Magyarország egész területén megjelentek a vargányák

Beindult a vargányaszezon – Megjelent a gombák királya a magyar erdőkben

ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Az erdőkben is zajlik az élet tavasszal, egyre több növény zöldellik és bújik elő a földből, nincs ez másképp a gombák királyával, a vargányával sem. A tavaszi-nyári gombaszezon most veszi kezdetét, így az első vargányák is megjelentek a magyar erdőkben!

vargányaszezon

Kezdetét vette a gombaszezon!


Sokunk kedvence a tavaszi időszakban a kirándulás és miért ne párosíthatnánk össze a gombászással? A meleg időjárás beköszöntével és a nyári időszak megkezdésével együtt elindul a gombaszezon is a magyar erdőkben és réteken, ahol a szemfülesek igazi kincseket gyűjthetnek be. Az gombák királyi is ebben az időszakban bújik elő, így értékesebb zsákmányra tehetünk szert, ha nyitva tartjuk a szemünket a kirándulás alatt és figyeljük a megbúvó finomságokat.

A vargánya gomba


A vargánya egészen kora nyártól októberig mutatja meg magát az erdőben, amit az erdei gombák királyának is szokás nevezni, hiszen csodás ételek alapanyagaként szolgál, akár frissen, akár szárítva használjuk fel a konyhában nagy kincsnek számít! A vargányafélék a savanyú talajú erdőket kedvelik, tehát bükkösökben, tölgyerdőkben, néhol fenyvesekben érdemes keresni őket. A vargánya magas ára annak köszönhető, hogy nincs belőle túl sok, mivel nagyon időjárás függő mennyi terem az adott évben.
Nálunk megtalálható fajok közül kettő különösen népszerű: az ízletes vargánya (Boletus edulis), valamint a nyári vargánya (Boletus reticulatus). Mindegyik ízletes, aromás gomba, de csak szakértő által bevizsgált, jóváhagyott példányokat szabad hazavinni, mivel könnyen összetéveszthető a tinóruval!

 


A vargánya kinézete


Fiatalon szinte gömb alakú, de a jellegzetes kalap idővel szétterül, akár foltos is lehet. Egyetlen nap alatt akár 2 cm-t is terebélyesedhet, és nem ritkák a 15-20 cm átmérőjű kalappal büszkélkedő példányok. Barna színéről, vastag, tömör húsáról azonnal felismerhető, a tönkje egy hordóra hasonlít leginkább.

vargánya kinézete

Megjelent a vargánya gomba


Több gombász is közzétette, hogy már találkozott vargányával gombászás közben, ami igazán jó hír, hiszen idén korán érkezett hozzánk a nyári vargánya, ami a legfinomabb az erdei gombák között. Az elmúlt napok esőzései és a májusi kánikula hozzájárult a korai növekedéshez, azonban, hogy bő termésre lehessen számítani még szükség lenne egy kis esőzésre. 


Az ország egész területén megjelent az erdei gombák királya, köztük Dél-Somogyban, Nógrádban, a Vértesben, a Nyírségben, Őriszentpéteren, Sopron környékén és Nagykanizsa határán is találtak már nyári vargányát. A tapasztalt gombászok véleméyne szerint május utolsó hetében el lehet indulni  a kosarunkkal a vargánya begyűjtésre!
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

hegyibetegség

2500 m tengerszint feletti magasságban alakul ki; a hemoglobin oxigénnel való telítődése... Tovább

csőre

a végbélbe (bélcső) gyógykezelés céljából bejuttatott oldat. Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek