notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Már az általános iskolában megtanultuk a répa jótékony hatásait, köztük talán a legfontosabbat, hogy javítja a látást. Répa, répa jótékony hatásai, agrár, mezőgazdaság

Hirdetés

A Világháborúnak köszönheti a répa a hírnevét

K. V.
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Már az általános iskolában megtanultuk a répa jótékony hatásait, köztük talán a legfontosabbat, hogy javítja a látást. Ezen jótékony hatását talán nem is vennénk ilyen komolyan, ha nem második világháborús propaganda lett volna.

Már az általános iskolában megtanultuk a répa jótékony hatásait, köztük talán a legfontosabbat, hogy javítja  a látást. Répa, répa jótékony hatásai, agrár, mezőgazdaság

 

 

 

Kétségtelen a répa jótékony hatása

Kétség sem fér hozzá, hogy a répa rengeteg A-vitamin forrása, hiszen béta-karotint tartalmaz, ami az A-vitamin provitaminja, ami a szem egészségének megőrzéséhez járul hozzá. A répa, vagy annak kapszulás formájának fogyasztása segít nagyjából helyreállítani az A-vitamin hiányban szenvedők gyenge látását. Egészséges embereknél a répa fogyasztása semmilyen emberfeletti látással nem ruházza fel őket, mint ahogy a világháborús propaganda azt sugallja. A répa nem adja vissza a vakok látását, és nem leszünk tőle éjjellátóak, mint ahogy az híresztelték.

A répa volt a fedő sztori

John Stolarczyk, a Világ Répamúzeumának kurátora szerint a répáról szóló mítosz a II. világháborúban terjedt el. Pontos eredetét vizsgálva a tévhitnek arra a következtetésre jutott, hogy a brit Információs Minisztérium támogatta a répa propagandát, részben azért, hogy álcázzák az akkoriban kifejlesztett radartechnikát.
Hirdetés
 
A Blitzkrieg idején a német légierő gyakran éjszaka hajtotta végre hadműveleteit a brit városok fölött. A Brit Királyi Légierő új radartechnológiájának köszönhetően 1939-ben felülkerekedtek a németeken. A brit védelmi minisztérium találta ki először a répa éjjellátást segítő hatását. Azt híresztelték, hogy a leghíresebb éjszakai harci pilóta, John "cat eyes" Cunningham azért ilyen sikeres az éjszakai légi ütközetekben, mert rengeteg répát eszik. Az kétséges, hogy a németek elhitték a répahistóriát, de az bizonyított, hogy mélyen beépült a német kultúrába a répafogyasztás látást javító hatása. Stolarczyk kutatásai során talált is utalást arra, hogy a német pilótákkal fogyasztattak répát.  
 
Répa - világháborús propaganda

Háború volt, de attól még enni kellett valamit

A répapropagandának volt egy sokkal reálisabb célja is. Az elhúzódó háborúban egyre szűkösebbé váltak az élelmiszerforrások. Könnyebben hozzáférhető élelmiszerre volt szükség, mint a például a zöldségek, köztük a répa és a burgonya. Dr. Carrot és Potato Pete mesefigurák is arra voltak hivatottak, hogy a répa- és burgonyaevést népszerűsítsék a rádióműsorokban, plakátokon, sőt még a Disney rajzfilmekben is.  
Hirdetés
 
Répa - világháborús propaganda

A répától jobban lehet fütyülni

Népszerű hiedelem még a répával kapcsolatban, hogy fogyasztásától jobban tudnak az emberek fütyülni. Ezzel az állítással is valószínűleg csak a zöldségevést akarták ösztönözni az emberekben. Tudományos igazolása, vagy cáfolata még nem létezik ennek a mítosznak, de a világ minden bizonnyal izgatottan várja a tudományos publikációkat erről a témáról.
 
Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
302 782
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
6 886 957
Közösség

csikó betanítása

a különböző használatra különféleképpen tanítják be a csikót. Az igásszolgálatra... Tovább

Muskátli

A muskátli (Pelargonium) egy nemzetség, amely körülbelül 200 évelő, pozsgás és bokor alakú... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 209

Átlagos értékelés: 5.0

Növénytermesztés