Mennyi vízre van szüksége a növényeinknek? Így lehet kiszámolni!

hirdetes

Milyen gyakran és mennyit érdemes locsolnunk a veteményeskertben?

SFV, NA
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Akár kezdő, akár már gyakorlott kertészként sokunkban felmerülhet a kérdés, hogy milyen gyakorisággal érdemes öntözni a veteményesünket. Az időjárási viszonyok, a talaj összetétele és a növény növekedési igényei együttesen határozzák meg az öntözési szükségleteket. Szerencsére vannak módszerek annak meghatározására, hogy mikor és mennyi vízre van szüksége a konyhakertünknek. Lássuk, mik ezek!

Zöldséges locsolása

Miért van szüksége a növényeknek vízre? 


Amikor a zöldségtermesztéshez szükséges vízre gondolunk, gyakran a hidratálás jut eszünkbe legegyértelműbb miértként. A víz a növényi szövetek 95%-át teszi ki, valamint alapvető tápanyag is számunkra. A vizet a fotoszintézisben, valamint az ásványi anyagok felvételében és eloszlásában részt vevő kémiai reakciókban is felhasználják a növények. Kertészként gyakran a fonnyadást a hidratáltság hiányának elsődleges jeleként értelmezzük. A veteményeskertben azonban más jelek is léteznek. 


Ha túlságosan nagy a szárazság a zöldégeink számára, akkor növényeink azt kisebb, szárazabb, vagy teljes egészében hiányzó terméssel hálálják meg.

hirdetes
A lombos, zöld zöldségeinken azt vehetjük észre vízhiány esetén, hogy sokkal keményebbek, keserűbbek, sőt, esetleg meg is csavarodnak.


Mennyi vízre van tehát szüksége a zöldségeknek?


A legtöbb kedvenc kerti zöldségnövényünk körülbelül egy hüvelyk (2,5 cm) vizet igényel hetente. Ez lehet csapadék vagy öntözéses formában is táplálhatjuk a növényt. Az egyik legegyszerűbb módja a csapadék követésének a kertben egy olcsó esőmérő. 


Hogyan számoljuk ki a kellő vízmennyiséget?


A veteményeskert potenciális terméshozamának elvesztésének megelőzése érdekében a legjobb, ha pontosan figyelünk, hogy a heti csapadékmennyiség kertünkben meglegyen legalább 1 hüvelyk, azaz 2,5 cm minden héten. Ha ez a csapadékmennyiség nem adott az esőzések által, akkor a kézi öntözéstől kezdve az áztatótömlőkön át a komplett öntözőrendszerekig számos módszert segítségül hívhatunk. No, de honnan tudjuk, hogy csapadékutánpótlásra van szükség? Lássuk, hogyan számolhatjuk ki!

hirdetes


1.lépés: Számoljuk ki, mekkora a kertünk!


Első lépésként számítsuk ki kertünk méretét négyzetméterben úgy, hogy megszorozzuk kertünk hosszát annak szélességével!

A folytatásért olvass tovább!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2024-02-26

Ezt az 5 pillangómágnes virágot ültesd el idén tavasszal!

Ezek a legszebb pillangómágnes virágok, amiket te is elültethetsz idén tavasszal. Varázsoljunk gyönyörű kertet, mutatjuk a kertészek tippjeit!

2024-02-26

Így kell megmetszened a levendulát tavasszal

Azt szeretnéd, hogy idén nyárra még több meseszép virágot hozzon levendulabokrod? Akkor mutatjuk, hogyan kell megmetszened tavasszal - szakértői tanácsok.

2024-02-26

Így ültesd be pompás vadvirágokkal a kerted idén tavasszal

Ugye nem én vagyok az egyetlen, aki imádja a vadvirágokat? Ha te is hozzám hasonlóan rajongsz értük, akkor ezt a cikket imádni fogod a vadvirágok ültetéséről.

2024-01-02

4 zöldség, amit már februárban el kell ültetned, ha bőséges termést szeretnél

Az egyik leginkább örvendetes dolog februárban, hogy mindössze 28 napos, és utána jön is a tavasz. Tudtad, hogy vannak zöldségek, amit már februárban elültethetsz?

2024-01-16

Milyen növényfajt érdemes termeszteni Magyarországon?

Egyetlen növényünk termesztési lehetőségei sem függetlenek a termelés belső és külső feltételeinek meglététől, ezért ezeket kell megvizsgálni választás előtt.

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2023-12-31

Rothad a karácsonyi kaktusz gyökere - Mit kell tenni?

Ha a karácsonyi kaktusz gyökerei rothadnak, ne essen pánikba! Ez a cikk praktikus tippekkel és tanácsokkal szolgál, hogy visszaállítsa ezen ünnepi növények egészségét és szépségét.

2023-12-31

Wasabi: Tudtad, hogy a világ egyik legnehezebben termeszthető fűszernövénye?

A világ egyik legdrágább és legnehezebben termeszthető fűszernövénye, a wasabi, különleges ízével és egyedi jelenlétével hódítja meg a gasztronómia szerelmeseit.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

lófogú kukorica (Zea mays L. dentiformis)

hosszúkás, köldöktájt elvékonyodó, a korona tetején a lófog kupájához hasonlóan... Tovább

fejlődés

meghatározott irányú, időben lezajló biol. folyamat; minőségileg több szakaszra osztható,... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert Kertészet Növénytermesztés Zöldség