Minden, amit a vaníliabab termesztéséről tudnod kell

Termesszünk vaníliát kertünkben! Szakértőnk elmondja, hogyan!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Termessz sikeresen vaníliababot

A vanília termesztése

A vanília nem egy kifejezetten egyszerűen termeszthető növény, és sok kísérletezésre lesz szükséged,h hogy kiderítsd, mi válik be számodra, és mi nem. Lássuk a legfontosabb tudnivalókat és lépéseket, amikre szükséged lesz ehhez!

1. Szerezd be a vaníliát

Ha vaníliababokat szeretnél termeszteni, akkor érdemes egy kifejlett vaníliát beszerezned hozzá. Ennek egyszerű oka van: ezeknek a növényeknek legalább 3-5 évükbe telik, mire termőképessé válnak az ültetést követően. Persze vaníliát nem sok helyen kapni üzletekben, ezért nézz szét az interneten, hogy honnan rendelhetnél magadnak termőképes példányokat – nézd meg, hogy fel van-e tüntetve a koruk!

2. Ültesd el (át) őket

Miután sikerült szerezni néhány vaníliát, természetesen el kell ültetned őket. Ehhez nem javasolt óriási cserepet használni – inkább válassz olyan tárolót, ami nagyjából kétszer akkora, mint maga a növény. Ha ez megvan, akkor félig töltsd fel orchideáknak szánt virágfölddel. Ha nem tudsz ilyet szerezni, akkor készíts keveréket 1:1 arányban sima virágföldből és fakéregből. Helyezd óvatosan a virágföldbe vaníliádat, és ügyelj rá, hogy a gyökereit teljesen elfedje a talaj. Fontos, hogy minden példánynak biztosíts egy saját hálót, karót, vagy bármilyen támasztékot, amire felmászhat. 

3. Jöhet a beporzás

Ha terméseket szeretnél, akkor kénytelen leszel átvállalni a beporzók szerepét, ugyanis sajnos azok a méhek, amelyek ezt valaha elvégezték már szinte teljesen kihaltak. A kézi beporzáshoz először is el kell távolítanod a virágport a virág női ivarszervű részéről (porzó). Ezt legegyszerűbben egy fogpiszkálóval végezheted el, ha nem szeretnél külön szerszámokat vásárolni hozzá. A virágport a virág hímivarszervű részére (bibe) kell felvinned.

Ezt a részt egy extra réteg védi, amit óvatosan vissza kell húznod, hogy beporozhasd. A kézi beporzást a reggeli órákban ajánlott elvégezni. Ha mindent jól csináltál, akkor a terméstokok durván egy hét múlva megjelennek majd. Ellenkező esetben próbálkozz újra a beporzással. A termések nagyjából 9 hónap alatt érnek meg. A következő oldalon a vanília gondozásáról fogok beszélni!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-01

Ültess paradicsomot még akár júliusban is - Használj hónaljhajtásokat!

Júliusban már sokan úgy gondolják, hogy felesleges belefogni a kertészkedésbe, pedig ez nem igaz. Még mindig van lehetőség a paradicsom ültetésére. Mutatom

2024-07-18

5 jel, hogy kalciumhiányos a paradicsomod: így segíts rajta

A kálciumhiány az egyik leggyakoribb probléma, amivel a kertészek szembesülnek. Íme öt jel, hogy kalciumhiányos a paradicsomod, és hogyan segíthetsz rajta.

2024-07-16

Tejes, jódos permetezés a kertek megmentője? – Itt az igazság

Tejes, jódos permetezés a kertek megmentője? A kertészkedés szerelmesei gyakran keresnek természetes, házi megoldásokat a növényeik védelmére és táplálására.

2024-06-29

Permetezz szódabikarbónával, és élvezd a kártevőmentes kerted látványát!

Ha bio növényvédelemről beszélünk, akkor nem maradhat ki a sorból a szódabikarbóna sem. Szedd ki a szódabikarbónát fiókból, és használd fel ezt a csodaszert!

2024-07-16

Foltos az uborka levél, mit tegyek? – az uborka baktériumos szögletes levélfoltossága

Az uborka levelein megjelenő foltok az uborka baktériumos szögletes levélfoltosságának a tünete lehet. Az egyik leggyakoribb betegség, amely komoly károkat okozhat.

2024-07-01

A piros paprika érése: A zöldtől a pirosig tartó izgalmas utazás

A piros paprika a magyar gasztronómia elengedhetetlen eleme. Most megismerheted érésének folyamatát, és a kémiai magyarázatot arra, hogyan válik pirossá.

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

85/2006. (XII. 20.) FVM rendelet

A mezõgazdasági és vidékfejlesztési támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó... Tovább

savanyúfüvek

a ->gyep kevésbé értékes összetevői. Alaktanilag abban térnek el az—>édesfüvektől,... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem