Miért vannak vízcseppek a szobanövényeimen?

Miért vannak vízcseppek a szobanövényeimen? Mik ezek, és hogyan javíthatunk rajta?

ZH, NA
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Miért vannak vízcseppek a növényeimen? Találjuk meg a választ és segítsünk a szobanövényeinken. Ha nem párásítod a növényeket, de úgy tűnik, hogy vízgyöngyök borítják be a növény leveleit és szárát, úgy nézhet ki, mintha sírna. Bár ez természetesen nem így van, a leveleken lévő vízcseppek annak a jelei lehetnek, hogy a növény nem virágzik. Szóval, miért vannak vízcseppek a növényeiden?

vízcseppes növénylevél

Miért vízcseppesek a szobanövények?

Van néhány oka annak, hogy a szobanövényeken vízcseppek jelenhetnek meg, az egyszerű páralecsapódástól a rejtélyesebb guttációig. Bár ritkán károsak magukra a növényekre, ezek a harmatos cseppek károsíthatják a bútorokat és a padlót.

MIÉRT VAN VÍZCSEPP A NÖVÉNYEIM LEVELEIN?

Ha titokzatos vízcseppeket találsz a növényeid levelein, azt általában három dolog egyike okozza. Szerencsére ez egy könnyen megoldható probléma, és gyakran csak ritkábban kell öntözni a növényt. Lássuk mi ez a három ok, ami a növények „sírását” okozza.

1.    TRASZPIRÁCIÓ

A növények levelein lévő vízcseppeket legtöbbször a párologtatás okozza. Ez a természetes és nélkülözhetetlen vízcsere folyamat a növényben. Tudni fogod, hogy a cseppeket a párologtatás okozza-e, ha nedvesség képződik szobanövényeid leveleinek hegye körül – gondolj erre úgy, mintha a növényed izzadna.

Ha a szobanövényed túl sok vizet kapott, a felesleg eltávolításának fő módja az, hogy a vizet apránként "izzadja le" a levelekről, lehetővé téve, hogy a cseppek vagy lehulljanak a növényről, vagy elpárologjanak a levegőbe. Ha csak néhány csepp víz jelenik meg ritkán, nem kell aggódni.

Ha ez általános jelenséggé válik, valószínűleg csökkenteni kell a szobanövény öntözési gyakoriságát. Annak ismerete, hogy milyen gyakran kell öntözni a szobanövényeket, ez a növénygondozás egyik fő pillére, még a legjobb, kevés karbantartást igénylő szobanövények esetében is.

2.    HARMAT

A harmat a páralecsapódás egy formája, amely a növényi leveleken kívül és belül egyaránt képződik. Olyan helyzetben, amikor a növény hőmérséklete eltér a körülötte lévő levegőtől, például ha a levegő túl nedves, harmat képződik.

Ez nagyobb valószínűséggel fordul elő a melegebb hónapokban, ha nyitva van az ablak, mivel a növény körüli hűvösebb levegő nem képes ugyanannyi folyadékot befogadni, mint a melegebb levegő – a hőmérséklet csökken, a kondenzáció sebessége meghaladja a párolgási sebességet, és vízcseppek kezdenek képződni.

Nagyon keveset tehetsz azért, hogy megakadályozd a harmatképződést a növényeken, és a harmatot legtöbbször a növény egyszerűen visszaszívja a levelein keresztül reggel. Ha azonban a gyakori páralecsapódás problémát okoz otthonodban, fontold meg az egyik legjobb párátlanító befektetését, amely segít csökkenteni a problémát az egész helyiségben.

3.    GUTTÁLÁS

A guttáció annak a jele, hogy a növényt túlöntözték, vagy hogy a növény stressz alatt van. Emiatt fontos megfejteni, hogy a vízcseppek oka-e, hogy elkezdjünk olyan stratégiát végrehajtani, amely a lehető leghamarabb visszaállítja a növény optimális állapotát.

A guttáció kifejezés olyan növényre utal, amely megpróbálja egyensúlyba hozni a tápanyagokat vagy ásványi anyagokat, vagy felesleges vizet szabadít fel. A transzspirációval ellentétben azonban a guttáció több vízcsepp megjelenését eredményezi a növényen sávokban.

