Fokhagyma nevelése otthon - hogyan neveljek belőle végtelen mennyiséget?

hirdetes

Tudd meg, hogy nevelhetsz végtelen mennyiségű fokhagymát!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Tudd meg, hogy lesz mindig fokhagymád

+Érdekességek

1. A SZOKÁSOS FOKHAGYMAGEREZDNÉL TÖBBET IS EHETSZ.

Ha a "fokhagymára" gondolsz, óhatatlanul fokhagymagerezdeket képzelsz el, de annak ellenére, hogy a növénynek ez a bizonyos képe mindenütt jelen van, nem ez az egyetlen része, amit megehetsz. A keménynyakú fokhagymafajták "szárait", zöld hajtásokat termelnek, amelyek fiatalon különösen ízletesek és zsengék lehetnek. Gondoljon rájuk úgy, mint fokhagymával ízesített újhagymára. Csodálatos kiegészítője a pestóknak, leveseknek és vajaknak.

2. KÍNÁBAN TEREM A LEGTÖBB FOKHAGYMA.

A fokhagyma Közép-Ázsiában őshonos, és már régóta felbukkant az európai és afrikai konyhában is. De jelenleg Kína tartja a legtöbb fokhagymát termesztett fokhagyma rekordját. Egy 2012-es tanulmány szerint Kína termeszti a világ fokhagyma-termelésének elképesztő kétharmadát, ami évente mintegy 46 milliárd fontot tesz ki.

3. AZ ÁTLAGOS FOKHAGYMAFOGYASZTÁS SZEMÉLYENKÉNT KÖRÜLBELÜL KÉT FONTOT TESZ KI.

hirdetes

Ez még két kiló esetén is azt jelenti, hogy évente fejenként nagyjából 302 gerezd fokhagymát fogyasztanak el, mivel egy gerezd jellemzően három grammot nyom.

4. A FOKHAGYMA EGÉSZSÉGÜGYI ELŐNYEI SZÁMTALANOK, BELEÉRTVE A KOLESZTERINSZINT CSÖKKENTŐ KÉPESSÉGÉT.

A fokhagyma egészségre ható erejét legjobban úgy szabadíthatjuk fel, ha felvágjuk, ekkor a fokhagyma tio-szulfinit vegyületei allicinné alakulnak, amely antibiotikum és gombaölő szer, és a feltételezések szerint csökkenti a "rossz" koleszterinszintet, mivel gátolja a májsejtekben lévő enzimek növekedését.

5. AZ ALLICIN A SZÍVBETEGSÉGEK ELLENI KÜZDELEMBEN IS JÓ.

Az allicin segíti a nitrogén-oxid felszabadulását az erekben, ellazítja azokat, és így vérnyomáscsökkenést idéz elő. Az erek pihentetése és a vérnyomás csökkentése jót tesz a szívnek és az érrendszer többi részének (és finom).

hirdetes

6. A FOKHAGYMA RENGETEG VITAMINT, ÁSVÁNYI ANYAGOT ÉS ANTIOXIDÁNST TARTALMAZ, AMELYEK NEKED IS JÓT TESZNEK.

A hagymák tele vannak káliummal, vassal, kalciummal, magnéziummal, mangánnal, cinkkel, szelénnel, béta-karotinnal, zeaxantinnal és C-vitaminnal.

7. A FOKHAGYMA EGÉSZSÉGÜGYI SEGÉDESZKÖZKÉNT VALÓ HASZNÁLATA AZ ŐSI TÖRTÉNELEMRE NYÚLIK VISSZA.

Úgy tartják, hogy az egyiptomi fáraók a piramisépítőknek fokhagymával adtak erőt, és egy ókori egyiptomi orvosi dokumentum - az Ebers-papirusz - elképesztő 22 különböző gyógyászati felhasználási módot tart számon a növény számára. A fokhagyma felbukkan Vergilius, Plinius, Chaucer és Galenus szövegeiben is, amelyek mindegyike részletezi a különböző felhasználási módokat és megosztja a varázslatos növényről szóló történeteket.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-10

Több rendkívüli intézkedési segíti az aszálykár sújtotta termelőket

Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot és felgyorsulnak az biztosítások után igényelhető kártérítések kifizetései is.

2022-07-31

Miért rohad a paradicsomom alja? – kérdések és válaszok a virágzás utáni rothadásról

Te is találkoztál már azzal a problémával, hogy a paradicsomgyümölcseid alja rohadni kezdett ott, ahol korábban virág volt rajta? Mutatjuk, mi áll a hátterében!

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-07-31

Vízipálma – avagy esernyős szobanövények: Információk az esernyőnövény termesztéséről és gondozásáról

A vízipálmát esernyőnövénynek is hívják, ugyanis míg valódi levelei a szárára csavarodnak - igazán egzotikus hatást keltve, fellevelei kis esernyőt képeznek.

2022-07-31

Hogyan állítsuk meg az invazív növények terjedését?

Kezdenek teret hódítani a kertedben a nem őshonos növények? Mutatunk néhány módszert amivel lelassíthatod, megállíthatod és akár meg si előzheted a terjedésüket!

2022-07-21

Miért fehéredik ki a cukkini levele? – Ez a 3 oka lehet!

Mik is lehetnek a cukkini leveleinek kifehéredésének okai? De ami még fontosabb mi lehet rá a megoldás? Fehér foltok a cukkini levelein - Mit tegyünk?

2022-07-31

Mikor és hogyan érdemes szüretelni a retket?

Szeretnél tavasztól az első fagyokig folyamatosan friss retket fogyasztani a saját kertedből? A kulcs az, hogy időben szüreteld, és ültesd újra. Mutatjuk, mikor!

2022-04-04

Mi is az a liofilizálás és miért is olyan jó?

A liofilizálás és a liofilizált gyümölcsök igen népszerűek a konyhaművészetben. Mi is az a liofilizálás és mik is az előnyei? Olvasd el cikkünket és megtudod!

További cikkek ebben a témában


talaj kémhatása

a —>talajoldat savas v. lúgos volta, az oldatban levő H+- és OH_-ionok mennyiségétől... Tovább

69/2006. (IX. 25.) FVM rendelet

a szõlõfeldolgozás és a borkészítés során keletkezõ melléktermékek lepárlásáról és... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem