notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Hasznos információk a korszerű vetéstechnológiáról repcében

Hirdetés

Korszerű vetéstechnológia repcében

dr. Kelemen Zsolt - Műszaki szakértő – Gödöllő
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A korszerű vetéstechnológia repcében

A konstrukciós kialakítást, működési elvet, valamint a technológiai alkalmasságot leginkább a Kverneland gyártmányú Monopill S és a Monopill SE gépcsaládok jellemzőivel szemléltetjük. A szemenkénti vetőgépek esetében a vetési sebesség és a vetőtárcsa kerületi sebességének az összehangolása alapkövetelmény a mag biztonságos lehelyezése érdekében. A gépcsalád merev gerendelyes változatai 3–6–9 és 12 m munkaszélességgel, míg a 6–9 m-es változatok hidraulikusan összecsukható vázkerettel készülnek.

 

A vázkerethez a tökéletes talajkövetés és a beállított – repce esetében 3–5 cm – vetési mélység egyenletes tartására paralelogramma felfüggesztéssel kapcsolódnak. A pontos, precíziós vetés érdekében a vetőtárcsa egy magot vesz fel, a többit a maglesodró lesodorja. A tőtávolság 15–25 cm között állítható be. Az elektromos vetőszerkezet-hajtású változat, az ISOBUS adatátviteli rendszer segítségével kommunikál a traktorban elhelyezett vezérlőberendezéssel.

Hirdetés

 

Az ISOBUS rendszer segítségével a tőtávolság – az előzőekben ismertetett 15–25 cm között – fokozatmentesen állítható, a vetőelemek lezárása szintén elektromosan vezérelhető a vezetőfülkében elhelyezett kezelőelem, illetve kijelző segítségével. Az elektromos hajtás és az ISOBUS adatátvitel, kommunikáció biztosítja a GPS-vezérlést, a GEO-control alkalmazás használatát, automata sorelzárást a vetőkocsikon fordulókban, illetve forgókban.

Hirdetés

 

Az őszi káposztarepce 45 cm sortávolság és 15-20 cm tőtávolság mellett – ez 350-400 ezres tőszámot jelent hektáronként, ami a sűrű sorú változathoz képest közel 50%-kal kisebb vetőmag-felhasználást jelent – a repce morfológiájának legkedvezőbb tenyészterülete alakul ki. A 45 cm-es sortávolság lehetőséget biztosít a mechanikus gyomirtás, biztonságos kultivátorozás elvégzésére. A mechanikus gyomirtás biztonságos elvégzését nagyban segítik – a már említett – vetéskori GPS-alkalmazások, automatakormányzás, sorvezetés és ugyanezen alkalmazások kultivátorozás során történő használata:

 

Forrás: Agrárium szaklap

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-11-19

Te is termesztheted a jövő szupernövényét, a kiwanot!

A kiwano nem véletlenül a jövő egyik legfontosabb szupernövénye, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a kiwano-ról, tartsatok velem, megéri!

2019-11-10

Viaszvirág – Megérintve megdöbbentő, mert tényleg valódi!

A viaszvirág gondozása, a viaszvirág nevelése, minden, amit tudni érdemes a viaszvirágról. Cikkünkben elmondunk nektek mindent a viaszvirágról.

2019-11-18

Itt a világ első növényeknek szóló mesekönyve!

Szobanövényeknek szóló mesekönyv jelent meg, amit egyelőre csak angol nyelven lehet elérni, de csak idő kérdése, hogy mikor jelenik meg magyarul!

2019-07-13

Parlagfű irtása – Akár 5 millió forint is lehet a bírság!

Parlagfű, parlagfűszezon, parlagfűmentesítés – Minden, amit tudni érdemes a parlagfűről, a parlagfű káros hatásairól, illetve a parlagfűmentesítésről. Cikkünkben elmondunk mindent a parlagfűről.

2019-11-09

Soha többé nincs szükségünk a méhekre…

Méhek nélkül készítettek mézet az Izraeli Műszaki Egyetem diákjai. Döntse el mindenki, hogy ez jó, vagy nem, nekem az a véleményem, hogy meg kellene hagyni ezt a méheknek!

2019-11-05

Télen se mondj le róla – Így termessz egész évben újhagymát a lakásban!

Az újhagyma termesztése – Egész évben termeszthetsz újhagymát, mostani cikkemben mindent elmondok az újhagyma termesztéséről, tudj meg mindent az újhagyma termesztéséről.

2018-03-17

Magyar almafajták

Magyar almafajták - Olyan magyar almafajtákat mutatok be nektek, amik az évek során világhíressé váltak. Ismerd meg te is azokat a magyar almafajtákat, amikre nagyon büszkék lehetünk. Magyar almafajták, amik zamatosak, ízletesek, nem mellesleg még mutatósak is, bemutatom az összes magyar almafajtát, amit érdemes megismerni!

További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
319 331
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
6 903 506
Közösség

megtérülési időtartam

a beruházásokat megalapozó döntések egyik legfontosabb mutatója, amelva gazdaságosság... Tovább

aktivált iszap (eleveniszap)

a ->biológiai szennyvíztisztításban alkalmazott, szennyező anyagok elbontására alkalmas... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 185

Átlagos értékelés: 4.9

Agrárgépészet Gazdaság Mezőgazdaság Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem NVT, mezõgazdasági támogatások Talajművelés