Minden, amit a vaníliabab termesztéséről tudnod kell

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Termesszünk vaníliát kertünkben! Szakértőnk elmondja, hogyan!

Szélesi Ferenc - Főkertész
Termessz sikeresen vaníliababot

A vanília termesztése

A vanília nem egy kifejezetten egyszerűen termeszthető növény, és sok kísérletezésre lesz szükséged,h hogy kiderítsd, mi válik be számodra, és mi nem. Lássuk a legfontosabb tudnivalókat és lépéseket, amikre szükséged lesz ehhez!

1. Szerezd be a vaníliát

Ha vaníliababokat szeretnél termeszteni, akkor érdemes egy kifejlett vaníliát beszerezned hozzá. Ennek egyszerű oka van: ezeknek a növényeknek legalább 3-5 évükbe telik, mire termőképessé válnak az ültetést követően. Persze vaníliát nem sok helyen kapni üzletekben, ezért nézz szét az interneten, hogy honnan rendelhetnél magadnak termőképes példányokat – nézd meg, hogy fel van-e tüntetve a koruk!

2. Ültesd el (át) őket

Miután sikerült szerezni néhány vaníliát, természetesen el kell ültetned őket. Ehhez nem javasolt óriási cserepet használni – inkább válassz olyan tárolót, ami nagyjából kétszer akkora, mint maga a növény. Ha ez megvan, akkor félig töltsd fel orchideáknak szánt virágfölddel. Ha nem tudsz ilyet szerezni, akkor készíts keveréket 1:1 arányban sima virágföldből és fakéregből. Helyezd óvatosan a virágföldbe vaníliádat, és ügyelj rá, hogy a gyökereit teljesen elfedje a talaj. Fontos, hogy minden példánynak biztosíts egy saját hálót, karót, vagy bármilyen támasztékot, amire felmászhat. 

hirdetes

3. Jöhet a beporzás

Ha terméseket szeretnél, akkor kénytelen leszel átvállalni a beporzók szerepét, ugyanis sajnos azok a méhek, amelyek ezt valaha elvégezték már szinte teljesen kihaltak. A kézi beporzáshoz először is el kell távolítanod a virágport a virág női ivarszervű részéről (porzó). Ezt legegyszerűbben egy fogpiszkálóval végezheted el, ha nem szeretnél külön szerszámokat vásárolni hozzá. A virágport a virág hímivarszervű részére (bibe) kell felvinned.

hirdetes

Ezt a részt egy extra réteg védi, amit óvatosan vissza kell húznod, hogy beporozhasd. A kézi beporzást a reggeli órákban ajánlott elvégezni. Ha mindent jól csináltál, akkor a terméstokok durván egy hét múlva megjelennek majd. Ellenkező esetben próbálkozz újra a beporzással. A termések nagyjából 9 nap alatt érnek meg. A következő oldalon a vanília gondozásáról fogok beszélni!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-11-24

10 titok a szobanövények gondozásához, ha te is egész télen pompázó virágokra vágysz!

Nagyon hasznos trükköket gyűjtöttem most össze nektek, amik ráadásul nem csak hasznosak, de még nagyon olcsók is. Próbáld ki mindet és virágozzanak a szobanövényeid egész télen!

2020-11-10

Karácsonyi kaktusz gondozása

A karácsonyi kaktusz gondozása, a karácsonyi kaktusz nevelése, a karácsonyi kaktusz igényei - Mit kell tennünk annak érdekében, hogy időben virágozzon a karácsonyi kaktusz? Szakértői tanácsok a karácsonyi kaktusz gondozásához, a karácsonyi kaktusz neveléséhez, a karácsonyi kaktusz ápolásához.

2020-11-10

A tél legcsodálatosabb éke – A mikulásvirág gondozása/tippek, trükkök szakértőktől!

A mikulásvirágról nagyon sokan kérdeztetek tavaly és már idén is, éppen ezért most elhoztam nektek szakértőnk szuper cikkét, tudjatok meg mindent a mikulásvirágról!

2020-11-18

Tudtad, hogy fán terem a kolbász? Nevelj te is kolbászfát!

Hallottatok már kolbászfáról? Pedig létezik, most be is mutatjuk nektek a nem mindennapi kolbászfát! Tudjátok meg ti is, hogyan lehet kolbászfát nevelni!

2020-11-05

Itt az ideje a növények teleltetésének? - Szakértőnk válaszol!

Ismét eljött az idő, érkezik a hideg, a növények esetében pedig érdemes elvégeznünk a teleltetést. Mikor és mit kell tennünk? Most mindent elmondok nektek, gyertek velem és tudjátok meg, hogyan teleltethetitek sikeresen a növényeket!

2020-11-10

Hogyan teleltessük a citromfát helyesen? - Szakértőnk elmondja!

Most mindent megtudhatsz a citromfa teleltetéséről, szakértőnk azokat a tippeket-trükköket osztja meg a citromfa teleltetéséhez, amik már ténylegesen beváltak! Olvasd el cikkünket, és teleltesd át a citromfát sikeresen!

2020-11-03

Az őszi kertek csodája, madarak kedvence - A tűztövis

Tudj meg mindent te is az ősz egyik legszebb díszéről, a tűztövisről. Elmondunk mindent, amit tudnotok kell a tűztövis gondozásáról és neveléséről, ismerd meg a tűztövist te is!

2020-11-11

15 szabály a szobanövények öntözéséhez – Tartsd be mindet!

15 szabályt mutatok most nektek a szobanövények öntözéséhez, mindet érdemes betartanotok, ha azt szeretnétek, hogy meseszép szobanövényeitek legyen!

További cikkek ebben a témában
hirdetes


nyirokérrendszer

az —>érrendszer egyik része, a —>vénarendszer függeléke, a keringő vér és a... Tovább

hifa

zömében kitinből, ritkábban cellulózból felépült sejtfalú gombák tenyésztestét és... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem