Miért vannak vízcseppek a szobanövényeimen?

hirdetes

Miért vannak vízcseppek a szobanövényeimen? Mik ezek, és hogyan javíthatunk rajta?

ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Miért vannak vízcseppek a növényeimen? Találjuk meg a választ és segítsünk a szobanövényeinken. Ha nem párásítod a növényeket, de úgy tűnik, hogy vízgyöngyök borítják be a növény leveleit és szárát, úgy nézhet ki, mintha sírna. Bár ez természetesen nem így van, a leveleken lévő vízcseppek annak a jelei lehetnek, hogy a növény nem virágzik. Szóval, miért vannak vízcseppek a növényeiden?

vízcseppes növénylevél

Miért vízcseppesek a szobanövények?

Van néhány oka annak, hogy a szobanövényeken vízcseppek jelenhetnek meg, az egyszerű páralecsapódástól a rejtélyesebb guttációig. Bár ritkán károsak magukra a növényekre, ezek a harmatos cseppek károsíthatják a bútorokat és a padlót.

MIÉRT VAN VÍZCSEPP A NÖVÉNYEIM LEVELEIN?

Ha titokzatos vízcseppeket találsz a növényeid levelein, azt általában három dolog egyike okozza. Szerencsére ez egy könnyen megoldható probléma, és gyakran csak ritkábban kell öntözni a növényt. Lássuk mi ez a három ok, ami a növények „sírását” okozza.

1.    TRASZPIRÁCIÓ

A növények levelein lévő vízcseppeket legtöbbször a párologtatás okozza. Ez a természetes és nélkülözhetetlen vízcsere folyamat a növényben. Tudni fogod, hogy a cseppeket a párologtatás okozza-e, ha nedvesség képződik szobanövényeid leveleinek hegye körül – gondolj erre úgy, mintha a növényed izzadna.

Ha a szobanövényed túl sok vizet kapott, a felesleg eltávolításának fő módja az, hogy a vizet apránként "izzadja le" a levelekről, lehetővé téve, hogy a cseppek vagy lehulljanak a növényről, vagy elpárologjanak a levegőbe. Ha csak néhány csepp víz jelenik meg ritkán, nem kell aggódni.

Ha ez általános jelenséggé válik, valószínűleg csökkenteni kell a szobanövény öntözési gyakoriságát. Annak ismerete, hogy milyen gyakran kell öntözni a szobanövényeket, ez a növénygondozás egyik fő pillére, még a legjobb, kevés karbantartást igénylő szobanövények esetében is.

2.    HARMAT

hirdetes

A harmat a páralecsapódás egy formája, amely a növényi leveleken kívül és belül egyaránt képződik. Olyan helyzetben, amikor a növény hőmérséklete eltér a körülötte lévő levegőtől, például ha a levegő túl nedves, harmat képződik.

Ez nagyobb valószínűséggel fordul elő a melegebb hónapokban, ha nyitva van az ablak, mivel a növény körüli hűvösebb levegő nem képes ugyanannyi folyadékot befogadni, mint a melegebb levegő – a hőmérséklet csökken, a kondenzáció sebessége meghaladja a párolgási sebességet, és vízcseppek kezdenek képződni.

Nagyon keveset tehetsz azért, hogy megakadályozd a harmatképződést a növényeken, és a harmatot legtöbbször a növény egyszerűen visszaszívja a levelein keresztül reggel. Ha azonban a gyakori páralecsapódás problémát okoz otthonodban, fontold meg az egyik legjobb párátlanító befektetését, amely segít csökkenteni a problémát az egész helyiségben.

3.    GUTTÁLÁS

A guttáció annak a jele, hogy a növényt túlöntözték, vagy hogy a növény stressz alatt van. Emiatt fontos megfejteni, hogy a vízcseppek oka-e, hogy elkezdjünk olyan stratégiát végrehajtani, amely a lehető leghamarabb visszaállítja a növény optimális állapotát.

A guttáció kifejezés olyan növényre utal, amely megpróbálja egyensúlyba hozni a tápanyagokat vagy ásványi anyagokat, vagy felesleges vizet szabadít fel. A transzspirációval ellentétben azonban a guttáció több vízcsepp megjelenését eredményezi a növényen sávokban.

A guttáció során xilémnedvcseppek szabadulnak fel a növény leveleinek végéről vagy széléről; gyakran összetévesztik vízzel, de tele van a növény tápanyagával. Gyakran egyik napról a másikra következik be, amikor a párologtatáshoz használt pórusok összezáródnak.

hirdetes

Noha ez károsnak tűnhet értékes gyűjteményünkben, különösen, ha szeretünk növényekkel díszíteni, a veszteségek általában nem elég súlyosak ahhoz, hogy maradandó károsodást okozzanak. Ritka esetekben azonban ezek a szivárgások bakteriális növekedést idézhetnek elő, ami fertőzéshez vezet.

A guttációt általában a növény túlöntözése okozza, mivel a telített gyökerek nyomást gyakorolnak a növény többi részére. A nyomás felnyomja a vizet a növénybe, és felszabadítja a nedvet. Az öntözés egy kis időre való visszatartása megoldja a problémát, és a megfelelő öntözés megakadályozza, hogy a probléma a jövőben visszatérjen.

MIÉRT IZZAD A NÖVÉNYEM LEVELE?

Amikor a növény úgy néz ki, mintha izzadna, általában erről is van szó! A párologtatásnak nevezett természetes és alapvető folyamaton keresztül a növény kis mennyiségű felesleges nedvességet kiszorít a levelei hegyeiből, hogy a nap folyamán egyensúlyba hozza vízszintjét. Ezenkívül segít lehűteni a leveleit és az őket körülvevő levegőt, hasonlóan az emberi verejtékhez.

Ha növényeden rengeteg vízcsepp található a levelei szélén és hegyén, akkor ez guttáció lehet, ami komolyabb túlöntözés jele.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

talajhőmérő

olyan higanyos, fém- v. elektromos hőmérő, amely a talajfelszín, ill. a különböző... Tovább

emésztés

a felvett táplálék makromolekuláinak a lebontása, a szervezet számára felhasználható,... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény növény Növénytermesztés virág virágtermesztés