notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Városi csirketartás

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Hirdetés

7 tipp a városi csirketartáshoz

Sz.F.
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Nem csak vidéken, a szabadban tarthatunk csirkéket, hanem városban is! Mostani cikkünket egy szakértő írta, mindenkinek érdemes elolvasnia, tudjatok meg mindent a városi csirketartásról! 

Csirketartás városban

Habár a városi körülmények közötti csirketartás nem való mindenkinek, valójában egy sokkal elérhetőbb dolog, mint azt a legtöbben gondolnák. Bizony, még a városban élők is kihasználhatják a saját szárnyasok által biztosított megannyi előnyt, még egy kisebb állománnyal is, ráadásul nem igényelnek sokkal több törődést, mint egy kutya, amit rendszeresen le kell vinni egy-egy sétára.

 

A legcsalogatóbb szempont első sorban kétségtelenül a konyhai maradékok és kerti hulladék újrahasznosítása, hiszen az ezekből készíthető komposzt aranyat érhet a kertek gondozásában. A folyamat egyszerű: megeteted a csirkéket a maradékokkal, cserébe pedig ők nitrogénben gazdag trágyával látnak el, amit levelekkel és más „haszontalan” kerti hulladékokkal együtt komposzttá alakíthatsz. A csirkék továbbá természetes kártevő-ritkítást is nyújthatnak, nem is beszélve a friss, organikus tojásokról, amelyek sokkal egészségesebbek, mint a bolti változatok.                                                                                     

 

Mindez remekül hangzik, és valószínűleg tisztában is vagy a fent felsorolt előnyökkel. Ha szeretnéd hosszú távon és hatékonyan végezni a csirketartást városi körülmények között, akkor nézd végig a következő oldalon található tippeket, amik segíthetnek ebben!                                          

 

Csirketartás városban

Tájékozódj a szabályokról

Mielőtt bármibe is belekezdenél, derítsd ki, hogy egyáltalán tarthatsz-e a kertrészben tyúkokat. Érdeklődj a közös képviselőnél, esetleg az önkormányzatnál – a lényeg, hogy megtaláld az illetékest, aki tájékoztatni tud a tudnivalókról. Bizonyos helyeken ugyan engedélyezik a tojókat, de a kakasokat már tiltják, az esetleges hajnali hangzavar elkerülése végett. Meglehet, hogy a rendelkezésre álló és igénybe vehető hely limitálja majd, hogy hány csirkét tarthatsz.

 

Tojások, csibék, vagy kifejlett csirkék? 

Ha még sosem neveltél tyúkokat, akkor eleinte érdemes kerülni a keltetést és a frissen kikelt csibék nevelését, ugyanis ezek némi tapasztalatot igényelnek. A csibéknek keltetőkre van szükségük, amik meleget, vizet és táplálékot biztosítanak számukra, nem beszélve a biztonságról és a tiszta körülményekről – csupa olyan dolog, amit egyébként az anyjuk biztosítana nekik. 

 

Ezt jobb híján egy nagy, kibélelt kartondobozzal helyettesítheted (a legjobb bélés erre a célra a kukoricacső, ami a népszerűbb fenyőbéléssel ellentétben nem jelent veszélyt a csibék tüdejére). Győződj meg róla, hogy a keltető biztonságos helyen van, ahol semmilyen ragadozó, vagy háziállat (pl. macskák) nem férhet hozzá. A meleg biztosítása érdekében érdemes elektromos melegítő berendezéssel ellátott keltetőt vásárolni.

Hirdetés

 

Választhatsz persze fiatal vagy felnőtt példányokat is, de naposcsibékkel, vagy saját keltetéssel biztosíthatod, hogy kevesebb beteg csirke kerül az állományba, illetve hogy annak tagjai együtt nőnek fel, ami hosszú távon a hangulatukra is kihat majd – a csibekoruktól nevelt csirkék felnőtt korukra sokkal barátságosabbak lesznek majd egymással és gazdájukkal is.

 

Érdemes megfontolni továbbá, hogy a fiatal csirkék vásárlása esetén csupán 90%-ban állapítható meg pontosan, hogy milyen nemű az adott példány. Ez azt jelenti, hogy a tojók mellé jó eséllyel egy kakas is becsúszhat, amire a legtöbb városi területen nem néznek jó szemmel. Ilyen esetben minél előbb igyekezz megszabadulni tőle – add el egy vidéki tenyésztőnek, vagy készítsd el ízlésednek megfelelően.

 

Csirketartás városban

A tyúkól

Bármilyen korú állománnyal is kezdesz, szükséged lesz egy tyúkólra. A csibék nagyjából 6 hetet töltenek majd a keltetőben, mielőtt átköltözhetnek végleges otthonukba. Habár csábító lehet saját magad elkészíteni egyet újrahasznosított alapanyagokból, ügyelned kell csirkéid biztonságára is. Ha ezt a szempontot elhanyagolod, akkor állományod könnyedén egy-egy belopakodó ragadozó áldozatává válhat.

 

Egy jó tyúkólra a következők jellemzők:

  • a padló kerüljön legalább 80 centire a talaj fölé, nehogy korhadni kezdjen. Bónusz: melegebb időben a csirkék az ól alatti árnyékba is behúzódhatnak;
  • helyezz rácsokat az ól tetejére a légmozgás biztosítása érdekében;
  • Hirdetés
  • az ól egyik végében legyen egy nagyobb ajtó, amit takarításkor használsz, a másikban pedig egy kisebb, amin a csirkék járhatnak ki és be. Szükség lesz egy hosszú, vízszintes, felnyitható ajtóra is, amin keresztül könnyedén összegyűjtheted a tojásokat;
  • szerelj be egy etetőt is. Etetésnél ügyelj arra, hogy a különböző csirkefajták eltérő etetési igényekkel rendelkeznek – más fajtáknak más mennyiségekre van szükségük, etetésük pedig az adott évszaktól is függhet (hidegebb időben általában többet szoktak fogyasztani).

 

Etetés és szabadon eresztés

Amikor csak lehetséges, a legjobb módszer egyszerűen kiengedni a csirkéket, hogy kedvükre kapirgálhassanak a kertben, és megegyenek mindent, amit találnak. Persze ez sok helyen nem megengedett, ezért is fontos előre tájékozódni arról, hogy mit szabad és mit nem. Amennyiben lehetőséged nyílik kiengedni csirkéidet az udvarra, rengeteget spórolhatsz az etetésükön, hiszen ennek egy részét saját maguk oldják meg természetes forrásokból. Étrendjüket némi organikus tápszerrel kiegészítve bőséges és egészséges tojásokra számíthatsz.

 

Az ól és a szabad kapirgálás közötti feles megoldás egy kis elkerített rész kialakítása az ól körül, ahol ugyan nem találnak majd annyi természetes táplálékot, de némi szabadságban lehet részük. Függetlenül attól, hogy mennyi mozgásteret adsz szárnyasaidnak, minőségi tápszerekre lesz szükséged etetésükhöz. Ha szabadon kapirgálhatnak, akkor csak kiegészítőként, de ha folyamatosan el vannak kerítve, akkor az összes tápanyagukat ebből kapják majd. A tápon nem érdemes spórolni, ugyanis ennek minőségétől sokban függ az is, hogy a későbbiekben milyen tojásokat gyűjthetsz be az ólakból.

 

Csirketartás városban

A csibék átköltöztetése az ólba

Ha keltetőben nevelt csibékkel indítottál, akkor idővel át kell majd őket költöztetned az ólba (általában 5-6 hetes korukban, vagy amikor ledobták pelyheiket és elegendő tollat növesztettek, hogy melegen tartsák magukat). Ha a szabadba is kiengeded őket, akkor előtte mindenképpen tartsd őket az ólban egy hétig – ez különösen fontos, ugyanis csak így szokják majd meg, hogy ez az új otthonuk. Ez után kedvükre járhatnak-kelhetnek a szabadban.

 

Az ól takarítása

Az ól takarítása elengedhetetlen a fertőzések megelőzése miatt. A tisztaság továbbá a csirkék hangulatát és általános egészségét is javítja. Ehhez rendszeresen tisztára kell cserélned a használt bélést, illetve a kettő között szappanos vízzel le kell takarítanod az összes benti felületet. Ne feledkezz meg az itató és etető alapos megtisztításáról sem – az állott, piszkos vizet a csirkék nem isszák meg, ami kiszáradáshoz vezethet.

