A napsütötte kertek koronázatlan királynője - bemutatkozik a záporvirág

hirdetes

A napos kertek egynyári szépsége – bemutatkozik a záporvirág

TK, SFV

A záporvirág, vagy más néven gazánia a napos kertek koronázatlan, egynyári királynője. Népszerűsége már évekkel ezelőtt megkezdődött, és ez egyáltalán nem véletlen, hiszen meseszép virágzása mellett gondozása sem jelent különösebb kihívást! Ismerjétek meg Ti is mostani cikkünkből.

Záporvirág

A záporvirágot sokan napvirágként esetleg esővirágként emlegetik, ugyanis élete során képes jelezni, ha vihar közeledik – virágait még a záporok megérkezte előtt összecsukja. Ez a különleges növény a fészkes virágzatúak rendjébe, az őszirózsafélék családjába tartozó nemzetség – mindössze 15 fajt tudhat magáénak. Virágzata nagyon hasonlít mind az őszirózsához, mind a napraforgóhoz – ezeket májustól egészen az őszi fagyokig csodálhatjuk meg. Általában ezek a sárga legkülönbözőbb árnyalataiban pompáznak, de létezik belőlük lila, fehér, esetleg rózsaszín is. Ennek köszönhetően rendkívül látványosak.

hirdetes


Ez a növény Közép- és Dél-Afrikában őshonos, más területekre csak betelepítés útján került, viszont hazánkban is már a legtöbb kiskertben megtalálható. Elsősorban hazánkban egynyári növényként kezelik, de megtalálhatóak évelő fajtái is.

Érdekessége még, hogy nem csak, mint már említettem, záporok előtt csukja be nagyobb méretű virágait – ez történik vele éjszakánként is. Mivel Afrikából származik, rendkívül melegkedvelő – évelő fajai egészen a trópusitól a mérsékelt éghajlati övekig könnyedén termeszthetőek, még egynyári változatai inkább csak a mérséklet éghajlatot kedvelik.

hirdetes


Bokros növekedése egészen a tíz centimétertől a harminc centiig terjedhet, levelei tőlevélrózsát alkotnak, szabdalt vagy ép szélükkel lándzsa alakban fejlődnek. Virágai margarétaszerűek, nagyok, hosszan nyílóak, így kitűnő dekorációs elemei lehetnek kertednek, esetleg erkélyednek, teraszodnak, amennyiben balkonládában neveled őket. Megtalálhatóak a napvirágnak vagy esővirágnak hibrid változatai is, amikkel a legtöbb kertészetben találkozhatsz.
 

 

 

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, lapozz!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-07-04

9 gyorsan növekvő kúszó növény, amikkel árnyékot varázsolhatsz a kertbe vagy a teraszra

A nyári melegben próbáljuk hűvösen tartani a lakást, azonban ahhoz elengedhetetlen, hogy a házkörnyékét is lehűtsük valamelyest. Árnyékot adó kúszónövények.

2022-07-04

5 növény, amihez soha nem szabadna hozzáérned

Míg egyes növények ártalmasabbak, mint mások, vannak olyanok, amelyeket nem szabad egyáltalán megérinteni vagy lenyelni, bármi is legyen, hiszen halálosak.

2022-07-04

Júliusi trükkök a mennyei paradicsom termésért

Kíváncsi vagy hogyan tehetsz hozzá a paradicsomod fejlődéséhez júliusban, hogy igazán mennyei legyen a termés? Mutatjuk júliusi paradicsom termelés tippjeinket

2022-06-23

Kerülendő évelők - ezeket nem biztos, hogy jó ötlet a kertedbe ültetni

Vannak évelő növények, amelyek bár lehet, hogy gyönyörűek, több fejfájást okoznak, mint örömöt hoznak a házhoz. Ezeknek az ültetését gondold át többször is!

2022-06-22

10 nyári virág, ami nem hiányozhat kertedből

Habár sok virágot már kora tavasszal érdemes elültetni, akár a nyár elején is elhelyezhetsz néhány palántát vagy magot a kertedben. Ezek a legszebb nyári virágok.

2022-06-29

Így mentheted meg kiszáradt növényeidet

A szárazság még a gyökereket is megtámadhatja, amitől a növény végül teljesen kipusztul majd. De van megoldás a kiszáradt növények megmentésére, mutatjuk!

2022-07-04

Milyen gyakran és mennyit érdemes locsolnunk a veteményeskertben?

Mennyi vízre van szüksége a házikertünknek? Mennyi kell, amikor eső is van és mennyi, amikor az nincs? Mostani cikkünkben segítünk, hogy Te is ki tudd számolni!

2022-07-04

Az egész országban elkezdett terjedni ez a mérgező növény! Jobb az elővigyázatosság!

A nyarat legszívesebben végig a Balaton partján töltenénk, azonban egyre gyakrabban találkozhatunk a Balaton-felvidéken a most virágzó mérgező növénnyel

További cikkek ebben a témában


Marabel

Burgonya Cél: korai érésû étkezési burgonya Leírás:A növény alacsony-magas, lomb... Tovább

igazságügyi állatorvostan

az állatorvos-tudomány ismereteit bizonyos jogi ismeretekkel ötvöző tudományág, amely azt... Tovább

Tovább a lexikonra
kert Kertészet virág