notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Hasznos információk a korszerű vetéstechnológiáról repcében

Hirdetés

Korszerű vetéstechnológia repcében

dr. Kelemen Zsolt - Műszaki szakértő – Gödöllő
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A korszerű vetéstechnológia repcében

A repcetermesztés technológiájába, amennyiben az ökológiai adottságok lehetővé teszik, megfelelő vetőtárcsa alkalmazásával a pneumatikus szemenkéntvető gépek is beilleszthetők. A szemenkéntvető gépek esetében is – az utóbbi időben – a mechanikus dörzskerekes vetőtengelyhajtás mellett, a vetőelemek vetőkocsinkénti külön-külön történő elektromos hajtásátvitelét is egyre több konstrukciónál megtalálhatjuk.

 

Éppen a növények morfológiai tulajdonságaihoz igazodó optimális tenyészterület biztosítására, újabban a szemenkéntvető gépek ikersoros vetésre alkalmas konstrukcióit fejlesztették ki. Az ikersoros vetőgépek ezen szempontoknak megfelelően a beállított tőtávolság figyelembevételével a magokat a két sorban, egymáshoz képest háromszög alakú kötésben helyezik el.

Hirdetés

 

Ezen konstrukciók fontosabb szerkezeti egységei a hagyományos szemenkéntvető gépekével megegyező vagy ahhoz hasonló szerkezeti megoldásúak. A vetőkocsik paralelogramma felfüggesztéssel csatlakoznak a vázkerethez.

 

Az ikersoros szemenkéntvető gépek többsége nyomólevegős rendszerű, a magadagoló által leválasztott fölösleges magon túl a vetőmag a maglevezető csőbe, majd gravitációsan a tárcsás csoroszlyák által megnyitott magárokba jut (6. ábra).

Hirdetés

A kivetett magvakat a magtakaró tárcsák takarják be, a talajt a magnyomókerék tömöríti. Az ikersorok osztása 22 cm, míg az ikersorok egymástól való távolsága 55 cm. A kivetett mag mennyisége, 15–20 cm tőtávolságot figyelembe véve, 120 000-150 000 közötti lehet.

 

Forrás: Agrárium szaklap

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-11-19

Te is termesztheted a jövő szupernövényét, a kiwanot!

A kiwano nem véletlenül a jövő egyik legfontosabb szupernövénye, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a kiwano-ról, tartsatok velem, megéri!

2019-11-10

Viaszvirág – Megérintve megdöbbentő, mert tényleg valódi!

A viaszvirág gondozása, a viaszvirág nevelése, minden, amit tudni érdemes a viaszvirágról. Cikkünkben elmondunk nektek mindent a viaszvirágról.

2019-11-18

Itt a világ első növényeknek szóló mesekönyve!

Szobanövényeknek szóló mesekönyv jelent meg, amit egyelőre csak angol nyelven lehet elérni, de csak idő kérdése, hogy mikor jelenik meg magyarul!

2019-07-13

Parlagfű irtása – Akár 5 millió forint is lehet a bírság!

Parlagfű, parlagfűszezon, parlagfűmentesítés – Minden, amit tudni érdemes a parlagfűről, a parlagfű káros hatásairól, illetve a parlagfűmentesítésről. Cikkünkben elmondunk mindent a parlagfűről.

2019-11-09

Soha többé nincs szükségünk a méhekre…

Méhek nélkül készítettek mézet az Izraeli Műszaki Egyetem diákjai. Döntse el mindenki, hogy ez jó, vagy nem, nekem az a véleményem, hogy meg kellene hagyni ezt a méheknek!

2019-11-05

Télen se mondj le róla – Így termessz egész évben újhagymát a lakásban!

Az újhagyma termesztése – Egész évben termeszthetsz újhagymát, mostani cikkemben mindent elmondok az újhagyma termesztéséről, tudj meg mindent az újhagyma termesztéséről.

2018-03-17

Magyar almafajták

Magyar almafajták - Olyan magyar almafajtákat mutatok be nektek, amik az évek során világhíressé váltak. Ismerd meg te is azokat a magyar almafajtákat, amikre nagyon büszkék lehetünk. Magyar almafajták, amik zamatosak, ízletesek, nem mellesleg még mutatósak is, bemutatom az összes magyar almafajtát, amit érdemes megismerni!

További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
319 331
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
6 903 506
Közösség

Rovarparazitológiai Laboratórium

Laboratórium Vezetõ: Dr. Thuróczy Csaba Rov. par. laboratórium vezetõ Cím:... Tovább

javítóhegesztés

a ->gépjavítás technológiájának egyik legfontosabb művelete, amely az üzemi igénybevétel... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 185

Átlagos értékelés: 4.9

Agrárgépészet Gazdaság Mezőgazdaság Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem NVT, mezõgazdasági támogatások Talajművelés