Tippek, trükkök a vegyszermentes kertészkedéshez

hirdetes

Tippek a vegyszermentes kertészkedéshez!

Szélesi Ferenc
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Minden a vegyszermentes kertészkedésről

Vegyszermentes kertészkedés - Végezz vegyszermentes gyomtalanítást

Egy egészséges kertben nincs helye gyomoknak, hiszen rengeteg betegséget terjeszthetnek, és persze le is szívják a tápanyagokat növényeid elől. De mi a teendő, ha nem szeretnél növényvédő készítményeket használni vegyszermentes kertedben? Sok kertész követi el azt a hibát, hogy miután kihúzza a gyomokat a talajból, vagy legalább tövig visszavágja azokat, utána vissza is dobja őket a földre.

Ez azonban csak még több bajt okoz, ugyanis így a gyom által terjesztett betegségek és a gyom magjai is visszajutnak a kert ökoszisztémájába. A lemetszett, kihúzott gyomokat tehát rögtön helyezd egy zsákba, hogy ne érintkezhessenek a kert többi részével (növények, talaj, stb.)

Az egészséges példányokat komposztálhatod (ha elég időt hagysz nekik, akkor a magok is lebomlanak majd), a betegeket pedig gyűjtsd külön, és égesd el minél előbb. A gyomok leszorítására szolarizációt és talajtakarást is alkalmazhatsz.

Vegyszermentes kertészkedés - Öntözz szakszerűen

A vegyszermentes kertészkedés egyik kulcsa, hogy a betegségeket inkább megelőzni kell, mint utólag kezelni azokat mindenféle vegyi anyagokkal. A betegségek elterjedésének egyik leggyakoribb oka a nem megfelelő öntözés. A legtöbb növénynek mély öntözésre van szüksége, hogy gyökereik megerősödhessenek.

hirdetes

A gyakori, felszíni öntözések sekélyre nyúló gyökerekhez vezetnek, ami gyengébb növényeket eredményez. Ügyelj továbbá arra is, hogy egy növénynek folyamatosan nyirkos talajra van-e szüksége, vagy jobb szereti, ha kiszáradhat a föld körülötte két öntözés között.

Fontos továbbá, hogy sose öntözd a növények leveleit, mert ezzel csak szabad utat adsz a rajtuk élősködő gombák és más betegségek számára. Mindig a növények tövénél öntözz, és a talajt. Végezetül, ha teheted, inkább reggelente öntözz, hogy a víz kellően beszívódhasson a talajba a nap folyamán. Ez is segíthet elkerülni a gombásodást és a penészesedést.

Vegyszermentes kertészkedés - Gondoskodj növényeidről

A gyenge, elhanyagolt növényeknek nem sok esélyük van ellenállni a betegségeknek és a kártevőknek, és a te feladatod, hogy mindig egészségesek és jól karban tartottak legyenek. Ügyelj a szezonalitásra. Akkor ültesd el különböző növényeidet, amikor igénylik, nehogy túl hamar vagy túl későn kezdjenek el fejlődni. Minden növény a saját szezonjában teljesít a legjobban.

hirdetes

Válassz ideális helyet növényeid számára. Egyesek árnyékkedvelők, míg másoknak napi 12 óra napfényre van szükségük. A talaj szinte minden esetben jól el kell vezesse az extra vizet, mert a legtöbb növény nem szeret sokáig vizes talajban ácsorogni. A kényesebb növényeknél a talaj pH-értékére is oda kell figyelned. Ültess talajtakaró növényeket. Ezek a növények segítenek elfojtani a gyomokat, és idővel belerohadnak a talajba, tápanyagokat kínálva ezzel a többi növény gyökereinek.

Választhatsz nem organikus talajtakarókat is. Tápláld megfelelően növényeiket. A legtöbb növény csak egy bizonyos fejlődési szintig képes magától növekedni, és extra tápanyagokra lesz szüksége, hogy a legjobban teljesíthessen (vagy hogy egyáltalán teremni tudjon). Vannak éhesebb növények, és olyanok is, amik nem igényelnek extra tápanyagokat. Időben nézz utána ennek, mert vannak, amiket már trágyázott, vagy komposzttal dúsított talajba érdemes elültetni.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

illetményföld

a mezőgazdasági vállalatok dolgozói részére - a vonatkozó jogszabályok keretei között -... Tovább

2/2007. (I. 10.) FVM rendelet

a harmadik országokból az Európai Unió területére behozni kívánt termékek... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem