Mennyi vízre van szüksége a növényeinknek? Így lehet kiszámolni!

hirdetes

Milyen gyakran és mennyit érdemes locsolnunk a veteményeskertben?

SFV
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Akár kezdő, akár már gyakorlott kertészként sokunkban felmerülhet a kérdés, hogy milyen gyakorisággal érdemes öntözni a veteményesünket. Az időjárási viszonyok, a talaj összetétele és a növény növekedési igényei együttesen határozzák meg az öntözési szükségleteket. Szerencsére vannak módszerek annak meghatározására, hogy mikor és mennyi vízre van szüksége a konyhakertünknek. Lássuk, mik ezek!

Zöldséges locsolása

Miért van szüksége a növényeknek vízre? 


Amikor a zöldségtermesztéshez szükséges vízre gondolunk, gyakran a hidratálás jut eszünkbe legegyértelműbb miértként. A víz a növényi szövetek 95%-át teszi ki, valamint alapvető tápanyag is számunkra. A vizet a fotoszintézisben, valamint az ásványi anyagok felvételében és eloszlásában részt vevő kémiai reakciókban is felhasználják a növények. Kertészként gyakran a fonnyadást a hidratáltság hiányának elsődleges jeleként értelmezzük. A veteményeskertben azonban más jelek is léteznek. 


Ha túlságosan nagy a szárazság a zöldégeink számára, akkor növényeink azt kisebb, szárazabb, vagy teljes egészében hiányzó terméssel hálálják meg.

hirdetes
A lombos, zöld zöldségeinken azt vehetjük észre vízhiány esetén, hogy sokkal keményebbek, keserűbbek, sőt, esetleg meg is csavarodnak.


Mennyi vízre van tehát szüksége a zöldségeknek?


A legtöbb kedvenc kerti zöldségnövényünk körülbelül egy hüvelyk (2,5 cm) vizet igényel hetente. Ez lehet csapadék vagy öntözéses formában is táplálhatjuk a növényt. Az egyik legegyszerűbb módja a csapadék követésének a kertben egy olcsó esőmérő. 


Hogyan számoljuk ki a kellő vízmennyiséget?


A veteményeskert potenciális terméshozamának elvesztésének megelőzése érdekében a legjobb, ha pontosan figyelünk, hogy a heti csapadékmennyiség kertünkben meglegyen legalább 1 hüvelyk, azaz 2,5 cm minden héten. Ha ez a csapadékmennyiség nem adott az esőzések által, akkor a kézi öntözéstől kezdve az áztatótömlőkön át a komplett öntözőrendszerekig számos módszert segítségül hívhatunk. No, de honnan tudjuk, hogy csapadékutánpótlásra van szükség? Lássuk, hogyan számolhatjuk ki!

hirdetes


1.lépés: Számoljuk ki, mekkora a kertünk!


Első lépésként számítsuk ki kertünk méretét négyzetméterben úgy, hogy megszorozzuk kertünk hosszát annak szélességével!

A folytatásért olvass tovább!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-03-29

Kezdő kertészként is nevelhetünk sikeresen bazsalikomot – A Thai Bazsalikom termesztésének fortélya

A thai bazsalikom magról, dugványról vagy átültetéssel is termeszthető, és a kertben napos helyen virágzik. Akár kezdő kertészként is könnyen termesztheted.

2023-03-30

Mikor van szüksége egy hortenziának több tápanyagra? Hogyan és mikor kell tápozni?

Adj tápot ezeknek a gyönyörű hortenzia növényeidnek, amikor szükségük van rá, és jutalmul egy életerős, dús és ragyogó hortenzia bokrot kapsz majd ajándékul.

2023-03-29

A quinoa termesztése – minden, amit tudnod kell erről a népszerű szupergabonáról

Fedezd fel, hogyan termeszthetsz quinoát egy népszerű és egyben laktató szuperételért, amely szívós, szárazságtűrő, fehérjében gazdag és könnyen gondozható!

2023-03-30

Így lehet ingyen akár több 100 monstera növényed is! – Elég ezt az 5 egyszerű lépést követned!

Ha monsterákkal szeretnéd telepakolni otthonod, nincs szükség rá, hogy újat vásárolj. Egyetlen egészséges növénnyel sok monstera növényt termeszthetsz!

2023-03-30

Grill fűszernövénykert – melyek a legjobb fűszernövények a pácokhoz?

Lássuk, mely fűszernövények a legjobbak grillezéshez! Olcsó és praktikus megoldás ez a grillezés szerelmeseinek! Akár teraszon, erkélyen is kialakíthatod!

2023-03-30

Mit ültessek áprilisban? A legtöbb zöldséget most kell elültetned, de pár gyümölcsöt is!

Milyen zöldségeket kell már áprilisban elültetni? Sorra szedtük neked ebben a cikkben, hogy pontosan milyen zöldségeket, gyümölcsöket ültess áprilisban!

2023-03-29

8 évelő gyümölcs és zöldség, amelyet csak egyszer kell elültetni

Több zöldség, illetve gyümölcs is évelő, ami azt jelenti, hogy csak egyszer kell elülteni, és évről évre terem. Mely gyümölcsök és zöldségek évelőek? Mutatunk..

2023-03-29

Mikor érdemes elkezdeni a zöldségmagokat elvetni beltéren? Szakértői tippek a túl korai vetés buktatóinak elkerülésére

A magról nevelt zöldségek pénztárcakímélő és élvezetes módja annak, hogy ízletes, saját termesztésű zöldségeket termessz. De mikor kell elkezdeni? Mutatjuk!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

jód (I)

a —> halogénelemekhez, tartozó, szürkésfekete, fémfényű, kristályos elem,... Tovább

Rovarölo Actara 25 WG

Hosszantartó megoldás burgonyabogár, levéltetvek és tripszek ellen.Hatóanyag: 25%... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert Kertészet Növénytermesztés Zöldség