notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Hasznos információk a korszerű vetéstechnológiáról repcében

Hirdetés

Korszerű vetéstechnológia repcében

dr. Kelemen Zsolt - Műszaki szakértő – Gödöllő
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A korszerű vetéstechnológia repcében

A repce fejlődését és ebből adódóan a hozamát is meghatározza – az előzőekben említett – tenyészterület nagysága és annak méretei. A sűrű sortávolságú vetés – gabona sortávolság esetén –, a sűrű növényborítottság nagyobb védelmet nyújt az időjárás (pl. kifagyás) okozta káros elem ellen, valamint a gyomszabályozó, vagy -gyérítő hatása is jelentős, de a növény morfológiai tulajdonságai szempontjából nem kedvező hatású. A dupla gabona sortávolság esetén a növények hajtásai kedvezőbben, erőteljesebben fejlődnek, de a mechanikus gyomszabályozásra ebben az esetben sincs lehetőség.

Hirdetés

 

A repce 45 cm-re történő vetése számos előnnyel jár, többek között a mechanikus növényápolás feltételei is biztosítottak. Ezen szempontoknak felelnek meg – a különböző talajművelő gépekre épített – mechanikus magadagolású és pneumatikus magszállítású vetőgépek. Az elektromosan hajtott és szabályozott magadagoló hengerekről a mag a ventilátor által szállított légáramba jut, és az elosztón keresztül a magvezető csövekbe kerül. Az alapgépek kultivátoros és tárcsás munkaeszközei elkészítik a magágyat, melyre a magvezető csöveken keresztül a sávos szórvavetés megtörténik. A magtakarást a vetéssel egy-vagy külön menetben pálcás magtakaróval, vagy különböző konstrukciójú hengerrel lehet elvégezni:

Hirdetés

Az optimális tenyészterület szempontjából a 45 cm-re beállítható, különböző mechanikus, illetve pneumatikus szemenkéntvető gépek végzik a legoptimálisabb munkát. A 45 cm sortávolságú repce vetésére alkalmas mechanikus magadagolású precíziós vetőgépek különböző munkaszélességgel, ennek megfelelően különböző sorszámú vetőkocsival felszerelt változatban, merev és összecsukható vázkerettel, mechanikus és elektromos vetőelemhajtással készülnek. 

 

Forrás: Agrárium szaklap

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-11-19

Te is termesztheted a jövő szupernövényét, a kiwanot!

A kiwano nem véletlenül a jövő egyik legfontosabb szupernövénye, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a kiwano-ról, tartsatok velem, megéri!

2019-11-10

Viaszvirág – Megérintve megdöbbentő, mert tényleg valódi!

A viaszvirág gondozása, a viaszvirág nevelése, minden, amit tudni érdemes a viaszvirágról. Cikkünkben elmondunk nektek mindent a viaszvirágról.

2019-11-18

Itt a világ első növényeknek szóló mesekönyve!

Szobanövényeknek szóló mesekönyv jelent meg, amit egyelőre csak angol nyelven lehet elérni, de csak idő kérdése, hogy mikor jelenik meg magyarul!

2019-07-13

Parlagfű irtása – Akár 5 millió forint is lehet a bírság!

Parlagfű, parlagfűszezon, parlagfűmentesítés – Minden, amit tudni érdemes a parlagfűről, a parlagfű káros hatásairól, illetve a parlagfűmentesítésről. Cikkünkben elmondunk mindent a parlagfűről.

2019-11-09

Soha többé nincs szükségünk a méhekre…

Méhek nélkül készítettek mézet az Izraeli Műszaki Egyetem diákjai. Döntse el mindenki, hogy ez jó, vagy nem, nekem az a véleményem, hogy meg kellene hagyni ezt a méheknek!

2019-11-05

Télen se mondj le róla – Így termessz egész évben újhagymát a lakásban!

Az újhagyma termesztése – Egész évben termeszthetsz újhagymát, mostani cikkemben mindent elmondok az újhagyma termesztéséről, tudj meg mindent az újhagyma termesztéséről.

2018-03-17

Magyar almafajták

Magyar almafajták - Olyan magyar almafajtákat mutatok be nektek, amik az évek során világhíressé váltak. Ismerd meg te is azokat a magyar almafajtákat, amikre nagyon büszkék lehetünk. Magyar almafajták, amik zamatosak, ízletesek, nem mellesleg még mutatósak is, bemutatom az összes magyar almafajtát, amit érdemes megismerni!

További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
335 491
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
6 919 666
Közösség

hektolitertömeg (hl-tömeg, térfogattömeg)

valamely mag 100 1-ének kg-ban kifejezett tömege. Értékmérő tulajdonság: a nagyobb... Tovább

gyapjúfélék

aszerint, hogy a juhok bundájamilyen szálakból tevődik össze, kereskedelmi és textilip.... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 185

Átlagos értékelés: 4.9

Agrárgépészet Gazdaság Mezőgazdaság Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem NVT, mezõgazdasági támogatások Talajművelés