Otthoni gazdálkodás várandósan

Otthoni gazdálkodás várandósan

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Amikor az ember babát vár, akkor még a legalapvetőbb feladatok is komoly kihívásokká válhatnak. Persze ez a dolgok rendje, de mi a helyzet akkor, ha várandósan is szeretnél gondoskodni otthoni gazdaságodról? A legtöbb ilyen kihívás fizikai jellegű.

 

A várandósság korai szakaszaiban még talán meg sem kottyannak, de az idő múlásával minden egyre nehezebbé válik majd – legyen szó egy vödör víz cipeléséről, a paradicsomok begyűjtéséről, vagy a tyúkok megetetéséről. Szervezeted ilyenkor egy másik életért is felel, így nem meglepő, hogy idővel sokkal hamarabb elfáradsz majd. A várandós gazdálkodásnak tehát bőven vannak nehézségei, de éppen annyi örömet is szerezhet, ha odafigyelsz magadra és biztonságosan végzed. Íme néhány hasznos tipp ehhez!

Otthoni gazdálkodás várandósan

Tippek a várandós gazdálkodáshoz – Lassíts

A terhesség minden harmada új kihívásokat jelent majd. Mindenki máshogyan éli meg a várandósságot, ezért nem tudhatjuk pontosan, hogy miket tapasztalsz majd a különböző időszakok során. Általánosságban azonban fontos, hogy minden harmadban egyre lassabban végezd a dolgaidat, mind fizikai, mind mentális értelemben. Különösen a harmadik harmadban érzed majd azt az extra fizikai kihívást, amit egy fejlődő baba súlya jelent majd számodra.

Könnyedén nekimész majd a dolgoknak, mert hasad olyan gyorsan nő majd, hogy nehéz lesz hozzászokni az extra méretekhez. Amint a feladatok túl nehézzé válnak számodra – főleg amikhez hajolgatni kell – ne erőltesd őket. Hagyj magadnak elegendő időt a pihenésre, feküdj le, lazíts. Sokkal fontosabb, hogy felkészülj az érkező babára, mint hogy az összes szem paradicsomot leszedd a kertben.

Tippek a várandós gazdálkodáshoz – Kérj segítséget

Ne félj segítséget kérni, vagy elfogadni azt, ha valaki felkínálja. A várandós gazdálkodás egyik velejárója, hogy párod megállás nélkül azt hajtogatja majd, hogy túl sokat dolgozol, és nem pihensz eleget. Persze bizonyára az jár ilyenkor a fejedben, hogy ha te nem csinálod meg, akkor senki sem fogja – tehát csak azért is ráveszed magad. Tartsd azonban észben, hogy a várandósság során nem ajánlott makacskodni.

Ilyenkor természetes jogon jár neked a segítség, ha egy feladat túl nagy kihívás tested, szervezeted számára. Még ha valami olyasmiről is van szó, amit korábban gond nélkül elvégeztél, meglehet, hogy néhány héten belül hozzá sem tudsz majd kezdeni. Szükséged lesz némi segítségre, és, ha költségkereted engedi, talán még fizetni is megéri majd azért, hogy valaki elintézze ezeket a feladatokat helyetted.

Tippek a várandós gazdálkodáshoz – Tervezz előre

Persze ezt általában könnyebb mondani, mint kivitelezni, de, ha teheted, akkor próbáljátok úgy időzíteni a babát pároddal, hogy ne az év legmozgalmasabb időszakában kezdjen el nőni a hasad. Szép is lenne, ha ez olyan egyszerű volna, de megéri próbálkozni vele. Ha családot szeretnél alapítani, akkor próbálj elgondolkodni egy kicsit a jövendőbeli teendőiden.

Mint említettük, ez nem mindig ilyen egyszerű, hiszen lehetetlen megjósolni, hogy tested miként reagál majd a várandósság különböző velejáróira. De már csak egy kis tervezéssel is felkészülhetsz valamennyire azokra az időszakokra, amikor a hétköznapi dolgok kihívásokká válnak. Amint kiderül, hogy babát vársz, kezdd el összeírni azokat a feladatokat, amiket rábízhatsz másokra, vagy amikről lemondhatsz az adott évben.

Ha például nyaranta fűszerágyásokat ültetsz, akkor lehet, hogy jobb lesz egy évig nem foglalkozni ezekkel. Fel kell állítanod egy fontossági sorrendet, aminek az élén mindig te és a baba lesztek majd. Fogadd el, hogy nem lesz időd mindenre a kertben, de tudd azt is, hogy ezzel semmi baj nincs. A következő oldalon folytatom!

tasha képe a Pixabay -en.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

szállítószövet-rendszer

a hajtásos növények szerveiben a tápanyagszállítást végző, szállítósejtekből álló... Tovább

injektoros feltöltés

nagynyomású szivattyúval felszerelt növényvédő gépek permetlétartályának feltöltésekor... Tovább

Tovább a lexikonra
Mezőgazdaság