Virágágyás létrehozása könnyedén

Pillanatok alatt, fillérekből hozhatsz létre meseszép virágágyást!

Szélesi Ferenc, NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Ha szeretnéd igazán csinossá tenni a portát, akkor egy mutatós virágágyással nem igazán nyúlhatsz mellé. Akik nincsenek igazán otthon a kertben, azoknak egy saját virágágyás kialakítása kemény diónak tűnhet, pedig valójában sokkal egyszerűbb feladat, mint a legtöbben gondolnák. Jól hangzik? Akkor nézzük meg, hogy hogyan alakíthatsz ki te is egy saját virágágyást magadnak!
 

Virágágyás kisokos mindenkinek

A virágoskerteknek temérdek típusa létezik és természetesen mindegyik különbözik valamiben a többitől. Ez többek között annak köszönhető, hogy nincsenek igazán szabályok, amelyek megkötnék az ember kezét, ha egy saját virágágyás kialakításáról van szó: ültethetsz hagyományos, lapos ágyásba, használhatsz lépcsőzetes kialakítást, emelt ágyásokat, tetszőleges formákat, stb. Ha a hely engedi, a virágágyásokat időnként át is lehet alakítani, ha kezdenek unalmassá válni

Hogyan készül egy saját kialakítású virágágyás?

Attól függően, hogy hol és mekkora méretűre szeretnéd kialakítani a virágágyást, illetve persze, hogy szeretnél-e növénytartókat használni, először általában el kell majd távolítanod a füvet erről a területről. A kíméletesebb módszerek közé tartozik a felásás, vagy a papírral való lefojtás. Növényölő szereket csak utolsó lehetőségként használj.

Virágágyás kialakítása ásással

Ha úgy döntesz, hogy kiásod a füvet a virágágyás helyéről, akkor könnyebb dolgod lesz, ha lapos ásót használsz erre a célra. Áss le 10-13 cm mélyre az ágyás tervezett éle mentén. Ha nagyobb ágyást szeretnél kialakítani, akkor az ágyáson belül is érdemes leásni itt-ott, hogy külön részekre bontsd ezt a területet – ez megkönnyíti a következő lépést: hámozd fel a fűréteget az ágyásról.

Takarítsd fel a kerti hulladékot és lazítsd meg a talajt, hogy aztán organikus anyagokat adhass hozzá. Ez után ültesd el virágaidat, öntözd meg őket alaposan és használj vastag talajtakarót körülöttük, hogy elfojtsd az esetlegesen felbukkanó gyomokat. Ízlés szerint az ágyás szélét is beültetheted valamilyen mutatós növénnyel, hogy esztétikusabb peremet biztosíts neki. Ha ezt a módszert választod, akkor az ültetést azonnal elvégezheted.

Virágágyás kialakítása ásás nélkül

A legtöbben ezt a módszer preferálják, és habár ásni nem kell hozzá, a füvet ugyan úgy el kell távolítani, mint az ásós verzióban. Ha kerülni szeretnéd az ásást, akkor más módszert kell alkalmaznod a fű eltávolítására. Mint említettük, a növényölő szereket csak utolsó lehetőségként érdemes bevetni, hiszen ezek károsíthatják a környezetet és rossz körülményeket teremtenek a később ültetett virágok számára is.

Éppen ezért a legjobb megoldás valamilyen kartonpapírból készült talajtakarót alkalmazni, ami idővel elfojtja a füvet anélkül, hogy bármilyen vegyszert kellene használnod hozzá. Az „ásásmentes” virágágyást már kora tavasszal érdemes elkezdeni előkészíteni, hogy nyárra ültethetővé váljon. Egy másik lehetőség ősszel foglalkozni ezzel, amikor a fű téli álomba szenderül. Takard le az ágyás tervezett területét újságpapírral vagy kartonpapírral, majd alaposan öntözd meg vízzel.

Ezután teríts el rajta 15 cm vastagon komposztot vagy tápanyagban gazdag talajt, erre pedig végül egy vastag réteg organikus talajtakaró (pl. szalma) kerüljön. Ha ezt a módszert választod, akkor várj az ültetéssel a következő szezonig, hogy a papírnak legyen ideje belebomlani a talajba.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

anya

a ->méhcsaládban az egyetlen, tökéletesen fejlett nőnemű egyed. A munkásméhektől... Tovább

Arcadia (1059 1X1)

Tavaszi árpa Cél: sörárpa Leírás:A fajta növekedési típusa korai fejlõdési stádiumban... Tovább

Tovább a lexikonra
virág