A varjúháj bemutatása, a varjúháj gondozása

hirdetes

Az egyik legszebb pozsgás növény – A varjúháj gondozása, nevelése

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Minden a varjúhájról

A varjúháj további jellemzői

Virágaik többnyire sugaras szimmetriájúak, bogernyővirágzatban nyílnak változatos színben. 5-5, ritkábban 6-6 csésze-, és sziromlevéllel rendelkeznek, a porzók száma pedig vagy ugyanennyi vagy kétszer ennyi. A szirmok csúcsa hegyes, a virág felülről nézve csillagalakú.

A varjúhájak többsége lágyszárú, levélszukkulens (levelében vizet raktározó, szárazságtűrő) pozsgás növény. Néhány fajuk fásuló szárú félcserje, míg mások lehetnek epifiták. Akadnak közöttük örökzöldek, félörökzöldek és lombhullatók is. A Kárpát-medencében nem télállók a trópusi-szubtrópusi fajok. 

A varjúháj gondozása

Igénytelen, szárazságtűrő fajta, szereti a napsütést, a meleget, de félárnyékos helyre is ültethetjük. Ültetés során érdemes figyelembe venni, hogy a varjúháj kedveli a jó vízelvezetésű, tápanyagdúst talajt. Ahhoz, hogy később is zavartalanul fejlődhessenek, hagyjunk nagyobb (legalább 25-30 centiméteres) tőtávolságot közöttük. Az egyszerű szárakon nyíló bogernyős virágzata télen is rajta marad a növényen, tavasszal viszont óvatosan le kell vágnunk ezeket úgy, hogy közben véletlenül se sértsük meg az új hajtásokat.  

hirdetes

A varjúháj helye a kertben

A varjúháj többnyire sziklakertek kedvelt növénye, de ültethetjük sekély talajrétegű napos felületek igénytelen gyeppótlójaként, valamint talajtakaróként és dísznövényként is. Én javaslom olyan helyekre ültetni, ahol más növény már nem lenne képes megmaradni a tűző napsütés miatt, viszont szeretnénk ott is látni egy kis díszítő növényt. 

hirdetes

A varjúháj szaporítása

Kiválóan szaporítható levéldugványról: a szárról könnyen letörhetünk egy-egy levélkét, és ezeket vízbe dugva gyökereztethetjük. Azt is meg lehet figyelni, hogy ezek a levelek maguktól letörnek néha, és spontán meggyökeresednek az anya növény közelében. Szaporíthatjuk tőosztással is, de az első megoldás könnyebb és célravezetőbb. Remélem, hogy tudtam segíteni nektek a varjúhájjal kapcsolatban, legyen ott a helye a ti kertetekben is! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-11-30

Így segít az ecet a növényeiden

Az ecet, amit általában tisztítószerként ismerünk, kiváló segítség lehet a növények egészséges növekedésének elősegítésében és más hasznos célokra is a növényeinkkel kapcsolatban.

2023-11-30

Az évelők szaporítását most is elvégezhetjük!

Az évelő növények gondozása és szaporítása fontos lépése a kertfenntartásnak. A tőosztás, pedig épp olyan téli feladatok közé tartozik, mint a metszés, vagy a gyümölcsfa ültetés.

2023-11-30

Ezt a fűszert teszem télen az orchideára, hogy rengeteg virágja maradjon

Ebben a cikkben megismerhetjük, hogyan segíthet a fokhagymás oldat az orchideák virágzásának serkentésében, és hogyan válik ez a növény egyedülálló hasznosságú kertészeti eszközzé.

2023-11-30

A nagymamámtól tanultam ezt a leander teleltetési technikát – Mióta így csinálom minden nyáron ontja a virágot

A nagymama leander teleltetési technikája kiváló eredményekkel szolgál, és nemcsak a növények életében, hanem a családunk kertjének szépségében is látható.

2023-12-05

Növények a fürdőszobában: páfrány, aloe vera és orchidea, ne hagyd növény nélkül a fürdőt!

Növényeket a fürdőszobába! Talán nem is gondolnánk, de az olyan növények, mint az orchideák, páfrányok és aloe verák kiválóan érzik magukat a nedves klímájú térben!

2023-11-27

A pampafű téliesítése - így készítsd fel a pampafüvet télre

Ahhoz, hogy a pampafű hosszú éveken át gyönyörű maradjon, elengedhetetlen a megfelelő gondozás, különösen a téliesítés terén. Mutatjuk a téliesítés lépéseit!

2023-12-05

Természetes tápanyagok a szobanövények számára: banánhéj, zacc és cukor?

Természetes tápanyagok segítségével, a cukor, kávézacc, zöldségek főzőlevének és banánhéjnak titkait megismerve kertünkben exponenciálisan növelhetjük a növények szépségét

2023-11-28

5 kihagyhatatlan gőzgombóc a városban, amit neked is meg kell kóstolni!

Budapesten több olyan hely is akad, ahol a legfinomabb gőzgombóc változatokat kóstolhatjuk meg. Fedezzük fel együtt ezeket az izgalmas helyeket, és próbáljuk ki mindet!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kén (S)

a periódusos rendszer VI. a. oszlopába tartozó, sárga színű, a természetben elemi állapotban... Tovább

Komlói Állatvédõ Egyesület

Állatvédõ szervezet A kiemelkedõen közhasznú, azaz önkormányzati feladatkörbe tartozó,... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés Növényvédelem virág