Mennyi vízre van szüksége a növényeinknek? Így lehet kiszámolni!

Milyen gyakran és mennyit érdemes locsolnunk a veteményeskertben?

SFV, NA
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Zöldséges locsolása

2.lépés: Számoljuk ki, hány gallon vízre van szükség!


Második lépésként Szorozzuk meg a négyzetmétereket 0,62 gallonnal (2,34 l)! A válasz megegyezik a 2,5 cm-es vízellátáshoz szükséges gallonok számával a kertben. 


3.lépés: Számoljuk ki, mennyi vízre van még szükségünk az esőzéseken túl!


Mérjük meg a heti csapadékmennyiséget az esőmérővel! Három tized hüvelyk (7,6 ml) eső azt jelenti, hogy héttized vagy 0,7 hüvelyk (1,77 cm) vizet kell szolgáltatnunk még a növényeink számára. A 2. lépésben kapott számot szorozzuk meg 0,7-tel, hogy meghatározzuk, hány liter vízre van még szükségünk a kertben! 
Egy másik módszer annak meghatározására, hogy a kertünknek vízre van szüksége, hogy ellenőrizzük, hogy a talaj felszíne alatt körülbelül egy hüvelykkel (2,5 cm) van-e szárazság. 


Mikor érdemes megöntözni a veteményesünket?


A vízelvezetés és a párolgás két olyan tényező, amely meghatározza, hogy a talaj mennyire tartja meg a nedvességet. Általánosságban elmondható, hogy a homokos vagy könnyű talajokat gyakrabban kell öntözni, mint az agyagos vagy nehéz talajokat. A talajtakaró felületek segítenek megőrizni a talaj nedvességét a párolgás csökkentésével, így ritkábban van szükség öntözésre. 


A kora reggeli órák általában a legjobbak a kertek öntözésére. Ez lehetővé teszi a növények számára, hogy hidratálódjanak a nap legmelegebb szakasza előtt. Ha a vizet a talaj felszínére, nem pedig a lombozatra juttatjuk, az esti öntözés is ugyanezeket az előnyöket nyújtja. Este nem ajánlott vízzel locsolni a lombozatot, mert ez növeli a betegségek kockázatát.


Bár régóta úgy tartja a kertészeti gyakorlat, a növények forró déli napon történő öntözése nem perzseli és nem égeti meg a lombozatot. A párolgás következtében azonban több víz megy el, ami problémát jelenthet azokon a területeken, ahol egyébként is alacsony a nedvesség. Végső soron a zöldségkerti növények öntözésére a legjobb idő az, amikor szükségük van rá – legyen az reggel, délben vagy este.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-04-15

Ültesd el együtt a hagymát és a répát, elmondom miért

A hagyma és a répa remek társnövényei egymásnak, elmondom nektek miért érdemes őket egymás mellé ültetni a kertben. Ezek után biztos ti is így fogjátok csinálni!

2024-03-19

5 tipp a kora tavaszi vetések sikeréhez

A kora tavaszi vetés tartogat veszélyeket, de vannak tippek, melyek segítségével legyőzhetjük ezeket: most 5 tippet mutatunk a sikeres, kora tavasziv etéshez!

2024-03-05

Ezért jobb tavasszal elültetni a levendulát, mint ősszel

Levendula ültetés márciusban? Naná, hiszen ez a legjobb és legalkalmasabb időpont több okból kifolyólag is egy kertész szerint, mutatjuk mire figyelj kifejezetten!

2024-03-13

Ezzel a trükkel szüretelj rengeteg málnát idén nyáron

Tanulj meg metszeni málnát, hogy a növény erősebb, a termés pedig több és jobb minőségű legyen. Ismerd meg a metszés előnyeit, mikor és hogyan kell metszeni!

2024-03-05

Csinos szellőrózsa: így ültesd el márciusban és minden évben visszatér

Az elképesztően szép, csinos szellőrózsa nevű virágot márciusban is elültetheted többek között, jövőre pedig már vissza fog térni hozzád, fogadd meg ezeket!

2024-03-19

Vetés áprilisban: ezt az 5 zöldséget elültetheted áprilisban

Ne maradj le a tavaszi frissességéről! Ismerj meg 5 könnyen termeszthető zöldséget, amelyeket áprilisban vethetsz kezdő kertészként is. Tippek, tanácsok vetéshez.

2024-03-21

Agrometeorológia: nem múlt el a fagyveszély

Bár a hét további részében enyhébb éjszakák várhatók, a fagyveszély nem múlt el, a jövő hét első felében ismét számítani lehet éjszakai fagyokra sajnos.

2024-04-04

Vessünk téli káposztát áprilisban egy kertész tanácsaival

Ha télen káposztát szeretnél enni a kertedből, akkor most vesd el áprilisban a téli káposzta magjait, a kertészünk mutatja, hogyan tedd ezt könnyedén meg te is!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

harcsa (Silurus glanis)

a harcsafélék (Siluridae) családjába tartozó, Mo.-on a legnagyobbra növő, nagy fejű,... Tovább

hidrogén (H)

a periódusos rendszer első eleme; a Földön elemi állapotban csak kis mennyiségben fordul elő,... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert Kertészet Növénytermesztés Zöldség