A napsütötte kertek koronázatlan királynője - bemutatkozik a záporvirág

hirdetes

A napos kertek egynyári szépsége – bemutatkozik a záporvirág

TK, SFV
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A záporvirág, vagy más néven gazánia a napos kertek koronázatlan, egynyári királynője. Népszerűsége már évekkel ezelőtt megkezdődött, és ez egyáltalán nem véletlen, hiszen meseszép virágzása mellett gondozása sem jelent különösebb kihívást! Ismerjétek meg Ti is mostani cikkünkből.

Záporvirág

A záporvirágot sokan napvirágként esetleg esővirágként emlegetik, ugyanis élete során képes jelezni, ha vihar közeledik – virágait még a záporok megérkezte előtt összecsukja. Ez a különleges növény a fészkes virágzatúak rendjébe, az őszirózsafélék családjába tartozó nemzetség – mindössze 15 fajt tudhat magáénak. Virágzata nagyon hasonlít mind az őszirózsához, mind a napraforgóhoz – ezeket májustól egészen az őszi fagyokig csodálhatjuk meg. Általában ezek a sárga legkülönbözőbb árnyalataiban pompáznak, de létezik belőlük lila, fehér, esetleg rózsaszín is. Ennek köszönhetően rendkívül látványosak.

hirdetes


Ez a növény Közép- és Dél-Afrikában őshonos, más területekre csak betelepítés útján került, viszont hazánkban is már a legtöbb kiskertben megtalálható. Elsősorban hazánkban egynyári növényként kezelik, de megtalálhatóak évelő fajtái is.

Érdekessége még, hogy nem csak, mint már említettem, záporok előtt csukja be nagyobb méretű virágait – ez történik vele éjszakánként is. Mivel Afrikából származik, rendkívül melegkedvelő – évelő fajai egészen a trópusitól a mérsékelt éghajlati övekig könnyedén termeszthetőek, még egynyári változatai inkább csak a mérséklet éghajlatot kedvelik.

hirdetes


Bokros növekedése egészen a tíz centimétertől a harminc centiig terjedhet, levelei tőlevélrózsát alkotnak, szabdalt vagy ép szélükkel lándzsa alakban fejlődnek. Virágai margarétaszerűek, nagyok, hosszan nyílóak, így kitűnő dekorációs elemei lehetnek kertednek, esetleg erkélyednek, teraszodnak, amennyiben balkonládában neveled őket. Megtalálhatóak a napvirágnak vagy esővirágnak hibrid változatai is, amikkel a legtöbb kertészetben találkozhatsz.
 

 

 

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, lapozz!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-30

A lilaakác ültetése, termesztése és gondozása

A lilaakác erőteljesen virágzik tavasszal, új növekedéskor lila színű virágcsoportokat hoz létre, amelyek viszont a fő hajtások sarkantyújából kelnek ki.

2023-01-30

A trombitafolyondár ültetése, metszése és fajtái

A trombitafolyondár az egyik legszebb kúszónövény, amely igencsak kevés odafigyelést igényel. Néhány fontos dolgot azonban nem szabad elszalasztani!

2023-01-30

Mit csinálj februárban, a kertben? - 5 lépés a tavaszi szezonra való felkészüléshez

Februári kerti teendők listája: Ha csak hobbikertész vagy, akkor is jól fognak jönni ezek a tippek, hogy könnyedén elő tudj készülni a márciusi szezonra.

2023-01-30

Lonc gondozása: Hogyan neveljünk loncot a kertben

Mindenki felismeri a lonc növény kedves illatát és nektárjának édes ízét. De hogyan kell gondozzuk a lonc növényeket a házi kertben, hogy csodásan virágozzon?

2023-01-31

A nárcisz gondozása- 5 fontos tudnivaló a nárcisz megfelelő ápolásához

Bentre vagy kintre szeretnél nárciszt ültetni? Igazából mindegyig, néhány fontos információt mindenképpen tudnod kell a nárciszok gondozásával kapcsolatban.

2023-01-31

6 ok, amiért a nárciszhagymáid nem virágoznak- és a megoldás

Nárciszhagyma nem virágzik, mi a megoldás? Több oka is lehet annak, ha a nárciszhagymák nem virágoznak, mutatjuk mik azok, és hogy mit tudsz tenni ellene!

2023-01-30

Így rejthetjük el a csúnya drótkerítést futónövényekkel és cserjékkel

Néhány dolgot figyelembe kell venni, amikor a drótkerítéseket növényekkel borítanánk be. A drótkerítések lefedése sok háztulajdonos gyakori problémája.

2023-01-30

5 romantikus szobanövény, amit ajándékozhatsz Valentin-napra

A tucatnyi vörös rózsa nyüzsgő, rövid életű, illatmentes csokornak megvolt a maga ideje, ami már leágazott. Válassz helyette egy mutatós szobanövényt!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

95/2008. (VII. 25.) FVM rendelet

Az egyes állatbetegségek és zoonózisok felszámolására, ellenõrzésére és megfigyelésére... Tovább

klónszelekció

a klón egyedeinek szelekció, fontos nemesítési eljárás. Többnyire egy anyatövet szemelnek... Tovább

Tovább a lexikonra
kert Kertészet virág