notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Hasznos információk a korszerű vetéstechnológiáról repcében

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Korszerű vetéstechnológia repcében

dr. Kelemen Zsolt - Műszaki szakértő – Gödöllő
A korszerű vetéstechnológia repcében

A repcetermesztés technológiájába, amennyiben az ökológiai adottságok lehetővé teszik, megfelelő vetőtárcsa alkalmazásával a pneumatikus szemenkéntvető gépek is beilleszthetők. A szemenkéntvető gépek esetében is – az utóbbi időben – a mechanikus dörzskerekes vetőtengelyhajtás mellett, a vetőelemek vetőkocsinkénti külön-külön történő elektromos hajtásátvitelét is egyre több konstrukciónál megtalálhatjuk.

Éppen a növények morfológiai tulajdonságaihoz igazodó optimális tenyészterület biztosítására, újabban a szemenkéntvető gépek ikersoros vetésre alkalmas konstrukcióit fejlesztették ki. Az ikersoros vetőgépek ezen szempontoknak megfelelően a beállított tőtávolság figyelembevételével a magokat a két sorban, egymáshoz képest háromszög alakú kötésben helyezik el.

hirdetes

Ezen konstrukciók fontosabb szerkezeti egységei a hagyományos szemenkéntvető gépekével megegyező vagy ahhoz hasonló szerkezeti megoldásúak. A vetőkocsik paralelogramma felfüggesztéssel csatlakoznak a vázkerethez.

Az ikersoros szemenkéntvető gépek többsége nyomólevegős rendszerű, a magadagoló által leválasztott fölösleges magon túl a vetőmag a maglevezető csőbe, majd gravitációsan a tárcsás csoroszlyák által megnyitott magárokba jut (6. ábra).

hirdetes

A kivetett magvakat a magtakaró tárcsák takarják be, a talajt a magnyomókerék tömöríti. Az ikersorok osztása 22 cm, míg az ikersorok egymástól való távolsága 55 cm. A kivetett mag mennyisége, 15–20 cm tőtávolságot figyelembe véve, 120 000-150 000 közötti lehet.

Forrás: Agrárium szaklap

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-06-09

Hogyan lehet hatalmas, különleges illatú bazsalikombokrod? Szakértőnk titkai segítenek!

Legyen neked is hatalmas, és különleges illatú bazsalikombokrod! Szakértőnk olyan tippeket oszt most meg, amik segítenek abban, hogy a bazsalikombokrod akkora legyen, mint még soha!

2020-07-03

Pekándió sikeres termesztése

Pekándió sikeres termesztése, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a pekándió sikeres termesztéséről, próbálkozzatok meg sikeresen a pekándió termesztésével!

2020-07-03

Cserépben is termeszthető padlizsán – Tippek/trükkök mindenkinek!

Padlizsán termesztése cserépben, cserépben is termeszthetünk padlizsánt, nézzük, hogyan lehet padlizsánt termeszteni cserépben, próbáljátok ki ti is ezt a szuper módszert!

2020-06-13

Mar, mint a mustár – Termesszünk sikeresen wasabit!

A wasabi termeszthető a magyarországi kertekben is, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a wasabi termesztéséről. Tegyetek meg mindent a sikeres wasabi termesztésért!

2020-05-26

Szolarizáció - Vegyszermentes megoldás gyomokra és növénybetegségekre

A szolarizáció lehet a megoldás a gyomokra és a különböző növénybetegségekre. Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a szolarizációról és a szolarizáció hasznosságáról!

2020-05-29

Hőhullámok a kertben – így védd növényeidet a nyári melegben!

A nyári melegben fokozottan oda kell figyelnünk a növényeinkre, éppen ezért mostani cikkemben mindent elmondok nektek a növények nyári védelméről.

További cikkek ebben a témában
hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
106 478
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
5 423 937

ultraibolya sugárzás (UV-sugárzdás, ibolyántúli fény)

a látható fénynél rövidebb, 10—400 nm hullámhosszú tartományba eső sugárzás. A Nap... Tovább

11/2006. (II. 3.) FVM rendelet

az Izsáki Arany Sárfehér védett eredetû borról A szõlõtermesztésrõl és a... Tovább

Tovább a lexikonra
Agrárgépészet Gazdaság Mezőgazdaság Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem NVT, mezõgazdasági támogatások Talajművelés