A guttáció során xilémnedvcseppek szabadulnak fel a növény leveleinek végéről vagy széléről; gyakran összetévesztik vízzel, de tele van a növény tápanyagával. Gyakran egyik napról a másikra következik be, amikor a párologtatáshoz használt pórusok összezáródnak.

Noha ez károsnak tűnhet értékes gyűjteményünkben, különösen, ha szeretünk növényekkel díszíteni, a veszteségek általában nem elég súlyosak ahhoz, hogy maradandó károsodást okozzanak. Ritka esetekben azonban ezek a szivárgások bakteriális növekedést idézhetnek elő, ami fertőzéshez vezet.

A guttációt általában a növény túlöntözése okozza, mivel a telített gyökerek nyomást gyakorolnak a növény többi részére. A nyomás felnyomja a vizet a növénybe, és felszabadítja a nedvet. Az öntözés egy kis időre való visszatartása megoldja a problémát, és a megfelelő öntözés megakadályozza, hogy a probléma a jövőben visszatérjen.

MIÉRT IZZAD A NÖVÉNYEM LEVELE?

Amikor a növény úgy néz ki, mintha izzadna, általában erről is van szó! A párologtatásnak nevezett természetes és alapvető folyamaton keresztül a növény kis mennyiségű felesleges nedvességet kiszorít a levelei hegyeiből, hogy a nap folyamán egyensúlyba hozza vízszintjét. Ezenkívül segít lehűteni a leveleit és az őket körülvevő levegőt, hasonlóan az emberi verejtékhez.

Ha növényeden rengeteg vízcsepp található a levelei szélén és hegyén, akkor ez guttáció lehet, ami komolyabb túlöntözés jele.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-05-06

Milyen virágokat érdemes elültetni még a nyár elején?

Érdekel, milyen virágokat lehet érdemes elültetni a nyár elején, amik gyorsan nőnek, és bírják ezeket a melegebb körülményeket? Mutatunk néhány csodás virágot!

2024-05-16

5 különleges májusi virág, aminek illatától még a szomszéd is megrészegül

Fedezzük fel együtt a legkülönlegesebb és legjobb illatú májusi virágokat, melyeknek illata valóban részegítő tud lenni, hiszen annyira kellemesek és finomak!

2024-05-17

Itt az idő: kötözd le a szőlőt, hogy bőséges termésed legyen az idén!

Közeledik a nyár, így itt az idő a szőlő lekötözésére. Megmutatjuk a legfontosabb lépéseket, amivel elérheted, hogy idén neked is bőséges termésed legyen!

2024-05-16

Hortenzia nyári ápolása – a kertész tippjei, amivel kétszer annyi virágot hoz a hortenziád

A hortenzia neked is a kedvenc virágod? Most egy kertész tippjét hoztuk el neked a hortenzia megfelelő nyári ápolásához, ami kétszer annyi virágot fog hozni.

2024-04-18

Így ültesd a muskátlit az ablakba, hogy több virágot hozzon!

A muskátlik (Pelargonium) kedvelt növények az ablakokban, erkélyeken, és nem igényelnek túl sok speciális gondozást, de ezeket a tanácsokat tartsd be!

2024-05-17

Júniusi kertészkedés: Tippek mit érdemes ültetni nyáron!

Tippek és ötletek, hogy a te kerted is pompázzon egész nyáron. Cikkünkben megmutatjuk, milyen növényeket érdemes ültetni júniusban a gyönyörű nyári kertért!

2024-04-21

Virágzik a csodálatos lilaakác – Te tudod, mikor kell megmetszeni?

A lilaakác (Wisteria sinensis) metszése két fő időszakban történik az év folyamán, hogy segítsd a növényt a virágok és a növekedés optimális kifejlesztésében.

2024-05-18

5+1 legszebb növény az erkélyedre, ami egész nyáron virágozni fog

5+1 legszebb növény az erkélyedre, amik egész nyáron virágozni fognak! Telepítsd be virággal az erkélyed, és élvezd a nyarat a színes virágok pompájában!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

áramjegyek

elektromos áramütés hatására a bőr hámrétegében kialakuló lapos pont v. vonal alakú,... Tovább

lisztes búza

az acélos búza ellentéte, amelynek magjában nem alakult ki tömött szerkezet; a sikér-képző... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Növénytermesztés virág