Útmutató a vörösáfonya téli gondozásához - így gondozd növényed télen

hirdetes

A vörösáfonya téli védelme: útmutató a vörösáfonya téli gondozásához

TK, NA
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A vörösáfonya rendkívül ízletes növénynek számít, mégis a téli időszak beköszöntével fontos, hogy nagyobb mértékben odafigyeljünk gondozására. Alábbi cikkünkből most mindent megtudhatsz a vörösáfonya téli gondozásáról.

Vörösáfonya

Az ünnepek nem lennének ugyanazok áfonyalekvár nélkül. Érdekes, hogy az gyümölcsöt ősszel szüretelik, viszont a növény átvészeli a telet. Mi történik a vörösáfonyával télen? Fél-alvó nyugalmi állapotot vesznek fel a mocsarukban a hideg téli hónapokra. Amiatt, hogy megvédjék ezeket a bokrokat, a termesztők sokszor elárasztják vízzel a mocsarakat. Ez jelentősen elősegíti ezeknek az értékes növényeknek a téli védelmét.


A vörösáfonya téli kívánalmai


A növény téli álma alatt a termőrügyek éretté válnak. Emiatt válnak veszélyessé a tél és a tavaszi fagyok, ugyanis jelentősen gátolhatja a növényt a növekedésben és elfagyhatnak a gyengébb rügyek. Az árasztás segít megvédeni a gyökereket és a hajtásokat. Ezen kívül a termesztők számos módon segítik még a téli túlélést és a tavaszi növekedést.

hirdetes


A vörösáfonya örökzöld növény, Észak-Amerikában őshonos. A nagy termelői vidékeken a fagy gyakori jelenség a növény nyugalmi időszaka alatt, mely akár még tavasszal is előfordulhat. A fagy okozhat sejti változásokat a növényekben és ez maradandó károkkal jár. Védelmi stratégiákat kidolgozva a hideg téli hőmérséklet ellen, a gazdák meg tudják előzni a bokrok elveszítését és előkészíteni a jövőbeli bőséges termést.

hirdetes


A bokrokat tőzegágyon és homokban, földes töltésekkel hajtatják. Ez teszi lehetővé, hogy időszakosan el lehessenek árasztva a tél elleni védelem céljából, és a téli árvíz természetes megjelenését is a bokrok körül. A fagyos téli területeken az árvizek befagynak, ezzel alakítva egy védőréteget, mivel a jég alatti víz viszonylag meleg marad. Ez a folyamat segít megelőzni a fagy általi károsodást, mely fontos lesz majd növényünk számára.


De mi is történik a vörösáfonyával télen?

 

 

Cikkünk még nem ért véget – amennyiben érdekel folytatása, lapozz!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-30

Útmutató a fák és a cserjék késő téli és korai tavaszi metszéséhez

Tekintsd meg listánkat arról, hogy mely fákat és cserjéket kell metszeni a nyugalmi hónapokban – és kapj néhány általános metszési tippet a szezonra!

2023-01-30

A trombitafolyondár ültetése, metszése és fajtái

A trombitafolyondár az egyik legszebb kúszónövény, amely igencsak kevés odafigyelést igényel. Néhány fontos dolgot azonban nem szabad elszalasztani!

2023-01-30

5 romantikus szobanövény, amit ajándékozhatsz Valentin-napra

A tucatnyi vörös rózsa nyüzsgő, rövid életű, illatmentes csokornak megvolt a maga ideje, ami már leágazott. Válassz helyette egy mutatós szobanövényt!

2023-01-30

A kúszó fikusz termesztése és gondozása

A legnépszerűbb a Ficus pumila, más néven kúszó fikusz. Nemcsak könnyen termeszthetőek, de kiváló és viszonylag szívós szobanövények is, mutatjuk hogy gondozd!

2023-01-31

Ezek a legjobb tippek a fa alá ültetéshez

A fa alatti növények remekül tudnak mutatni, feltéve, ha ki is bírják ott az árnyékos, száraz talajban sokáig: de ne aggódj, léteznek ilyen növények!

2023-01-30

A lilaakác ültetése, termesztése és gondozása

A lilaakác erőteljesen virágzik tavasszal, új növekedéskor lila színű virágcsoportokat hoz létre, amelyek viszont a fő hajtások sarkantyújából kelnek ki.

2023-02-01

Kerti sarkantyúka- a csodanövény, aminek minden kertben ott lenne a helye

Álmodni sem lehetne jobb kerti virágod a kerti sarkantyúkánál, nincs vele gond, mégis csodásan mutat, és még gyógyító hatása is van, az egész virág ehető!

2023-01-30

Lonc gondozása: Hogyan neveljünk loncot a kertben

Mindenki felismeri a lonc növény kedves illatát és nektárjának édes ízét. De hogyan kell gondozzuk a lonc növényeket a házi kertben, hogy csodásan virágozzon?

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

káló

áruk tömegének veszteségéből keletkező hiány (apadás), főként a gyümölcsök, a magvak... Tovább

drog

növényektől (ált. gyógynövényektől), ritkábban állatoktól származó, gyógyításra v. a... Tovább

Tovább a lexikonra
Kertészet Növénytermesztés