Útmutató a vörösáfonya téli gondozásához - így gondozd növényed télen

hirdetes

A vörösáfonya téli védelme: útmutató a vörösáfonya téli gondozásához

TK

A vörösáfonya rendkívül ízletes növénynek számít, mégis a téli időszak beköszöntével fontos, hogy nagyobb mértékben odafigyeljünk gondozására. Alábbi cikkünkből most mindent megtudhatsz a vörösáfonya téli gondozásáról.

Vörösáfonya

Az ünnepek nem lennének ugyanazok áfonyalekvár nélkül. Érdekes, hogy az gyümölcsöt ősszel szüretelik, viszont a növény átvészeli a telet. Mi történik a vörösáfonyával télen? Fél-alvó nyugalmi állapotot vesznek fel a mocsarukban a hideg téli napokra. Amiatt, hogy megvédjék ezeket a bokrokat, a termesztők sokszor elárasztják vízzel a mocsarakat. Ez jelentősen elősegíti ezeknek az értékes növényeknek a téli védelmét.


A vörösáfonya téli kívánalmai


A növény téli álma alatt a termőrügyek éretté válnak. Emiatt válnak veszélyessé a tél és a tavaszi fagyok, ugyanis jelentősen gátolhatja a növényt a növekedésben és elfagyhatnak a gyengébb rügyek. Az árasztás segít megvédeni a gyökereket és a hajtásokat. Ezen kívül a termesztők számos módon segítik még a téli túlélést és a tavaszi növekedést.

hirdetes


A vörösáfonya örökzöld növény, Észak-Amerikában őshonos. A nagy termelői vidékeken a fagy gyakori jelenség a növény nyugalmi időszaka alatt, mely akár még tavasszal is előfordulhat. A fagy okozhat sejti változásokat a növényekben és ez maradandó károkkal jár. Védelmi stratégiákat kidolgozva a hideg téli hőmérséklet ellen, a gazdák meg tudják előzni a bokrok elveszítését és előkészíteni a jövőbeli bőséges termést.

hirdetes


A bokrokat tőzegágyon és homokban, földes töltésekkel hajtatják. Ez teszi lehetővé, hogy időszakosan el lehessenek árasztva a tél elleni védelem céljából, és a téli árvíz természetes megjelenését is a bokrok körül. A fagyos téli területeken az árvizek befagynak, ezzel alakítva egy védőréteget, mivel a jég alatti víz viszonylag meleg marad. Ez a folyamat segít megelőzni a fagy általi károsodást, mely fontos lesz majd növényünk számára.


De mi is történik a vörösáfonyával télen?

 

 

Cikkünk még nem ért véget – amennyiben érdekel folytatása, lapozz!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-07-31

Miért rohad a paradicsomom alja? – kérdések és válaszok a virágzás utáni rothadásról

Te is találkoztál már azzal a problémával, hogy a paradicsomgyümölcseid alja rohadni kezdett ott, ahol korábban virág volt rajta? Mutatjuk, mi áll a hátterében!

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-07-31

Mikor és hogyan érdemes szüretelni a retket?

Szeretnél tavasztól az első fagyokig folyamatosan friss retket fogyasztani a saját kertedből? A kulcs az, hogy időben szüreteld, és ültesd újra. Mutatjuk, mikor!

2022-07-31

Vízipálma – avagy esernyős szobanövények: Információk az esernyőnövény termesztéséről és gondozásáról

A vízipálmát esernyőnövénynek is hívják, ugyanis míg valódi levelei a szárára csavarodnak - igazán egzotikus hatást keltve, fellevelei kis esernyőt képeznek.

2022-08-10

Több rendkívüli intézkedési segíti az aszálykár sújtotta termelőket

Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot és felgyorsulnak az biztosítások után igényelhető kártérítések kifizetései is.

2022-08-04

Gyomok a járda között? Így szabadulhatsz meg tőlük mindörökre!

A járdafelületek perzselőek és szárazak, különösen nyáron, ami jellemzően azt jelenti, hogy semmi sem maradhat meg alattuk, persze a gaz ennek is ellentmond!

2022-08-09

Mit ültess augusztusban? Ezek a növények tuti befutók

Az augusztus remek alkalom, hogy megtervezzük a következő évet. Nem tudod mit ültess augusztusban? Akkor itt az ideje, hogy elvesd a szívós egynyári növényeket.

2022-08-03

Egyszerű vegán sajtok: vágható cukkinisajt és kenhető paradicsomsajt

Mutatunk két könnyű vegán sajt receptet is. Az első egy cukkiniból készített puha sajt, a másik pedig narancsszínű paradicsomos nacho sajt. Egyszerű, de mennyei!

További cikkek ebben a témában


adaptálás

helyszíni körülményekre, sajátos viszonyokra való alkalmazkodás. Leginkább a ->típustervek... Tovább

Gyomirtó Gesaprim 90 WG

Az eredeti atrazin modern formulációban.Hatóanyag: 90% atrazinFelhasználható:... Tovább

Tovább a lexikonra
Kertészet Növénytermesztés