Itt a vargánya szezon

Itt a vargánya szezon: Erre figyeljünk

SzSz
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A gombaszezon kezdete az időjárás viszontagságai miatt meglehetősen kitolódott, azonban most már országszerte begyűjthetjük az Ízletes vargányákat az erdőkben járva.

Itt a vargánya szezon

A vargánya szezon megkezdődött, így már országszerte kereshetjük az egyik legértékesebb és legkeresettebb gombafajtákat az erdőn járva. Fontos azonban pár dolgot tudnunk, hiszen a gombák gyűjtésére szabályok vonatkoznak, amelyet minden gombagyűjtőnek jobb, ha betart saját érdekükben és a gombák védelme érdekében. 

Az Ízletes vargánya mellett ebben az időszakban találkozhatunk többek között a nagy őzlábgombával, sárga rókagombával és a mezei szegfűgombával. Ezek a legismertebb és legkedveltebb fajták, amelyekből számos finomságot készíthetünk otthon. Aki igazán kedveli a gombákat, gombás ételeket, ezek közül biztosan egy sem hiányozhat a kosárból a gyűjtés során. 

Az eső és a pára kifejezetten jó hatással volt a gombák fejlődésére, így meglehetősen nagy méretű gombákkal is találkozhatunk az erdőben. Most nagy szerencséje lehet minden gombavadásznak az erdőn járva, hiszen nem csak nagy méretű gombákat találni, de rendkívül sokat is az időjárási viszonyoknak köszönhetően. 

A vadon élő gombák gyűjtési szabályzata

A gombák begyűjtéséről és árusíthatóságáról természetes jogszabály vonatkozik, amelyben több fontos rész is szerepel. A vadon termő gombákról szóló 107/2011. (XI. 10.)  rendelet a Vidékfejlesztési Minisztérium szabályozásában jött létre, amelyben ezeket ismertetik. 

A Magyar Mikológiai Társaság részletesen összefoglalta a gomba gyűjtésről és annak fogyasztásáról szóló szabályokat, amelyeket részletesen weboldalukon olvashatunk. Ezek közül pár kiemelt részlet, amely fontos a vadon élő gombák gyűjtése során: 

  • “A gombagyűjtéshez mindig kosarat, és sohasem nylonzacskót használjon! A gombák termőtestei a műanyagzacskóban ugyanis befüllednek, ezáltal könnyen romlanak, továbbá összetörhetnek, és felismerhetetlenné válhatnak.”
  • “A kezdő és a már gyakorlott gyűjtő is egyaránt csak olyan gombát gyűjtsön étkezésre, amelyeket már mint étkezési gombát jól ismer. A mérgező vagy étkezésre alkalmatlan gombák maradjanak inkább érintetlenek.”
  • “Gyűjtsünk mindig szakszerűen, azaz a gomba termőtestét gondosan válasszuk el a talajtól (vagy más aljzattól), csavarjuk ki a tönkjét, egyidejűleg fedjük be a keletkezett mélyedést avarral, hogy a szabaddá vált egészséges micéliumok ki ne száradjanak! A gondos gombagyűjtő nem hagy maga után semmi nyomot, az erdő tiszta marad mögötte.”

Mennyi gombát szedhetünk az erdőben járva? Erről a következő oldalon tájékozódhatsz!

Mennyi gomba szedhető? 

A vadon élő gombák szedési mennyiségéről az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 61/2017. (XII. 21.) FM rendeletben határozták meg, amelyből a legfontosabb pontokat emeltük ki. 

2. § (1) Gomba, vadgyümölcs, gyógynövény gyűjtése, illetve forrásvíz elhordása

a) az állam 100%-os tulajdonában álló erdőben az egyéni szükségletet meghaladó mennyiségben erdőgazdálkodó előzetes írásbeli hozzájárulásával,

b) az állam 100%-os tulajdonában nem álló erdőben a haszonvételi joggyakorló előzetes írásbeli hozzájárulásával

gyakorolható.

(2) Ha jogszabály másképpen nem rendelkezik, egyéni szükségletnek minősül személyenként, naponta legfeljebb

a) 2 kg gomba,

b) 2 kg vadgyümölcs vagy

c) 2 kg gyógynövény

gyűjtése.

Tehát mindig annyi gombát szedjünk, amennyit el is fogunk fogyasztani, de érdemes magunkat tartani a személyenként naponta 2 kilogramm mennyiséghez. 

Vigyázzunk, ha nem vagyunk szakértők!

Ha nem értünk a gombákhoz, mindig kérjük hozzáértő, vagyis gombaszakértő segítségét, hogy elkerülhessük az esetleges mérgezést. Vannak olyan gombafajok, amelyek egyes részei mérgezőek lehetnek, és bizonyos hőkezelés után lehet csak őket fogyasztani. Éppen emiatt érdemes erről kikérnünk a gombaszakértő véleményét, mielőtt bármilyen gombás ételt készítenénk. 

A vadon termő és árusítható gombákról szóló táblázat is segíthet a gombák fogyasztására és felhasználására vonatkozóan, amelyet itt találhatsz. 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

üzemi tényezők

a mg. vállalat termelésére és ezen keresztül a jövedelmezőségére ható irányítási,... Tovább

agrotechnika

a növ. olyan módszere, amely számításba veszi a természeti és biol. adottságok max.... Tovább

Tovább a lexikonra