Hasznos információk a korszerű vetéstechnológiáról repcében

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Korszerű vetéstechnológia repcében

dr. Kelemen Zsolt - Műszaki szakértő – Gödöllő
A korszerű vetéstechnológia repcében

A repce fejlődését és ebből adódóan a hozamát is meghatározza – az előzőekben említett – tenyészterület nagysága és annak méretei. A sűrű sortávolságú vetés – gabona sortávolság esetén –, a sűrű növényborítottság nagyobb védelmet nyújt az időjárás (pl. kifagyás) okozta káros elem ellen, valamint a gyomszabályozó, vagy -gyérítő hatása is jelentős, de a növény morfológiai tulajdonságai szempontjából nem kedvező hatású. A dupla gabona sortávolság esetén a növények hajtásai kedvezőbben, erőteljesebben fejlődnek, de a mechanikus gyomszabályozásra ebben az esetben sincs lehetőség.

hirdetes

A repce 45 cm-re történő vetése számos előnnyel jár, többek között a mechanikus növényápolás feltételei is biztosítottak. Ezen szempontoknak felelnek meg – a különböző talajművelő gépekre épített – mechanikus magadagolású és pneumatikus magszállítású vetőgépek. Az elektromosan hajtott és szabályozott magadagoló hengerekről a mag a ventilátor által szállított légáramba jut, és az elosztón keresztül a magvezető csövekbe kerül. Az alapgépek kultivátoros és tárcsás munkaeszközei elkészítik a magágyat, melyre a magvezető csöveken keresztül a sávos szórvavetés megtörténik. A magtakarást a vetéssel egy-vagy külön menetben pálcás magtakaróval, vagy különböző konstrukciójú hengerrel lehet elvégezni:

hirdetes

Az optimális tenyészterület szempontjából a 45 cm-re beállítható, különböző mechanikus, illetve pneumatikus szemenkéntvető gépek végzik a legoptimálisabb munkát. A 45 cm sortávolságú repce vetésére alkalmas mechanikus magadagolású precíziós vetőgépek különböző munkaszélességgel, ennek megfelelően különböző sorszámú vetőkocsival felszerelt változatban, merev és összecsukható vázkerettel, mechanikus és elektromos vetőelemhajtással készülnek. 

Forrás: Agrárium szaklap

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-07-07

Vegyszermentes kertészkedés – 5 organikus tipp a teljesen vegyszermentes kertért!

Vegyszermentés kertészkedés, tippek a teljesen vegyszermentes kertészkedésért, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a vegyszermentes kertészkedésről.

2020-06-13

Filléres csodaszer – Készítsünk kalciumos levéltrágyát házilag!

Saját kezűleg készíthetünk, fillérekből kalciumos levéltrágyát, most elmondjuk nektek, hogyan és miért érdemes mindenkinek kalciumos levéltrágyát készítenie!

2020-06-10

Levéltetvek elleni szerek – Melyik mire jó és hogyan alkalmazzuk?

Levéltetvek elleni szerek bemutatása, melyik levéltetű elleni szer mire való, hogyan alkalmazzuk a levéltetű elleni szereket? Most mindent elmondunk a levéltetvek elleni szerekről.

2020-06-09

Hogyan lehet hatalmas, különleges illatú bazsalikombokrod? Szakértőnk titkai segítenek!

Legyen neked is hatalmas, és különleges illatú bazsalikombokrod! Szakértőnk olyan tippeket oszt most meg, amik segítenek abban, hogy a bazsalikombokrod akkora legyen, mint még soha!

2020-08-03

A szőlő augusztusi növényvédelme

A szőlő nyári növényvédelme, a szőlő augusztusi növényvédelme, most mindent megtudhattok a szőlő nyári növényvédelméről! Olvasd el cikkünket a szőlő növényvédelméről.

2020-07-15

Tudtad? Cserépben is termeszthetünk isteni sárgarépát!

Cserépben is van lehetőségünk sárgarépát termeszteni, mostani cikkemben elmondok nektek mindent a sárgarépa cserépben való termesztéséről!

2020-08-01

6 illatos növény, amit ki nem állhatnak a legyek

Mostani cikkemben hat illatos növényt mutatok be nektek, amelyek hatásosak lehetnek a legyek elleni harcban. Nézzük, mely növényeket lehet bevetni a legyek ellen.

2020-07-31

Csodaszép párnácskák a kertben – Termessz te is havasi gyopárt!

A havasi gyopár nagyon különleges, csodálatosan szép növény, mindenkinek a kertjében ott van a helye. Most mindent elmondok nektek a havasi gyopárról!

További cikkek ebben a témában
hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
93 370
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
5 988 459

felemáslevelű csenkesz (Festuca heterophylla Lam.)

a pázsitfüvek családjához tartozó, bokros fejl., évelő aljfű (fűfélék). Tőlevelei... Tovább

kopás

a gépek rendeltetésszerű üzemeltetése folyamán leggyakrabban előf. rongálódás; ált. az... Tovább

Tovább a lexikonra
Agrárgépészet Gazdaság Mezőgazdaság Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem NVT, mezõgazdasági támogatások Talajművelés