Virágok szárítása szakszerűen

hirdetes

Mindent, amit a virágszárításról tudni kell!

Szélesi Ferenc
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Minden a virágok szárításáról

Kagylóvirág (Moluccella laevis)

A kagylóvirág egy rendkívül jellegzetes megjelenésű növény, amiből már csak emiatt is megéri tartani a portán. Bármilyen csokrot vagy összeállítást képesek érdekesebbé tenni, és persze számos csináld magad díszhez is felhasználhatók. Nevével ellentétben látványos virágai inkább hasonlítanak harangokhoz, mint kagylókhoz. Leveleiknek kellemes, citromos-mentás illatuk van, amelyet a kiszárítás után is megőriznek. Fontos vigyázni vele, mert kiszáradt virágai könnyedén összeporladnak. Akkor gyűjtsd be őket, amikor a virágok teljesen kinyíltak, majd függeszd fel a fürtöket fejjel lefelé, egy száraz, szellős helyen. A színek egy kissé kifakulnak majd a szárítás során.

Sás (Carex)

A megannyi színes, díszes virág mellé jól mutathat néhány szál sás is, afféle kísérő kiegészítőkként. Néhány szál ebből a hosszúlevelű növényből sokkal gazdagabbá, változatosabbá varázsolhatja csokraidat.

Selyemkóró (Asclepias syriaca)

hirdetes

A selyemkóró egy nagyon hálás növény, amellyel többek között azért is éri meg foglalkozni, mert mágnesként vonzza magához a különféle lepkefajtákat. Kiszárított magtokjai kiválóak különféle házi díszek elkészítéséhez. A magtokok a virágon természetesen is elkezdenek száradni, mielőtt kinyílnának és elszórnák magvaikat. A kinyílásuk előtt nem sokkal érdemes begyűjteni őket.

hirdetes

Mielőtt saját magad fejeznéd be a szárítást, ami természetesen is megindult a magtokokban, fontos, hogy felnyisd őket és eltávolítsd belőlük a pelyhes részeket (amiket külön kiszárítva más díszekhez is felhasználhatsz). A magtokokat egy ételszárítóban kell kiszárítani, ahol nagyjából 12 óra alatt száradnak ki teljesen. Ezen kívül szilikagélt is használhatsz, ami 3-4 nap alatt végez a kiszárítással. Ellenőrizd őket rendszeresen a szárítás alatt, hogy elegendő levegőt kapjanak, és ne penészedjenek be.

Rózsa (Rosa)

Ha a virágszárításról van szó, akkor muszáj bevennünk listánkba a rózsákat is. A legszebb virágok érdekében ügyelj rá, hogy rózsáid ideális körülmények között nevelkedhessenek. Ez a legtöbb rózsa számára komposzttal teli, jó vízelvezetésű talajt és sok napfényt jelent. A rendszeres trágyázás különösen fontos az igazán szép eredmények érdekében! A rózsák szabad levegőn, ételszárítóban és szilikagéllel is száríthatók.

Közönséges cickafark (Achillea millefolium)

A közönséges cickafarknak csipkés levelei és apró virágai vannak, amelyek magukban, és más virágok társaságában is remekül mutatnak. Ezeknek a növényeknek sok napfényre van szükségük, azonban a talaj tekintetében egyáltalán nem válogatósak. Ügyelj rá, hogy ha a kertbe ülteted ki őket, nagyon könnyedén elterjedhetnek. Érzékeny, apró virágai miatt csak szabad levegőn ajánlott szárítani.

gate74 képe a Pixabay -en.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

T/… számú törvényjavaslat

a mezõgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb... Tovább

agylágyulás (encefalomalácia, encephalomalacia)

az —>agyvelő állományának ellágyulásával járó agyvelőelhalás. Tovább

Tovább a lexikonra
virág