notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Hasznos információk a korszerű vetéstechnológiáról repcében

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Korszerű vetéstechnológia repcében

dr. Kelemen Zsolt - Műszaki szakértő – Gödöllő
A korszerű vetéstechnológia repcében

A konstrukciós kialakítást, működési elvet, valamint a technológiai alkalmasságot leginkább a Kverneland gyártmányú Monopill S és a Monopill SE gépcsaládok jellemzőivel szemléltetjük. A szemenkénti vetőgépek esetében a vetési sebesség és a vetőtárcsa kerületi sebességének az összehangolása alapkövetelmény a mag biztonságos lehelyezése érdekében. A gépcsalád merev gerendelyes változatai 3–6–9 és 12 m munkaszélességgel, míg a 6–9 m-es változatok hidraulikusan összecsukható vázkerettel készülnek.

A vázkerethez a tökéletes talajkövetés és a beállított – repce esetében 3–5 cm – vetési mélység egyenletes tartására paralelogramma felfüggesztéssel kapcsolódnak. A pontos, precíziós vetés érdekében a vetőtárcsa egy magot vesz fel, a többit a maglesodró lesodorja. A tőtávolság 15–25 cm között állítható be. Az elektromos vetőszerkezet-hajtású változat, az ISOBUS adatátviteli rendszer segítségével kommunikál a traktorban elhelyezett vezérlőberendezéssel.

hirdetes

Az ISOBUS rendszer segítségével a tőtávolság – az előzőekben ismertetett 15–25 cm között – fokozatmentesen állítható, a vetőelemek lezárása szintén elektromosan vezérelhető a vezetőfülkében elhelyezett kezelőelem, illetve kijelző segítségével. Az elektromos hajtás és az ISOBUS adatátvitel, kommunikáció biztosítja a GPS-vezérlést, a GEO-control alkalmazás használatát, automata sorelzárást a vetőkocsikon fordulókban, illetve forgókban.

hirdetes

Az őszi káposztarepce 45 cm sortávolság és 15-20 cm tőtávolság mellett – ez 350-400 ezres tőszámot jelent hektáronként, ami a sűrű sorú változathoz képest közel 50%-kal kisebb vetőmag-felhasználást jelent – a repce morfológiájának legkedvezőbb tenyészterülete alakul ki. A 45 cm-es sortávolság lehetőséget biztosít a mechanikus gyomirtás, biztonságos kultivátorozás elvégzésére. A mechanikus gyomirtás biztonságos elvégzését nagyban segítik – a már említett – vetéskori GPS-alkalmazások, automatakormányzás, sorvezetés és ugyanezen alkalmazások kultivátorozás során történő használata:

 

Forrás: Agrárium szaklap

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-06-09

Hogyan lehet hatalmas, különleges illatú bazsalikombokrod? Szakértőnk titkai segítenek!

Legyen neked is hatalmas, és különleges illatú bazsalikombokrod! Szakértőnk olyan tippeket oszt most meg, amik segítenek abban, hogy a bazsalikombokrod akkora legyen, mint még soha!

2020-07-03

Pekándió sikeres termesztése

Pekándió sikeres termesztése, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a pekándió sikeres termesztéséről, próbálkozzatok meg sikeresen a pekándió termesztésével!

2020-07-03

Cserépben is termeszthető padlizsán – Tippek/trükkök mindenkinek!

Padlizsán termesztése cserépben, cserépben is termeszthetünk padlizsánt, nézzük, hogyan lehet padlizsánt termeszteni cserépben, próbáljátok ki ti is ezt a szuper módszert!

2020-06-13

Mar, mint a mustár – Termesszünk sikeresen wasabit!

A wasabi termeszthető a magyarországi kertekben is, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a wasabi termesztéséről. Tegyetek meg mindent a sikeres wasabi termesztésért!

2020-05-26

Szolarizáció - Vegyszermentes megoldás gyomokra és növénybetegségekre

A szolarizáció lehet a megoldás a gyomokra és a különböző növénybetegségekre. Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a szolarizációról és a szolarizáció hasznosságáról!

2020-05-29

Hőhullámok a kertben – így védd növényeidet a nyári melegben!

A nyári melegben fokozottan oda kell figyelnünk a növényeinkre, éppen ezért mostani cikkemben mindent elmondok nektek a növények nyári védelméről.

További cikkek ebben a témában
hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
106 478
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
5 423 937

nyest (Martes foina)

a menyétfélék (Mustelidae) családjába tartozó prémes állat. Védett! Fogságban való... Tovább

korpa

a gabonák őrlésekor keletkező melléktermék, főleg héj- és csírarészekből,... Tovább

Tovább a lexikonra
Agrárgépészet Gazdaság Mezőgazdaság Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem NVT, mezõgazdasági támogatások Talajművelés