Tippek, trükkök a vegyszermentes kertészkedéshez

Tippek a vegyszermentes kertészkedéshez!

Szélesi Ferenc
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Minden a vegyszermentes kertészkedésről

Vegyszermentes kertészkedés - Végezz vegyszermentes gyomtalanítást

Egy egészséges kertben nincs helye gyomoknak, hiszen rengeteg betegséget terjeszthetnek, és persze le is szívják a tápanyagokat növényeid elől. De mi a teendő, ha nem szeretnél növényvédő készítményeket használni vegyszermentes kertedben? Sok kertész követi el azt a hibát, hogy miután kihúzza a gyomokat a talajból, vagy legalább tövig visszavágja azokat, utána vissza is dobja őket a földre.

Ez azonban csak még több bajt okoz, ugyanis így a gyom által terjesztett betegségek és a gyom magjai is visszajutnak a kert ökoszisztémájába. A lemetszett, kihúzott gyomokat tehát rögtön helyezd egy zsákba, hogy ne érintkezhessenek a kert többi részével (növények, talaj, stb.)

Az egészséges példányokat komposztálhatod (ha elég időt hagysz nekik, akkor a magok is lebomlanak majd), a betegeket pedig gyűjtsd külön, és égesd el minél előbb. A gyomok leszorítására szolarizációt és talajtakarást is alkalmazhatsz.

Vegyszermentes kertészkedés - Öntözz szakszerűen

A vegyszermentes kertészkedés egyik kulcsa, hogy a betegségeket inkább megelőzni kell, mint utólag kezelni azokat mindenféle vegyi anyagokkal. A betegségek elterjedésének egyik leggyakoribb oka a nem megfelelő öntözés. A legtöbb növénynek mély öntözésre van szüksége, hogy gyökereik megerősödhessenek.

A gyakori, felszíni öntözések sekélyre nyúló gyökerekhez vezetnek, ami gyengébb növényeket eredményez. Ügyelj továbbá arra is, hogy egy növénynek folyamatosan nyirkos talajra van-e szüksége, vagy jobb szereti, ha kiszáradhat a föld körülötte két öntözés között.

Fontos továbbá, hogy sose öntözd a növények leveleit, mert ezzel csak szabad utat adsz a rajtuk élősködő gombák és más betegségek számára. Mindig a növények tövénél öntözz, és a talajt. Végezetül, ha teheted, inkább reggelente öntözz, hogy a víz kellően beszívódhasson a talajba a nap folyamán. Ez is segíthet elkerülni a gombásodást és a penészesedést.

Vegyszermentes kertészkedés - Gondoskodj növényeidről

A gyenge, elhanyagolt növényeknek nem sok esélyük van ellenállni a betegségeknek és a kártevőknek, és a te feladatod, hogy mindig egészségesek és jól karban tartottak legyenek. Ügyelj a szezonalitásra. Akkor ültesd el különböző növényeidet, amikor igénylik, nehogy túl hamar vagy túl későn kezdjenek el fejlődni. Minden növény a saját szezonjában teljesít a legjobban.

Válassz ideális helyet növényeid számára. Egyesek árnyékkedvelők, míg másoknak napi 12 óra napfényre van szükségük. A talaj szinte minden esetben jól el kell vezesse az extra vizet, mert a legtöbb növény nem szeret sokáig vizes talajban ácsorogni. A kényesebb növényeknél a talaj pH-értékére is oda kell figyelned. Ültess talajtakaró növényeket. Ezek a növények segítenek elfojtani a gyomokat, és idővel belerohadnak a talajba, tápanyagokat kínálva ezzel a többi növény gyökereinek.

Választhatsz nem organikus talajtakarókat is. Tápláld megfelelően növényeiket. A legtöbb növény csak egy bizonyos fejlődési szintig képes magától növekedni, és extra tápanyagokra lesz szüksége, hogy a legjobban teljesíthessen (vagy hogy egyáltalán teremni tudjon). Vannak éhesebb növények, és olyanok is, amik nem igényelnek extra tápanyagokat. Időben nézz utána ennek, mert vannak, amiket már trágyázott, vagy komposzttal dúsított talajba érdemes elültetni.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-01

A piros paprika érése: A zöldtől a pirosig tartó izgalmas utazás

A piros paprika a magyar gasztronómia elengedhetetlen eleme. Most megismerheted érésének folyamatát, és a kémiai magyarázatot arra, hogyan válik pirossá.

2024-07-01

Mutatok pár ötletet a cukkini felhasználásához, hogy ne menjen kárba a termés

Bár gyönyörű álom, hogy a kertünkben ültetett cukkini folyamatosan annyit terem, amennyire éppen szükségünk van, de nagyon gyakori, hogy berobban a termés.

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2024-07-01

Ültess paradicsomot még akár júliusban is - Használj hónaljhajtásokat!

Júliusban már sokan úgy gondolják, hogy felesleges belefogni a kertészkedésbe, pedig ez nem igaz. Még mindig van lehetőség a paradicsom ültetésére. Mutatom

2024-06-29

Permetezz szódabikarbónával, és élvezd a kártevőmentes kerted látványát!

Ha bio növényvédelemről beszélünk, akkor nem maradhat ki a sorból a szódabikarbóna sem. Szedd ki a szódabikarbónát fiókból, és használd fel ezt a csodaszert!

2024-06-25

Tuti megoldás a bio növényvédelemre: A tejes permetezés

A tejes permetezés tényleg működik. Rengetegen alkalmazzák, és növényeik boldogabbak, mint valaha. Ha következőnek marad egy kis tej a hűtőben, gondolj erre.

2024-06-27

Elverte a jégeső a veteményesedet? - Ne ess pánikba, helyre lehet hozni!

Mit tehetsz, ha elverte a jégeső a veteményesedet? Ebben a cikkben végigvezetlek a folyamaton. Ne ess pánikba, a természet csodálatos, és meggyógyítja magát.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

biológiai növényvédelem

a károsítok természetes ellenségeinek védelme, szaporítása és tudatos felhasználása a... Tovább

életteljesítmény

az állatnak egész élete folyamán elért összes teljesítménye (főként termelése).... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem