Mikor vessük el a vetőmagokat?

Mikor kezdjünk el vetőmagokat ültetni a kertben és mikor a beltérben?

ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Beköszöntött a tavasz – vagy inkább a téli tavasz – és ilyenkor nem szabad elhanyagolni a kertet. De mikor kezdjük el a vetőmagok ültetését a kertben? Fontos tudni a megfelelő időpontokat a növények magról történő növesztéséhez. Ez javítja a csírázást, és segít biztosítani az egészséges, erőteljes növényeket. Olvass tovább néhány magvetési tippért.

ültetés

Növények nevelése magról

Egyes növényeket a legjobb beltérben elindítani, és átültetésre termeszteni, néhányat pedig közvetlenül a szabadba vetni. A legtöbb átültetett mag gyorsabban nő és gyorsabban terem, mint a közvetlenül a szabadban elvetett mag.

A kora őszi növények nagyrészt direktvetésre alkalmasak, míg a nyári vagy a hosszú tenyészidőt igénylő növényeket zárt térben kell vetni. A vetőmag kezdési időpontjainál figyelembe kell venni az érettséget, a növekedési időszak hosszát, a fajtát és az utolsó várható fagy idejét.

Mikor kezdjük a magvetést

Általános szabály, hogy a vetőmagokat négy-hat héttel az utolsó fagy időpontja előtt el kell kezdeni. A vetőmag kezdési idejét úgy számítjuk ki, hogy az utolsó fagy dátumát vesszük le, és levonjuk az átültetésig hátralévő napokat. A vetőmagcsomagból kiderül, hány hétre van szüksége az adott növénynek. A vetőmagok megkezdésének legjobb ideje általában március vége és május vége. Csak a melegebb helyek alkalmasak a korábbi hónapokban magról történő növények növesztésére. Hagyj elegendő időt a növénynek, hogy kicsírázzon, és megfelelő átültetési méretűre nőjön.

Vetőmag szórási időpontok különböző vetőmagokhoz

A leghamarabb elkezdendő növények a brokkoli, a káposzta, a karfiol és a fejes saláta. Az utolsó fagy időpontja előtt 10 héttel vesd el ezekhez a magokat zárt térben.

A meleg évszaki növények, például a paradicsom, a paprika és a padlizsán hét hetet igényelnek. A sok magvas növények, például a tökfélék és a dinnye termesztésének legjobb ideje négy héttel az utolsó fagy előtt.

Miután a magok kicsíráztak és megfelelő ideig nőttek, keményítse le őket a teljes átültetés előtt. Ez azt jelenti, hogy az új növényeket fokozatosan, egyre hosszabb ideig kell hozzászoktatni a kültéri körülményekhez. Ez csökkenti a sokkot és egészségesebb transzplantációt biztosít.

Hogyan vessünk magokat beltérben

Használj minőségi vetőmag indító keveréket vagy komposztot. Bármilyen jó vízelvezető edény megfelelő, de még egy lapos is bevált, mivel a palántáknak kevés gyökérterületre van szükségük. Vess el magokat a vetőmagcsomag által javasolt ültetési mélységnek megfelelően. Egyes magvaknál azt javasolják, hogy csak a talajt porozzák át a magokon, míg másoknak nagyobb alámerítésre van szükségük.

Javíthatja a csírázást, ha a nagyobb magokat vízbe áztatjuk, vagy egy éjszakára nedves papírtörlőbe csomagoljuk. Helyezzük a cserepeket meleg helyre. A legtöbb magnak 16 C körüli hőmérsékletre van szüksége a legjobb csírázáshoz. Csírázásuk után vigyük a cserepeket jól megvilágított helyre.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

hígtrágyakezelés berendezései

az iparszerű állattartó telepek (iparszerű állattartás) jelentős részét hígtrágyás,... Tovább

aranyzab (Trisetum flavescens R. et Sch.)

a ->pázsitfüvek családjához tartozó, viszonylag alacsony növésű szálfű (->fűfélék). Jó... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert