Császárkorona ültetése és gondozása

hirdetes

Királyi elegancia a kertedben: Így nevelj vakondűző császárkoronát Te is

ZH

A császárkorona (Fritillaria imperialis) kevésbé ismert évelő hagymás növény, amelyek minden kertben feltűnő megjelenést jelentenek. Olvass tovább, hogy többet megtudj a császárkorona virágok termesztéséről.

császárkorona

Minden, amit tudnod kell a császárkoronáról

A császárkorona Ázsiában és a Közel-Keleten honos, de Európában is remekül termeszthető a virágos kertjeinkben. 30 centi és egy méter magas, felálló száruk, hegyes levelekkel és kör alakú gyűjteményük jellemzi őket. Függő, harang alakú virágok ékesítik a szára tetejét, mint egy korona. Ezek a virágok fajtától függően vörös, narancssárga és sárga árnyalatúak.


A Lutea fajta virágai sárgák. Az Aurora, a Prolifer és az Aureomarginata virágai mind narancssárga/piros színűek. A Rubra Maxima élénkvörös virágokkal rendelkezik.


Noha szép és érdekes, a császárkoronának van egy hozzáadott dimenziója, ami jó vagy rossz, attól függően, hogy mit szeretünk: erős, pézsmás illatúak, kicsit olyan, mint egy bűzös borz. Ez azért jó, mert távol tartja a kerti ágyástól a vakondokat, akik pusztításán mindenki bosszankodik. Ez egy olyan illat is, amelyet a kertészek hajlamosak szeretni vagy utálni. Ha érzékeny vagy az erős illatokra, jó ötlet lehet megszagolni egy érett császárkoronát, mielőtt elültetnéd a saját kertedbe, és esetleg nem tetszene.

hirdetes


A vakondűző császárkorona ültetése

A császárkorona termesztése a többi fritillaria hagymához hasonlóan a császárkorona fritillariát is ősszel kell elültetni a tavasz közepén virágzó virágzáshoz. A 10 centiméter szélességű császárkorona hagymák szokatlanul nagyok. Rohadásra is hajlamosak, ezért ügyeljünk arra, hogy nagyon jó vízelvezetésű talajba ültessük őket. 


A szemcsés homok vagy a perlit jó anyagok a beültetéshez. A rothadás kockázatának további csökkentése érdekében fejjel felfelé ültesd a hagymákat. 


Ősszel temesd el őket 12 centiméter mélységben olyan helyen, ahol tavasszal teljes napfény éri. Teljes éréskor a növények 20-31 cm szélesek lesznek.

A növények érzékenyek lehetnek a rozsdára és a levélfoltosságra, de nagyon jók a kártevők taszításában. Megtelepedés után a Fritillaria imperialis gondozása minimális.

hirdetes

A császárkorona fényszüksége

A császárkorona a teljes napsütést kedveli (napi 6-8 óra napsütés) és a félárnyékos, erdei körülmények között is jól érzi magát.

A császárkorona földigénye


Összességében rugalmas abban a tekintetben, hogy a közepes (agyagos) és a nehéz talajok széles skálájában nő, amelyek pH-értéke savas, semleges vagy lúgos. Olyan helyeken honos, mint a Himalájában és Törökországban, leginkább sziklákon és sziklás lejtőkön termesztik, jó vízelvezetésű talajban.

A császárkorona vízigénye


Csak akkor öntözzük, amikor tavasszal a növények aktívan növekednek. Hetente körülbelül egy hüvelyk vizet adjunk nekik, ha nem esik. Ügyelj arra, hogy a talajnak csak a legfelső hat hüvelykje legyen mérsékelten nedves, mivel nincs szüksége túl sok vízre, és elviseli a szárazságot.

Hőmérséklet és páratartalom


A császárkorona szívós növény, és sokféle páratartalom- és hőmérséklettartományban képesek túlélni. A hagymái valójában tolerálják a -30 Fahrenheit fokos hőmérsékletet is.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-12-05

Amarillisz: az egyik legszebb hagyományos karácsonyi virág

A karácsonyi virágok csodálatosan kiegészítik a dekorációt, természetes téli szépséget hozva. Mutatjuk a legszebb karácsonyi virág, az Amarillisz gondozását.

2022-12-06

Hogyan vedd rá a karácsonyi kaktuszodat, hogy virágozzon? Íme a 3 titok!

A megfelelő feltételek mellett a karácsonyi kaktusz az ünnepek után újra virágozhat. Íme a titok, hogy mit kell tenned, a februári ismételt virágzáshoz.

2022-11-25

Rhipsalis fagyöngy kaktusz: Fagyöngy kaktusz termesztése

Kinek kellene egyszerű fagyöngy, amikor létezik ennél sokkal menőbb, sokkal extrább változatban is? Mutatunk mindent a fagyöngy kaktuszokkal kapcsolatban!

2022-11-03

Így őrizd meg a mikulásvirágok szépségét egész évben

Te tudtad, hogy mikulásvirágaidat életben tarthatod és virágozhatod egész évben is? Most le is rántjuk a leplet a titokról, hogy hogyan gondozd a mikulásvirágot.

2022-12-06

5 bevált módszer az orchidea életben tartásárához, virágoztatásához

Az orchideák nagyon csodás növények, amik csodássá varázsolhatják a lakásodat, csak néhány apróságra kell majd odafigyelned. Mutatjuk is az orchidea trükkjeit!

2022-11-23

Ezeket a kerti teendőket végezd el decemberben

Kerti feladatokból még decemberben sincsen hiány, hiszen, nem ez a leghidegebb és fagyosabb téli hónapunk, a cikkből kiderül, miket lehet még elvégezni idén!

2022-11-24

Hogyan kell átteleltetni a rózsákat úgy, hogy a következő évben is virágozzanak

Fedezd fel, hogyan lehet átteleltetni a rózsákat, hogy megvédjük őket a zord időjárástól, és évről évre csodálatos virágzásukkal ajándékozzanak meg minket.

2022-11-24

Mikor kell öntözni a karácsonyi kaktuszt

Tanuld meg, mikor kell öntözni a karácsonyi kaktuszt, és mit kell tenni, ha túlöntözöd ezt a virágzó ünnepi növényt! Karácsonyi kaktusz öntözési tippek!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

szuperelit vetőmag

A nemesített fajta törzskeverékének v. első szaporulatának termése. Tovább

zero tillage [e. zéró tiledzs]

a mechanikai művelés mellőzésével folytatott növ. A gyomosodást ilyenkor vegyszerekkel... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény virág virágtermesztés