A varjúháj bemutatása, a varjúháj gondozása

hirdetes

Az egyik legszebb pozsgás növény – A varjúháj gondozása, nevelése

Bohács Ádám - Kertépítő technikus
Minden a varjúhájról

A varjúháj további jellemzői

Virágaik többnyire sugaras szimmetriájúak, bogernyővirágzatban nyílnak változatos színben. 5-5, ritkábban 6-6 csésze-, és sziromlevéllel rendelkeznek, a porzók száma pedig vagy ugyanennyi vagy kétszer ennyi. A szirmok csúcsa hegyes, a virág felülről nézve csillagalakú.

A varjúhájak többsége lágyszárú, levélszukkulens (levelében vizet raktározó, szárazságtűrő) pozsgás növény. Néhány fajuk fásuló szárú félcserje, míg mások lehetnek epifiták. Akadnak közöttük örökzöldek, félörökzöldek és lombhullatók is. A Kárpát-medencében nem télállók a trópusi-szubtrópusi fajok. 

A varjúháj gondozása

Igénytelen, szárazságtűrő fajta, szereti a napsütést, a meleget, de félárnyékos helyre is ültethetjük. Ültetés során érdemes figyelembe venni, hogy a varjúháj kedveli a jó vízelvezetésű, tápanyagdúst talajt. Ahhoz, hogy később is zavartalanul fejlődhessenek, hagyjunk nagyobb (legalább 25-30 centiméteres) tőtávolságot közöttük. Az egyszerű szárakon nyíló bogernyős virágzata télen is rajta marad a növényen, tavasszal viszont óvatosan le kell vágnunk ezeket úgy, hogy közben véletlenül se sértsük meg az új hajtásokat.  

hirdetes

A varjúháj helye a kertben

A varjúháj többnyire sziklakertek kedvelt növénye, de ültethetjük sekély talajrétegű napos felületek igénytelen gyeppótlójaként, valamint talajtakaróként és dísznövényként is. Én javaslom olyan helyekre ültetni, ahol más növény már nem lenne képes megmaradni a tűző napsütés miatt, viszont szeretnénk ott is látni egy kis díszítő növényt. 

hirdetes

A varjúháj szaporítása

Kiválóan szaporítható levéldugványról: a szárról könnyen letörhetünk egy-egy levélkét, és ezeket vízbe dugva gyökereztethetjük. Azt is meg lehet figyelni, hogy ezek a levelek maguktól letörnek néha, és spontán meggyökeresednek az anya növény közelében. Szaporíthatjuk tőosztással is, de az első megoldás könnyebb és célravezetőbb. Remélem, hogy tudtam segíteni nektek a varjúhájjal kapcsolatban, legyen ott a helye a ti kertetekben is! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-04-17

Kora tavasszal virágzik a Brunsvigia: ismerd meg Te is ezt a szépséget

Világunk tele van különlegesebbnél különlegesebb növényekkel, mostani cikkemben egyet fogok közülük bemutatni. Ez a szépség igazi látványosság, nézd meg Te is!

2020-12-22

Egészségesebb, szebb növények élesztő segítségével!

Kevesen tudják, de az élesztőt is használhatjuk arra, hogy a növényeink sokkal szebbek legyenek! Cikkünkben elmondom nektek, hogyan alkalmazhatjátok.

2021-04-06

A gyöngyvirág gondozása, ültetése – ismerd meg Te is ezt az illatos szépséget

Amióta csak ismerjük, a gyöngyvirág az egyik legillatosabb kis termetű növényünk. Rendkívül egyszerű gondozása, illetve ültetése is. Tudj meg mindent most!

2021-03-30

Szélben táncoló virágok – ismerd meg Te is a madármályvát

A madármályva közepesen magas, bokrosodó növekedésű, egynyári növény, a legtöbb kertben remekül fejlődik, és mutat. Mostani cikkünkből ismerd meg őt Te is!

2021-03-13

8 gyönyörű virághagymás növény, mely tavasszal virágzik

A tavasz a virághagymás növények időszaka. Bár ezeket ősszel kell elültetni, semmi akadálya, hogy most vegyél egy már majdnem kifejlettet - hiszen lehetséges.

2021-03-17

Kertünk különlegességei – 8 izgalmas fekete virág, melyet kertedben nevelhetsz

Kertünk kialakítása mindenki számára fontos – ehhez használhatunk cserjéket, bokrokat, virágokat. Ha különlegességre vágysz, akkor ezek a növények segíthetnek.

2021-01-07

Így védekezz mérgek nélkül a csigák ellen!

Ha gyakran találkozol csigákkal a kertedben, de nem szeretnél mérgeket bevetni ellenük, akkor íme néhány természetes módszer, amivel védekezhetsz ellenük!

2021-01-07

Ezért távolítsuk el mindenképp a gyümölcsmúmiákat!

Sokan kérdezték, hogy miért vannak a fákon aszalódott gyümölcsmaradványok és hogy kell-e velük foglalkozni. Most mindenre választ kaphattok, érdemes velem tartani!

További cikkek ebben a témában


földgát

olyan töltés, amely agyagos, laza szemcsés, kőzetes v. homokos agyag talajtömörítésével... Tovább

Gyomirtó Reglone Air

Deszikkáló és gyomirtó szer légi kijuttatásra kifejlesztve.Hatóanyag: 200 g/l diquat-ion... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés Növényvédelem virág