Útmutató a vörösáfonya téli gondozásához - így gondozd növényed télen

hirdetes

A vörösáfonya téli védelme: útmutató a vörösáfonya téli gondozásához

TK

A vörösáfonya rendkívül ízletes növénynek számít, mégis a téli időszak beköszöntével fontos, hogy nagyobb mértékben odafigyeljünk gondozására. Alábbi cikkünkből most mindent megtudhatsz a vörösáfonya téli gondozásáról.

Vörösáfonya

Az ünnepek nem lennének ugyanazok áfonyalekvár nélkül. Érdekes, hogy az gyümölcsöt ősszel szüretelik, viszont a növény átvészeli a telet. Mi történik a vörösáfonyával télen? Fél-alvó nyugalmi állapotot vesznek fel a mocsarukban a hideg téli napokra. Amiatt, hogy megvédjék ezeket a bokrokat, a termesztők sokszor elárasztják vízzel a mocsarakat. Ez jelentősen elősegíti ezeknek az értékes növényeknek a téli védelmét.


A vörösáfonya téli kívánalmai


A növény téli álma alatt a termőrügyek éretté válnak. Emiatt válnak veszélyessé a tél és a tavaszi fagyok, ugyanis jelentősen gátolhatja a növényt a növekedésben és elfagyhatnak a gyengébb rügyek. Az árasztás segít megvédeni a gyökereket és a hajtásokat. Ezen kívül a termesztők számos módon segítik még a téli túlélést és a tavaszi növekedést.

hirdetes


A vörösáfonya örökzöld növény, Észak-Amerikában őshonos. A nagy termelői vidékeken a fagy gyakori jelenség a növény nyugalmi időszaka alatt, mely akár még tavasszal is előfordulhat. A fagy okozhat sejti változásokat a növényekben és ez maradandó károkkal jár. Védelmi stratégiákat kidolgozva a hideg téli hőmérséklet ellen, a gazdák meg tudják előzni a bokrok elveszítését és előkészíteni a jövőbeli bőséges termést.

hirdetes


A bokrokat tőzegágyon és homokban, földes töltésekkel hajtatják. Ez teszi lehetővé, hogy időszakosan el lehessenek árasztva a tél elleni védelem céljából, és a téli árvíz természetes megjelenését is a bokrok körül. A fagyos téli területeken az árvizek befagynak, ezzel alakítva egy védőréteget, mivel a jég alatti víz viszonylag meleg marad. Ez a folyamat segít megelőzni a fagy általi károsodást, mely fontos lesz majd növényünk számára.


De mi is történik a vörösáfonyával télen?

 

 

Cikkünk még nem ért véget – amennyiben érdekel folytatása, lapozz!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-01-09

9 tipp, hogy kertedet előkészítsd a kései kertészkedéshez

Akár hiszed, akár nem, a termékeny időszak nem ér véget a nyárral együtt. A késői szezonban történő ültetés sikeres és hatékony termesztési lehetőség, amely friss őszi, sőt, téli terményt eredményez.

2022-01-09

Az orchideák téli igényei: orchidea gondozása a hideg évszakban

Az orchideákra érdemes télen is megfelelően odafigyelni, ezzel is biztosítva virágzásukat és fejlődésüket. Cikkünkből tudj meg mindent az orchideák téli gondozásáról!

2021-11-22

12 szobanövény, amivel csak a gond lesz

A szobanövények széles választéka manapság majdnem olyan lenyűgöző, mint a kerti növényeké. Mégis vannak olyanok, melyekkel csak a baj van - lássuk őket!

2021-11-10

6 növény, amelyek nyugalmat visznek otthoni irodánkba

Érdemes irodánkba növényeket elhelyezni, ugyanis azok nem csak a környezetünkét fogják feldobni és tisztítani a levegőt, de hangulatunkat is befolyásolják majd.

2022-01-09

14 tipp a növények beltéri tárolásához és gondozásához télen

Néha még a szobanövények is nehezek vészelik át a telet, de szerencsére sok mindent megtehetünk az egészségük és fejlődésük érdekében a hideg időben.

2021-12-15

5 mód, hogy télen is kertészkedhess

A legtöbben a téli kertet ridegnek, sivárnak ábrázoljuk, hóval és levelekkel borítva. A felszín alatt azonban egy élettel teli télikert nyüzsög - lássuk, miért.

2021-12-17

6 dolog, amit végezz el idén télen a kertedben

Ne hagyd, hogy a hideg évszak visszatartson a kertészkedéstől. Íme, miket érdemes télen elvégezni. Mostani cikkünkben elmondjuk, miket végezz el téli kertedben.

2021-11-22

Téli tippek, munkák, elfoglaltságok

Bár nem sokan gondolnák, télen is foglalatoskodhatunk kertünkben – mostani cikkünkben nézzük végig, hogyan várd a tavaszt kerted kapcsán.

További cikkek ebben a témában


70/2006. (IX. 27.) FVM rendelet

a növényfajták állami elismerésérõl és a szaporítóanyagok elõállításáról és... Tovább

ültetés

az a —>vegetatív szaporítási mód, amelyhez nem magot, hanem egyéb növényi szervet... Tovább

Tovább a lexikonra
Kertészet Növénytermesztés