A napsütötte kertek koronázatlan királynője - bemutatkozik a záporvirág

hirdetes

A napos kertek egynyári szépsége – bemutatkozik a záporvirág

TK

A záporvirág, vagy más néven gazánia a napos kertek koronázatlan, egynyári királynője. Népszerűsége már évekkel ezelőtt megkezdődött, és ez egyáltalán nem véletlen, hiszen meseszép virágzása mellett gondozása sem jelent különösebb kihívást! Ismerjétek meg Ti is mostani cikkünkből.

Záporvirág

A záporvirágot sokan napvirágként esetleg esővirágként emlegetik, ugyanis élete során képes jelezni, ha vihar közeledik – virágait még a záporok megérkezte előtt összecsukja. Ez a különleges növény a fészkes virágzatúak rendjébe, az őszirózsafélék családjába tartozó nemzetség – mindössze 15 fajt tudhat magáénak. Virágzata nagyon hasonlít mind az őszirózsához, mind a napraforgóhoz – ezeket májustól egészen az őszi fagyokig csodálhatjuk meg. Általában ezek a sárga legkülönbözőbb árnyalataiban pompáznak, de létezik belőlük lila, fehér, esetleg rózsaszín is. Ennek köszönhetően rendkívül látványosak.

hirdetes


Ez a növény Közép- és Dél-Afrikában őshonos, más területekre csak betelepítés útján került, viszont hazánkban is már a legtöbb kiskertben megtalálható. Elsősorban hazánkban egynyári növényként kezelik, de megtalálhatóak évelő fajtái is.

Érdekessége még, hogy nem csak, mint már említettem, záporok előtt csukja be nagyobb méretű virágait – ez történik vele éjszakánként is. Mivel Afrikából származik, rendkívül melegkedvelő – évelő fajai egészen a trópusitól a mérsékelt éghajlati övekig könnyedén termeszthetőek, még egynyári változatai inkább csak a mérséklet éghajlatot kedvelik.

hirdetes


Bokros növekedése egészen a tíz centimétertől a harminc centiig terjedhet, levelei tőlevélrózsát alkotnak, szabdalt vagy ép szélükkel lándzsa alakban fejlődnek. Virágai margarétaszerűek, nagyok, hosszan nyílóak, így kitűnő dekorációs elemei lehetnek kertednek, esetleg erkélyednek, teraszodnak, amennyiben balkonládában neveled őket. Megtalálhatóak a napvirágnak vagy esővirágnak hibrid változatai is, amikkel a legtöbb kertészetben találkozhatsz.
 

 

 

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, lapozz!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-07-20

Szeretnél virágokkal dekorálni? Ezeket a növényeket lesz majd a legegyszerűbb kertedben gondozni

A kertedben lehetséges a legtöbb szárazvirág nevelése – mégis, vannak közülük olyanok, melyek gondozása egyszerűbb. Mutatom, miket érdemes kertedben gondoznod!

2021-07-17

A kerti szépecske – ismerd meg Te is a menyecskeszemet

A menyecskeszem vagy más néven szépecske közepes termetű, az egyik legváltozatosabb külsejű virág. Most tudj meg mindent erről a különleges dísznövényről.

2021-07-17

Ismerd meg Te is ezt a karakteres megjelenésű évelőt – bemutatkozik a kék iringó

A kék iringó kisebb csoportokban nő, évelő növény. Virágzása nyárra tehető, könnyedén képes lesz majd színfoltokkal megajándékozni kertedet. Ismerd meg Te is.

2021-07-19

Ezek a növények tökéletes sövényt alkotnak – ráadásul szinte igénytelenek

Szeretnél Te is egy sövényt kertedbe, viszont tudod, hogy nem lenne sok időd foglalkozni vele? Akkor ezek a növények tökéletesek lesznek számodra!

2021-07-17

A hónap szépsége – ismerd meg Te is a kasvirágokat

A kasvirágok szebbé tehetik a nyári hónapokat kertünkben, mégis júliusban a legszebbek - ismerd meg Te is ezeket a változatos virágokat mostani cikkünkből!

2021-07-19

Lisztharmatos cukkini – mit tehetünk megmentéséért?

A legtöbb növény sajnos hajlamos arra, hogy lisztharmatos legyen. Most eláruljuk, mit tehetsz az ellen, ha cukkinid is elkapta ezt a gombabetegséget.

2021-07-13

Július a kertben – ezek a növények teszik színesebbé a hónapot

A nyári virágok nagyrésze a júliusi melegben ölti fel teljes pompáját, ráadásul a legtöbbjük nem csak a meleget, de a szárazságot is jól tűri. Ismerd meg őket!

További cikkek ebben a témában


anyai öröklődés (matroklin öröklődés)

egyes, főleg reciprok —>keresztezésekben növénynél, állatnál az utódok az anyai... Tovább

78/2006. (XI. 17.) FVM rendelet

a növényegészségügyi feladatok végrehajtásának részletes szabályairól szóló 7/2001. (I.... Tovább

Tovább a lexikonra
kert Kertészet virág