Lehet-e foga egy kacsának?

Hogy van-e a kacsáknak foga? Most kiderül!

SFV
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A kacsák nemcsak, hogy mindenevő állatok, de emellett ráadásul folyamatosan azon vannak, hogy becserkésszék maguknak a következő finom falatot – így állandó táplálékkeresők is. De vajon mindehhez foguk is van, hogy meg tudják rágni a különböző magvakat, rovarokat gabonákat, gyümölcsöket és puhatestűeket?

Van-e foga a kacsáknak?

Ahhoz, hogy megértsük a kacsák táplálkozásának mikéntjét, fontos megismernünk, hogy hogyan működik emésztőrendszerük. Lássuk hát, hogy miért is esznek a kacsák pont úgy, ahogyan!


A kacsák táplálkozáshoz használt szervei


A kacsáknak nem ugyanúgy vannak fogaik, mint a többi állatnak – tigriseknek, farkasoknak, cápáknak, teheneknek, sertéseknek vagy akár az embereknek –, ők fogaikkal nem feldarabolják és alaposan megrágják az ételt. Számos olyan más szervük van azonban, amely segít nekik a táplálékot olyan állagúvá alakítani, hogy az emészthetővé váljon számukra.


Spatula alakú csőr


A kacsák hosszúkás, lapított formájú csőrrel rendelkeznek. Ez a spatulaforma segít a madaraknak a fogakhoz hasonlóan összezúzni a táplálékot – ugyanakkor korántsem olyan erős ez a csőr, mint más állatok fogai, így az étel porrá őrléséhez nem alkalmas, ráadásul a kacsák nem is rágnak újra evés közben. A kanál-szerű forma segít a kacsáknak kiszűrni az ételt a vízből, homokból vagy sárból. A kacsacsőr teljes mérete és a lapítottság mértéke fajonként változik, és segít meghatározni, hogy a kacsák milyen ételeket esznek. Minél laposabb a csőr, annál több növényi anyag, például alga, magvak vagy vízi gabona van a kacsa étrendjében. Az élesebb csőrök több hal fogyasztására specializálódtak. 


Lamellák


A lamellák vékony, fésű- vagy rojtszerű szerkezetek a kacsacsőr oldalain. Csak a csőr szélén belül vannak, és könnyedén apró kis fogaknak tűnhetnek. Ezek a szerkezetek enyhén hajlékonyak, és élelmiszerek sárból vagy vízből való szűrésére vagy leszűrésére szolgálnak. A legtöbb dögrécének legalább néhány lamellája van, de a perem hossza, száma és távolsága a különböző fajoknál eltérő. A lamellák általában nem láthatók, kivéve, ha a kacsacsőr nyitva van, vagy a csőr azon oldalán van sérülés vagy deformáció, amely feltárja a lamellákat. A kacsák, libák, hattyúk és más vízimadarak mellett a flamingóknak is lamellái vannak.


„Szög” a csőrön


A kacsáknál van egy kis dudor a csőrük felső részén, amelyet szögnek neveznek. A szög alakja, mérete és színe változhat, és megegyezhet a csőr többi részével, vagy elüthet a csőr főbb színétől. A szög hasznos a sárban vagy törmelékben való átásáshoz, és segít a kacsáknak feltárni a kis gyökereket, magokat, férgeket és más táplálékokat. A libáknak és a hattyúknak is szögük van. Egyes kacsafajok esetében, például a kisebb és nagyobb kacsafajoknál, a szög hasznos azonosítási nyom is lehet.

Olvass tovább a következő oldalon!
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

szakosított telep

a nagyüzemi állattartás fejlett tornája, ahol nagy létszámú azonos állatfaj korszerű... Tovább

célcsoportos állami beruházás

egységes fejlesztési cél megvalósítását szolgáló állami beruházás, elsősorban... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok