Otthoni gazdálkodás várandósan

Otthoni gazdálkodás várandósan

Szélesi Ferenc - Főkertész

Otthoni gazdálkodás várandósan

Tippek a várandós gazdálkodáshoz – Ne erőltesd túl magad

Sokak számára ez a várandós gazdálkodás egyik legnehezebb feladata. Ha van egy otthoni tanyád, amivel szívesen foglalkozol, akkor a lustaság szó bizonyára nem szerepel a szótáradban, és komoly változást jelent majd számodra, hogy a nap nagy részét pihenéssel töltöd majd. Várandós gazdaként azon kell a legtöbbet dolgoznod, hogy minél kevesebbet dolgozz.

Még ha hozzá szoktál a nehéz zsákok emelgetéséhez, egy babával a hasadban ettől jobb, ha tartózkodsz majd. A karjaid valószínűleg bírják majd a gyűrődést, de a hasad és a hátad sikítani fognak, amint megerőlteted magad – vagy másnap, amit nem jó megvárni. Hagyd, hogy a várandósság során a tested diktáljon. Egy aktív rutint nehéz, szokatlan lesz ennyi pihenéssel megszakítani, de próbáld meg élvezni, hogy most kevesebbet kell dolgoznod, és senki sem hibáztathat érte. 

Természetesen tájékozódj rendszeresen (vagy legalább is minden harmadban) szakorvosodnál, hogy milyen terhelést biztonságos vállalnod a várandósság alatt. Hallgass a szakemberre, és kombináld ezt a tanácsot azzal, amit tested jelez vissza neked.

Tippek a várandós gazdálkodáshoz – Ne vállalj új feladatokat

Várandós gazdaként nem ajánlott új feladatokat, projekteket bevállalni birtokodon, hiszen az ezzel járó plusz terhelés és stressz csak megnehezíti majd az áldott időszakot. Ha most szeretnéd kialakítani farmodat, akkor talán érdemes várni a babával, ha viszont mindenképpen új taggal szeretnéd bővíteni a családot, akkor a farmalapítás kell, hogy háttérbe szoruljon.

Tippek a várandós gazdálkodáshoz – Viselj kesztyűket és más védőfelszerelést

Ha várandósan gazdálkodsz, akkor fontos, hogy mindenhez védőkesztyűket viselj. Akár az állatokkal foglalkozol, akár a kertben tevékenykedsz, mindig legyenek rajtad kesztyűk. A várandós gazdákra leselkedő egyik legsúlyosabb veszély a toxoplazmózis, amiért egy, a talajban élő, és macskák ürüléke által szétszórt kórokozó felel. Szakorvosod bizonyára felhívja majd a figyelmedet, hogy viselj védőkesztyűket a kerti munka során, hiszen a macskák gyakran itt végzik el a dolgukat.

A kesztyűviselés sosem árt, ezért legyen nálad mindig egy pár, bármit is csinálsz! Természetesen más feladatokhoz is ajánlott védőfelszerelést viselni, attól függően, hogy milyen munkákat szeretnél elvégezni a birtokon. Az igazán veszélyes feladatokat, például a vegyszerek kezelését, érdemes ilyenkor inkább a párodra bízni.

Free-Photos képe a Pixabay -en.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet (ÁTK)

Kutatóintézet Az Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet (ÁTK), illetve annak... Tovább

Orosházi Állat-és Természetvédõ Közhasznú Egyesület

Állatvédõ szervezet Védeni a védtelent! - Elsõdleges feladatunk az orosházi állatotthon... Tovább

Tovább a lexikonra
Mezőgazdaság