Virágok szárítása szakszerűen

hirdetes

Mindent, amit a virágszárításról tudni kell!

Szélesi Ferenc
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Minden a virágok szárításáról

Hogyan szárítsd ki virágaidat

Ha valaha szárítottál már ki fűszernövényeket tartósítás céljából, akkor a virágszárítás nem lesz újdonság számodra. Ehhez három módszert alkalmazhatsz, és érdemes odafigyelni rá, hogy melyik növényt hogyan ajánlott kiszárítani a legjobb eredmények érdekében!

Virágok kiszárítása a szabad levegőn

Ehhez nincs más dolgod, mint fejjel lefelé fellógatni a virágokat egy ruhaszárító kötélre egy száraz, szellős helyen. Néhány virág kivételével fontos, hogy a szárak vágott vége felfelé nézzen. A kisebb virágokat össze lehet kötözni ehhez, a nagyokat pedig önállóan ajánlott szárítani. A virágok vágott végét egy madzaggal rögzítsd a kötélre. Takard be a virágokat papírból készült uzsonnás zacskókkal, hogy megvédd őket a portól és a rovaroktól. Fontos, hogy vágj jó néhány kisebb lyukat a zacskóra, hogy a virágok szellőzhessenek, ugyanis a zacskó nyitott végét egy befőttes gumival össze kell majd fognod, tehát itt nem sok levegőt kapnak majd.

Ügyelj rá, hogy a virágok ne érjenek le a zacskó aljára. Ha csak a virágokat szeretnéd kiszárítani (szár nélkül), használj szárító hálót. A virágokat általában 3-4 hétbe telik így kiszárítani. Ez után felhasználhatod őket „nyersen”, de egy vékony réteg hajlakkot is fújatsz rájuk, ami némi védelmet nyújt nekik és segít, hogy tovább megőrizzék színüket. A száraz virágokat tárold műanyag, légmentesen szárható tárolókban, amíg fel nem használod őket (várd meg, hogy a hajlakk előbb megkössön rajtuk, ha használsz).

hirdetes

Virágok kiszárítása ételszárítóban

Ha van ételszárítód, akkor abban is kiszáríthatsz sokféle virágot. Ezt általában csak virágfejek, vagy kisebb száras virágok szárításához érdemes használni. Ez a leggyorsabb virágszárítási módszer. Helyezd a virágokat a szárítóba és hagyj köztük legalább 1,5 centinyi helyet, hogy szabadon mozogasson közöttük a levegő. Érdemes a legnagyobb, legvastagabb virágokat a legfelső tálcára helyezni, hogy a legközelebb kerüljenek a ventillátorhoz.

Ha több tálcányi virágod van, akkor ajánlott néhány óránként le-fel mozgatni ezeket, hogy egyenletesen száradjanak rajtuk a virágok. Kisebb virágok szárításához érdemes a sűrűszemű hálós betétet használni, ha járt ilyen az ételszárítódhoz – ez segít, hogy ne potyogjanak át a tálcákon a virágok. Használd a legalacsonyabb (vagy a fűszernövényekhez használt) beállítást. A virágok nagyjából 8, a szárak 10 óra alatt száradnak így meg.

hirdetes

Szilikagél

Szilikagélt több helyen is vehetsz magadnak (az interneten, barkácsboltokban, stb.) Ez az anyag kiválóan alkalmas virágok kiszárítására, különösen olyanokéra, amelyek vastag, nedvdús szárakkal rendelkeznek. A szilikagél úgy szárítja ki a növényeket, hogy magába szívja a nedvességet. Kinézetre olyan, mint a tengeri só (viszont mérgező!) és újrahasználható, tehát többször is száríthatsz vele.

Használatához szórj ki és teríts szét egy hüvelyknyi vastagságú szilikagélt egy sekély, légmentesen zárható üveg vagy műanyag tárolóban. Ez után helyezd a virágokat a szilikára, majd óvatosan szórj rájuk egy másik hüvelyknyi réteg gélt is. A kiszárítás így 3-5 napot vesz majd igénybe attól függően, hogy mennyire nedvesek a szárított virágok. Vannak olyan szilikagélek, amelyek idővel kék színűvé válnak, jelezve ezzel, hogy mikrózást igényelnek, mielőtt újra lehetne szárítani velük.

Monfocus képe a Pixabay -en.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

gyökérgümők

a pillangósokkal együtt élő (szimbiózis), a levegő szabad nitrogénjét megkötő... Tovább

mák növényvédelmi technológiája

a peronoszpóra és helmintospóriumos levélfoltosság megakadályozására ditiokarbamát... Tovább

Tovább a lexikonra
virág