vetőmag tárolás, vetőmegak helyes tárolása, ezt rontjuk el vetőmag tárolása során, vetőmagok csírázási képességei

Ezt rontjuk el vetőmag tárolása során - Megakadályozza a helyes növekedést

ZH
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A vetőmagok helyes tárolása olyan fontos, mint a megfelelő időben történő szedésük. Csak így tudjuk megőrizni csíraképességüket, és biztosítani, hogy tavasszal egészséges növényekkel indulhassunk a kertészkedésbe.

vetőmagok tárolása

Vetőmagok helyes tárolása ősszel


A magok közötti különbségek - Az első és legfontosabb dolog, amit észben kell tartani, az az, hogy nem minden vetőmag azonos. A vetőmag minősége, csírázóképessége és élettartama fajtánként eltérő lehet. Ezért fontos tisztában lenni azzal, melyik növényeknek milyen a vetőmagjuk tulajdonsága. Akik ezt nem veszik figyelembe, hatalmas hibát követnek el a vetőmag tárolása során, így ezt mindenképp szem előtt kell tartanunk!

Vetőmagok csírázási képességei

A csírázási képesség, vagyis az a képesség, hogy egy vetőmag kikeljen és növényt hozzon létre, a vetőmag egyik legfontosabb tulajdonsága. A csírázási képesség élettani folyamatokon alapul, és a megfelelő tárolás mellett a vetőmag fajtájától is függ. Például egyes vetőmagok hosszú ideig megőrzik csírázási képességüket, míg mások gyorsan veszítik el azt.

A csírázási százalék azt mutatja meg, hogy az adott mennyiségű vetőmagból hány darab fog kicsírázni. A jó minőségű vetőmagok esetében az arány általában magas, de a rossz minőségű vetőmagoknál akár az is előfordulhat, hogy az összes mag kikel.

A csírázási erély a csírázás gyorsaságának mértéke. Egyes növények vetőmagjai gyorsabban kelnek ki, míg mások hosszabb időt vesznek igénybe. A csírázási erély is fontos szempont lehet a vetőmagok kiválasztásakor.

Egy vetőmag élettartama és a tárolása

A vetőmagok élettartama nagyban függ a tárolási körülményektől. Fontos, hogy a vetőmagokat száraz, hűvös és sötét helyen tartsuk, hogy megőrizzék csírázóképességüket. Ezen kívül figyelembe kell venni a vetőmagok fajtáját, mivel a különböző növényeknek eltérő tárolási igényeik lehetnek.

Például a petrezselyem és az édeskömény magját csak egy évig szabad tárolni. A bab, a borsó, a sárgarépa és a zeller vetőmagjai 3-4 évig megőrizhetik csírázási képességüket. A káposztafélék, a fejes saláta, a spenót és más növények vetőmagjai pedig 4-5 évig is megfelelőek lehetnek a vetéshez.

Fontos kiemelni, hogy az olajos magokra és a görögdinnye, sárgadinnye, uborka, spárgatök és sütőtök magjaira az avasodás jellemző, és csak jó tárolási körülmények között számíthatunk jó kelésre hosszú távú tárolás után is.

Összességében a vetőmagok helyes tárolása kritikus a sikerhez. Fontos megérteni, hogy a vetőmagoknak van egy csírázási képességük és élettartamuk, amit a tárolási körülmények befolyásolnak. Ha megfelelően gondoskodunk a vetőmagokról, biztosíthatjuk, hogy tavasszal egészséges növények nőjenek a kertünkben.

 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2023-12-31

Látványos égi jelenséggel kezdődik az Új Év – Itt a Quadrantidák Meteorraj

Készüljünk fel a természet egyik leglenyűgözőbb show-jára, és merüljünk el az égi csillagok varázslatos világában! Látványosan indul az Új Év!

2023-12-31

Rothad a karácsonyi kaktusz gyökere - Mit kell tenni?

Ha a karácsonyi kaktusz gyökerei rothadnak, ne essen pánikba! Ez a cikk praktikus tippekkel és tanácsokkal szolgál, hogy visszaállítsa ezen ünnepi növények egészségét és szépségét.

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2023-12-31

Wasabi: Tudtad, hogy a világ egyik legnehezebben termeszthető fűszernövénye?

A világ egyik legdrágább és legnehezebben termeszthető fűszernövénye, a wasabi, különleges ízével és egyedi jelenlétével hódítja meg a gasztronómia szerelmeseit.

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2024-07-04

A sok esőzés után a te kertedben is megjelent a közönséges gyíkfű? - Hasznosabb, mint gondolnád

Egy-egy nagyobb esőzés után gyakori, hogy a kertekben megjelenik a közönséges gyíkfű az apró, lilás-rózsaszínes virágaival. Ne gyomláld ki, nagyon hasznos!

2024-06-12

A mezőgazdaság jövője itt van: Drónokkal a sikeres termesztésért

A drónok és a mezőgazdaság találkozása forradalmi technológiák megjelenését jelenti a földeken. A drónok használata a mezőgazdaságban rendkívül jövedelmező.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

véraspiráció

Az állatok levágása v. a felső légutakban (->légzőkészülék) keletkező vérzések folytán... Tovább

gyomormosás

a gyomortartalomnak gyógykezelés v. diagnosztikai célból történő kiürítése a... Tovább

Tovább a lexikonra
Agrárgépészet Agrárjog Állatok Állatorvos állattartás Állattenyésztés dísznövény Érdekességek Gazdaság Gyeptermesztés gyógynövény gyógynövénytermesztés gyümölcs gyümölcstermesztés Házi kert Húsvét Húsvéti programok Karácsony Karácsonyi asztal Karácsonyi díszek kert Kertészet kertfenntartás Környezetgazdálkodás Környezetvédelem Mezőgazdaság Nemesítés, biotechnológia növény Növénytermesztés Növényvédelem NVT, mezõgazdasági támogatások oktatás Paradicsom permetezés Talajművelés Tudomány Ünnep virág virágtermesztés webáruház Zöldség Zöldségtermesztés