Miért vannak vízcseppek a szobanövényeimen?

hirdetes

Miért vannak vízcseppek a szobanövényeimen? Mik ezek, és hogyan javíthatunk rajta?

ZH
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Miért vannak vízcseppek a növényeimen? Találjuk meg a választ és segítsünk a szobanövényeinken. Ha nem párásítod a növényeket, de úgy tűnik, hogy vízgyöngyök borítják be a növény leveleit és szárát, úgy nézhet ki, mintha sírna. Bár ez természetesen nem így van, a leveleken lévő vízcseppek annak a jelei lehetnek, hogy a növény nem virágzik. Szóval, miért vannak vízcseppek a növényeiden?

vízcseppes növénylevél

Miért vízcseppesek a szobanövények?

Van néhány oka annak, hogy a szobanövényeken vízcseppek jelenhetnek meg, az egyszerű páralecsapódástól a rejtélyesebb guttációig. Bár ritkán károsak magukra a növényekre, ezek a harmatos cseppek károsíthatják a bútorokat és a padlót.

MIÉRT VAN VÍZCSEPP A NÖVÉNYEIM LEVELEIN?

Ha titokzatos vízcseppeket találsz a növényeid levelein, azt általában három dolog egyike okozza. Szerencsére ez egy könnyen megoldható probléma, és gyakran csak ritkábban kell öntözni a növényt. Lássuk mi ez a három ok, ami a növények „sírását” okozza.

1.    TRASZPIRÁCIÓ

A növények levelein lévő vízcseppeket legtöbbször a párologtatás okozza. Ez a természetes és nélkülözhetetlen vízcsere folyamat a növényben. Tudni fogod, hogy a cseppeket a párologtatás okozza-e, ha nedvesség képződik szobanövényeid leveleinek hegye körül – gondolj erre úgy, mintha a növényed izzadna.

Ha a szobanövényed túl sok vizet kapott, a felesleg eltávolításának fő módja az, hogy a vizet apránként "izzadja le" a levelekről, lehetővé téve, hogy a cseppek vagy lehulljanak a növényről, vagy elpárologjanak a levegőbe. Ha csak néhány csepp víz jelenik meg ritkán, nem kell aggódni.

Ha ez általános jelenséggé válik, valószínűleg csökkenteni kell a szobanövény öntözési gyakoriságát. Annak ismerete, hogy milyen gyakran kell öntözni a szobanövényeket, ez a növénygondozás egyik fő pillére, még a legjobb, kevés karbantartást igénylő szobanövények esetében is.

2.    HARMAT

hirdetes

A harmat a páralecsapódás egy formája, amely a növényi leveleken kívül és belül egyaránt képződik. Olyan helyzetben, amikor a növény hőmérséklete eltér a körülötte lévő levegőtől, például ha a levegő túl nedves, harmat képződik.

Ez nagyobb valószínűséggel fordul elő a melegebb hónapokban, ha nyitva van az ablak, mivel a növény körüli hűvösebb levegő nem képes ugyanannyi folyadékot befogadni, mint a melegebb levegő – a hőmérséklet csökken, a kondenzáció sebessége meghaladja a párolgási sebességet, és vízcseppek kezdenek képződni.

Nagyon keveset tehetsz azért, hogy megakadályozd a harmatképződést a növényeken, és a harmatot legtöbbször a növény egyszerűen visszaszívja a levelein keresztül reggel. Ha azonban a gyakori páralecsapódás problémát okoz otthonodban, fontold meg az egyik legjobb párátlanító befektetését, amely segít csökkenteni a problémát az egész helyiségben.

3.    GUTTÁLÁS

A guttáció annak a jele, hogy a növényt túlöntözték, vagy hogy a növény stressz alatt van. Emiatt fontos megfejteni, hogy a vízcseppek oka-e, hogy elkezdjünk olyan stratégiát végrehajtani, amely a lehető leghamarabb visszaállítja a növény optimális állapotát.

A guttáció kifejezés olyan növényre utal, amely megpróbálja egyensúlyba hozni a tápanyagokat vagy ásványi anyagokat, vagy felesleges vizet szabadít fel. A transzspirációval ellentétben azonban a guttáció több vízcsepp megjelenését eredményezi a növényen sávokban.

A guttáció során xilémnedvcseppek szabadulnak fel a növény leveleinek végéről vagy széléről; gyakran összetévesztik vízzel, de tele van a növény tápanyagával. Gyakran egyik napról a másikra következik be, amikor a párologtatáshoz használt pórusok összezáródnak.

hirdetes

Noha ez károsnak tűnhet értékes gyűjteményünkben, különösen, ha szeretünk növényekkel díszíteni, a veszteségek általában nem elég súlyosak ahhoz, hogy maradandó károsodást okozzanak. Ritka esetekben azonban ezek a szivárgások bakteriális növekedést idézhetnek elő, ami fertőzéshez vezet.

A guttációt általában a növény túlöntözése okozza, mivel a telített gyökerek nyomást gyakorolnak a növény többi részére. A nyomás felnyomja a vizet a növénybe, és felszabadítja a nedvet. Az öntözés egy kis időre való visszatartása megoldja a problémát, és a megfelelő öntözés megakadályozza, hogy a probléma a jövőben visszatérjen.

MIÉRT IZZAD A NÖVÉNYEM LEVELE?

Amikor a növény úgy néz ki, mintha izzadna, általában erről is van szó! A párologtatásnak nevezett természetes és alapvető folyamaton keresztül a növény kis mennyiségű felesleges nedvességet kiszorít a levelei hegyeiből, hogy a nap folyamán egyensúlyba hozza vízszintjét. Ezenkívül segít lehűteni a leveleit és az őket körülvevő levegőt, hasonlóan az emberi verejtékhez.

Ha növényeden rengeteg vízcsepp található a levelei szélén és hegyén, akkor ez guttáció lehet, ami komolyabb túlöntözés jele.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-30

A trombitafolyondár ültetése, metszése és fajtái

A trombitafolyondár az egyik legszebb kúszónövény, amely igencsak kevés odafigyelést igényel. Néhány fontos dolgot azonban nem szabad elszalasztani!

2023-01-30

Lonc gondozása: Hogyan neveljünk loncot a kertben

Mindenki felismeri a lonc növény kedves illatát és nektárjának édes ízét. De hogyan kell gondozzuk a lonc növényeket a házi kertben, hogy csodásan virágozzon?

2023-01-30

A lilaakác ültetése, termesztése és gondozása

A lilaakác erőteljesen virágzik tavasszal, új növekedéskor lila színű virágcsoportokat hoz létre, amelyek viszont a fő hajtások sarkantyújából kelnek ki.

2023-02-01

Kerti sarkantyúka- a csodanövény, aminek minden kertben ott lenne a helye

Álmodni sem lehetne jobb kerti virágod a kerti sarkantyúkánál, nincs vele gond, mégis csodásan mutat, és még gyógyító hatása is van, az egész virág ehető!

2023-01-31

6 ok, amiért a nárciszhagymáid nem virágoznak- és a megoldás

Nárciszhagyma nem virágzik, mi a megoldás? Több oka is lehet annak, ha a nárciszhagymák nem virágoznak, mutatjuk mik azok, és hogy mit tudsz tenni ellene!

2023-01-31

A nárcisz gondozása- 5 fontos tudnivaló a nárcisz megfelelő ápolásához

Bentre vagy kintre szeretnél nárciszt ültetni? Igazából mindegyig, néhány fontos információt mindenképpen tudnod kell a nárciszok gondozásával kapcsolatban.

2023-01-30

A kúszó fikusz termesztése és gondozása

A legnépszerűbb a Ficus pumila, más néven kúszó fikusz. Nemcsak könnyen termeszthetőek, de kiváló és viszonylag szívós szobanövények is, mutatjuk hogy gondozd!

2023-01-31

Ezek a legjobb tippek a fa alá ültetéshez

A fa alatti növények remekül tudnak mutatni, feltéve, ha ki is bírják ott az árnyékos, száraz talajban sokáig: de ne aggódj, léteznek ilyen növények!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

fertőző burzitisz (gumborói betegség, burzitisz, bursitis)

3—6 hetes csibék birnavírus okozta betegsége, amely gyakran elhullással jár. A vírus a... Tovább

2/2006. (I. 18.) FVM rendelet

a növényvédõ szerek forgalomba hozatalának és felhasználásának engedélyezésérõl,... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény növény Növénytermesztés virág virágtermesztés