen

Nincs jobb annál, mint a kertben jól belakmározni az isteni gyümölcsökből. Ezek a legjobb házi praktikák, hogy a kertedben minden gyümölcsfa bőségesen teremjen.

2024-06-21

Így védd a kerted a katicabogarak segítségével

Fedezd fel, hogyan védd meg kerted természetes módon katicabogarak segítségével! Tanuld meg, hogyan vonzd be és tartsd meg ezeket a hasznos rovarokat.

2024-06-21

Ez az a virág, amitől az összes méh bezsong

A varjúháj, különösen a sárga, igazi méh-mágnes, amely nemcsak a kert szépségét növeli, hanem könnyen gondozható is. Ismerd meg, miért imádják a kertészek!

2024-06-21

Kullancs a bőr alatt: így vedd észre a leghamarabb!

A kullancscsípés felismerése sajnos nem egyszerű, mivel nem okoz azonnali viszketést. Ismerd fel a jeleket időben és tudd meg, mit tehetsz a csípés ellen!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

ásás

a —>talajművelés ősi formája; többnyire egy nyitóbarázdát készítenek az ásóval a... Tovább

immundiagnosztikai próbák

fontos szerepet töltenek be a fertőző betegségek megállapításában és a kórokozók... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert