Mennyi vízre van szüksége a növényeinknek? Így lehet kiszámolni!

hirdetes

Milyen gyakran és mennyit érdemes locsolnunk a veteményeskertben?

SFV

Akár kezdő, akár már gyakorlott kertészként sokunkban felmerülhet a kérdés, hogy milyen gyakorisággal érdemes öntözni a veteményesünket. Az időjárási viszonyok, a talaj összetétele és a növény növekedési igényei együttesen határozzák meg az öntözési szükségleteket. Szerencsére vannak módszerek annak meghatározására, hogy mikor és mennyi vízre van szüksége a konyhakertünknek. Lássuk, mik ezek!

Zöldséges locsolása

Miért van szüksége a növényeknek vízre? 


Amikor a zöldségtermesztéshez szükséges vízre gondolunk, gyakran a hidratálás jut eszünkbe legegyértelműbb miértként. A víz a növényi szövetek 95%-át teszi ki, valamint alapvető tápanyag is számunkra. A vizet a fotoszintézisben, valamint az ásványi anyagok felvételében és eloszlásában részt vevő kémiai reakciókban is felhasználják a növények. Kertészként gyakran a fonnyadást a hidratáltság hiányának elsődleges jeleként értelmezzük. A veteményeskertben azonban más jelek is léteznek. 


Ha túlságosan nagy a szárazság a zöldégeink számára, akkor növényeink azt kisebb, szárazabb, vagy teljes egészében hiányzó terméssel hálálják meg.

hirdetes
A lombos, zöld zöldségeinken azt vehetjük észre vízhiány esetén, hogy sokkal keményebbek, keserűbbek, sőt, esetleg meg is csavarodnak.


Mennyi vízre van tehát szüksége a zöldségeknek?


A legtöbb kedvenc kerti zöldségnövényünk körülbelül egy hüvelyk (2,5 cm) vizet igényel hetente. Ez lehet csapadék vagy öntözéses formában is táplálhatjuk a növényt. Az egyik legegyszerűbb módja a csapadék követésének a kertben egy olcsó esőmérő. 


Hogyan számoljuk ki a kellő vízmennyiséget?


A veteményeskert potenciális terméshozamának elvesztésének megelőzése érdekében a legjobb, ha pontosan figyelünk, hogy a heti csapadékmennyiség kertünkben meglegyen legalább 1 hüvelyk, azaz 2,5 cm minden héten. Ha ez a csapadékmennyiség nem adott az esőzések által, akkor a kézi öntözéstől kezdve az áztatótömlőkön át a komplett öntözőrendszerekig számos módszert segítségül hívhatunk. No, de honnan tudjuk, hogy csapadékutánpótlásra van szükség? Lássuk, hogyan számolhatjuk ki!

hirdetes


1.lépés: Számoljuk ki, mekkora a kertünk!


Első lépésként számítsuk ki kertünk méretét négyzetméterben úgy, hogy megszorozzuk kertünk hosszát annak szélességével!

A folytatásért olvass tovább!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-07-31

Miért rohad a paradicsomom alja? – kérdések és válaszok a virágzás utáni rothadásról

Te is találkoztál már azzal a problémával, hogy a paradicsomgyümölcseid alja rohadni kezdett ott, ahol korábban virág volt rajta? Mutatjuk, mi áll a hátterében!

2022-08-03

Egyszerű vegán sajtok: vágható cukkinisajt és kenhető paradicsomsajt

Mutatunk két könnyű vegán sajt receptet is. Az első egy cukkiniból készített puha sajt, a másik pedig narancsszínű paradicsomos nacho sajt. Egyszerű, de mennyei!

2022-07-31

Vízipálma – avagy esernyős szobanövények: Információk az esernyőnövény termesztéséről és gondozásáról

A vízipálmát esernyőnövénynek is hívják, ugyanis míg valódi levelei a szárára csavarodnak - igazán egzotikus hatást keltve, fellevelei kis esernyőt képeznek.

2022-07-31

Mikor és hogyan érdemes szüretelni a retket?

Szeretnél tavasztól az első fagyokig folyamatosan friss retket fogyasztani a saját kertedből? A kulcs az, hogy időben szüreteld, és ültesd újra. Mutatjuk, mikor!

2022-07-29

Mire tudjuk felhasználni a sárgarépa zöldjét? + recept

Nem tudja, mit kezdjen a sárgarépa zöldjével? Van néhány tippem az felhasználására, valamint egy receptet is mutatok, hogy hogyan használhatja fel a sárgarépa levelét!

2022-07-29

Egészséges a tökmagolaj? Érdekességek!

A tökmagolaj nagyon sokoldalú. Például használható étolajként, ételek ízesítéséhez vagy más olajokkal kombinálva akár a hajra is használható maszkként. Tudj meg többet a tökmagolajról!

2022-07-29

A dinnyehéjas curry recept, amit meg kell kóstolnod idén nyáron

Hasonlóképpen a karfiolhoz, a görögdinnye héja szintén remekül magába szívja a különböző ízeket. Tökéletes alap egy curry elkészítéséhez, mutatjuk is a receptet!

További cikkek ebben a témában


irányított nevelés

az állatok fejlődését, növekedését kedvező irányban befolyásoló, a környezeti... Tovább

ragadozó gombák

mintegy 7O fajhoz tartozó, parányi gombák, a —>fonálférgek természetes ellenségei.... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert Kertészet Növénytermesztés Zöldség