Talajművelési technológia itthonról

Sándor Ildikó
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A következő történet 30 évvel ezelőtt kezdődött: képzeljünk magunk elé egy korabeli mezőgazdasági gépállomást, ahol nap mint nap fordulnak meg az IFA, TATRA, KaMAZ teherautók, Caterpillar rakodógépek szervizelésre. Eltelt három évtized, tehát a következő generáció az egykori gépállomás helyén a mezőgazdasági talajművelő gépek gyártására szakosodott VERTIKUM Ipari és Közlekedési Szolgáltató Kft.-t találja. És ezek csak a tények, sőt azoknak is csak egy kis részlete.

A következő történet 30 évvel ezelőtt kezdődött: képzeljünk magunk elé egy korabeli mezőgazdasági gépállomást, ahol nap mint nap fordulnak meg az IFA, TATRA, KaMAZ teherautók, Caterpillar rakodógépek szervizelésre. Eltelt három évtized, tehát a következő generáció az egykori gépállomás helyén a mezőgazdasági talajművelő gépek gyártására szakosodott VERTIKUM Ipari és Közlekedési Szolgáltató Kft.-t találja. És ezek csak a tények, sőt azoknak is csak egy kis részlete.

Mi á ll a siker mögött? Március 9 és 12 között azok is választ kaphattak a kérdésre, akik eddig csak hírből ismerték a nagykőrösi telephelyű vállalkozást, ugyanis ekkor tartotta
Mezőgazdasági Gépkiállítását és Vásárát a VERTIKUM Kft. és még 11 gépgyártó illetve forgalmazó. A kiállítók kiválasztása nem véletlenszerűen történt, többségük tagja az AGROCENTER-Hungária Egyesülésnek, amely a gazdák felé egységes szolgáltatási rendszert, szerviz és alkatrészellátást, megszokott minőséget, azaz biztonságot nyújt. A kiállítás
második alkalommal került megrendezésre, de - Turi György ügyvezető igazgató bevezető szavaival élve - hagyományt kívánnak a rendezvénnyel teremteni.

A kiállítás ünnepélyes megnyitása Solymosi József (MVH) feladata volt, aki az agrárium jelenlegi ku sza helyzetében példaértékűnek tartja az ilyen vállalkozások működését, szem előtt tartva a megváltozott körülményekhez való alkalmazkodás, a megújulás és mindemellett a minőség biztosításának képességét.

Ezekre pedig szükség van, ezt igazolta a 2004-es é v is, ami még túlzással sem nevezhető a gépforgalmazók évének. Országos átlagot tekintve az előző évhez képest akár 45-50%-kal is visszaesett egy-egy gépforgalmazó árbevétele. A VERTIKUM Kft. valamennyivel jobb helyzetben élte át ezt az évet, hiszen kb. 75%-os árbevételt tudott produkálni. A gazdasági körülményeket ismerve pedig a visszaesés ilyen mértékének is lehet örülni.
A több lábon állás ma már elengedhetetlen egy ekkora vállalkozásnál, ami jelen esetben a talajművelő gépek gyártásán túl a LAMBORGHINI márkájú traktorok kizárólagos magyarországi importját, 2004. szeptembere óta pedig a kertépítésben, az útépítésben, a földmunkáknál, az építőiparban és mezőgazdaságban (faipar és erdészeti munkák) kiválóan alkalmazható LOCUST rakodógépek forgalmazását jelenti.
Térjünk vissza a hazai mezőgazdasági gépgyártásra: ismertségét és versenyképességét a korszerű talajművelési technológia szem előtt tartásának köszönheti (többek között). Mit is jelent ez? A növénytermesztés költségeinek több mint 1/3-ad részét a talajművelés teszi ki, aminek a pénztárcánkat kínosan érintő anyagi vonzatain túl környezetvédelmi kihatásai is vannak, a XXI. század elején ugyanis nem hagyhatjuk figyelmen kívül a több menettel végzett talajművelés talajkárosító hatásait (talajtömörödés). Ezt a problémát szem előtt tartva fejleszti talajművelési technológiáit évről évre a VERTIKUM Kft.

A VERTIKUM Kft. talajmegmunkáló gépkínálata 9 fő termékcsoportból áll. Megtalálhatók a hagyományos művelés korszerű eszközei, az egymenetű magágykészítés technológiáját megvalósító, új fejlesztésű munkagépek, kombinációk:

- egymenetű szántáselmunkálást, magágykészítést biztosító ásóboronák,

- forgóboronás magágykészítők, törőhenger, csipkés hasító tárcsasor, ill. hátsó vetőgép csatlakoztatással,

- kombinátor - kompaktor (magágykészítők) mellső simítólap, mellső törőhenger, 4 sorban elhelyezett rugóskapás egység, 2 sor törőhenger kiegészítéssel,

- nehézkultivátor a hagyományos dupla szívkapás és saját fejlesztésű lazítókapás változatban,

- sorközművelő kultivátorok, igény esetén műtrágyaszóró adapterrel,

- lazítók, egyenes és hajlított késes kivitelben ,törőhengerrel és ásókéses elmunkálóval,

- tárcsák, tárcsás boronák,

- Cambridge és Crosskill mintázatú rögtörő hengerek,

- vetőgép kombinációk.

Az országos hálózaton keresztül forgalmazott Lamborghini traktorok 30-265 LE-ig nagyon széles típusválasztékkal állnak a gazdálkodók rendelkezésére:

- kertészeti és ültetvénytraktorok 30-100 LE-ig, 110-160 cm közötti szélességig, fülkés és fülke nélküli változatban,

- szántóföldi traktorok (50-130 LE-ig), alacsony üzemanyag-fogyasztású korszerű EURO II-es hengerenkénti befecskendezésű motorokkal,

- nagy teljesítményű (130-265 LE) szántóföldi traktorok 6100 ill. 7200 cm3-es DEUTZ motorokkal,

- lánctalpas traktorok ültetvények művelésére és szántóföldi felhasználásra,

- A nagyteljesítményű típusoknál (R6,R7,R8) az automata Power Shift váltómű, klíma, légfékberendezés, légrugózott kabin, programozható műveletsor és elektronikus hátsó emelőmű az alapfelszereltséghez tartozik, amelyen túl a vevők a következő opciókból választhatnak: rugózott mellső híd, mellső emelőmű és kardánkihajtás, Load Sensing hidraulikarendszer változtatható nyomás- és folyadékárammal.

Tehát a 30 éves múlt és a közismert, bevált márkanevek bizto s receptjét jelentették a VERTIKUM Kft. eredményeinek, az évenként megrendezésre kerülő kiállítás pedig hozzájárul a talajkímélő, hazai technológia további népszerűsítéséhez.


Forrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

hibrid búza

a heterózishatás kiaknázására búzával is kísérleteznek a nemesítek. A búza azonban a pl.... Tovább

fajtatisztaság

1. (növ.) Azt jelenti, hogy a növényi szaporítóanyag (vetőmag, vetőgumó,... Tovább

Tovább a lexikonra