 

A tojások

Amennyiben csirkéid, tiszta, meleg, biztonságos körülmények között nevelkedtek, és biztosítottad számukra a megfelelő folyadék- és tápanyagmennyiséget, előbb-utóbb tojások jelennek majd meg az ólban. A csirkék általában hat napos korukban kezdenek el tojásokat tojni, de ez évszaktól, fajtától és más tényezőktől függően változhat. Ha csirkéid szabadon is járkálhatnak (akár csak nap közben, akár napszaktól függetlenül), nem biztos, hogy tudják, hogy hova kell rakni a tojásaikat. Elképzelhető, hogy az első tojásokat teljesen váratlan helyeken találod majd meg. A tojásrakás egyik árulkodó jele a nagyon világos piros taraj.

 

Ha csirkéidet egy hétig az ólban tartod, és műtojásokat helyezel el a fészeklődobozokban, akkor hozzászoktathatod őket. Mivel általában leutánozzák azt, amit társaik csinálnak, idővel megtanulják majd, hogy hová tegyék tojásaikat. Érdemes észben tartani, hogy a csirkék nem naptárhoz kötötten tojnak. Mint azt korábban említettük, a fajta és az évszak is befolyásoló tényezők. A jó minőségű tojásokhoz továbbá jó minőségű tápra lesz szükség, ami legalább 17%-ban fehérjéből áll. Mindemellett győződj meg róla, hogy mindig elegendő friss, tiszta vizük legyen, kapjanak elég fényt és tartsd őket tiszta körülmények között. A tojások idővel megérkeznek majd, de hogy milyen sűrűséggel, az már csak rajtuk múlik.

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-06-14

Nyári kutyabajok ellen

Nyáron jóval több veszélyforrás leselkedik kedvenceinkre, hiszen a több szabadban töltött idő alatt megnő a fertőzésveszély és az allergiás tünetek is kiújulhatnak. Tegyünk róla, hogy kutyus is erős immunrendszerrel vágjon neki a meleg hónapoknak.

2019-05-11

Minden eddiginél veszélyesebb két új kullancsfaj tűnt fel Magyarországon!

Új, az eddigieknél is veszélyesebb kullancsfajra bukkantak Magyarországon, mostani cikkünkben mindent elmondunk nektek erről az új kullancsfajról!

2019-04-16

Itasd te is a méheket, de ne cukros vízzel! – Így készíts méhitatót!

A cukros víz hihetetlenül ártalmas a méhekre nézve, mégis nagyon sokan ezt alkalmazzák. Mostani cikkemben elmondom, mivel segíthetsz a méheken, ha a szükség úgy akarja!

2019-04-08

A tavasz beköszöntével megérkeztek a darazsak is – Ismerjük meg a magyarországi fajtákat!

Magyarországon rettegésben tartják az embereket a darazsak, amik már a tavasz beköszöntével megjelennek szinte mindenhol, és egészen október-novemberig kellemetlenkednek.

2019-04-23

3 perc kutyaugatás miatt fel lehet jelenteni a gazdit!

Ugat a kutya? Hamarosan érkezik a rendőr, mivel feljelentettek kutyaugatás miatt! Mostani cikkemben elmondom, milyen következményei lesznek a kutyaugatásnak

2019-04-30

Azt hitték, hogy rég kihalt, de újra felbukkant a gigantikus méretű méhfajta!

Ismét felbukkant a majdnem negyven éve kihaltnak hitt óriásméh, mely négyszer akkora, mint az általunk ismert házi méh. Ismerkedjetek meg vele ti is közelebbről!

2019-05-08

Gazdaságos tippek a nyereséges pulykatenyésztéshez

Cikkünkben mindent elmondok nektek a gazdaságos pulykatenyésztéshez. Olvassátok el írásunkat, és tudjátok meg a legfontosabb információkat a pulykatenyésztésről

2019-04-29

Így készítsünk befőttesüvegből méhkaptárt!

Saját kezűleg építhetünk szuper méhkaptárt, mostani cikkemben el is mondom nektek, mi szükséges hozzá! Építsünk együtt méhkaptárt, megéri, majd meglátjátok!

További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
518 662
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
4 277 335
Közösség

védekezés

A betegségek megelőzéséből,jelentkezésük esetén pedig elfolytásukból áll.A v.-hez... Tovább

versengés

->Populációknak egymásra hatása, amellyel akadályozzák egymást a növekedésben,... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 207

Átlagos értékelés: 5.0

Állatok Állatorvos