Vágott virágok a zöldségeskertbe - milyen virágokat és miért termessz zöldségek mellett?

hirdetes

Így termessz virágokat vágásra zöldségeskertedben

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Neveld te is ezeket a vágott virágokat a zöldségeskertben

4. Növényeid gondozása

A vágásra szánt virágfajták szeretik az alaposan előkészített kerti talajt, akárcsak a zöldségfélék. Minden évben dolgozz bele egy jó adag komposztot a talajba, öntözz rendszeresen, és figyelj oda a gyomokra is.

Trágyázás a virágzásért

Ültetéskor első körben alkalmazz általános, kiegyensúlyozott összetételű (például 4-4-4) műtrágyát. Ahogy aztán a virágok egyre fejlődnek, jöhet egy adag alacsony nitrogén, közepes kálium-, és magas foszfortartalmú műtrágya.

Csipkelődj okosan

Hasonlóképpen a legtöbb fűszernövényhez, a fiatal példányok megfontolt lecsipkedésével további termésre lehet ösztönözni a virágokat. Ha ügyesen csípsz, akkor megsokszorozhatod virágaid számát egyetlen növényen. Mindössze két dologra kell odafigyelned. Az egyik, hogy sose csípj vissza az első elágazásnál lejjebb, a másik pedig, hogy hagyj elegendő időt regenerálódni a növénynek a csipkedések között.  Kellő kitartással és türelemmel akár egy vékony, egy-két száras növényből is dúsan virágzó bokrot nevelhetsz. Fontos az is, hogy mindig egy levélpáros felett csípj!

hirdetes

A kezdő kertészek talán remegő kézzel látnak hozzá ennek a látszólag kegyetlen dolognak, de ha odafigyelsz az előbb leírtakra, akkor a végeredmény egy sokkal erősebb növény lesz. Amikor a csípés hatására újonnan kinőtt ágakon megjelenik néhány levélpáros, csípj újra az egyik ilyen páros felett – így a két ágból máris négy lesz. Folytasd ezt addig, míg növényed el nem éri a kívánt méretet, és „bokrosságot”.

hirdetes

5. Jöhet a vágás

Ha mindez megvan, akkor idővel eljutsz majd addig a pontig, amire mindig is vágytál – elkezdheted levagdosni virágaidat, hogy csokrokat készíthess belőlük! Néhány virágot közvetlenül a virágzás előtt (tehát még mielőtt a bimbók kinyílnának) érdemes levágni, hogy végül a vázában nyíljanak ki, míg másokat rögtön az után, hogy a növényen kinyíltak.

Azt, hogy melyiket mikor érdemes vágni nem sorolhatjuk fel itt, elvégre hihetetlenül sok variáció létezik. A legjobb, ha utánanézel kedvenceid egyedi igényeinek, és hogy mikor kell levágni őket, hogy a legtovább szépek és frissek maradjanak!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

éhfinom gyapjú

hiányos takarmányozás hatására természetes körülmények között is kialakuló, régen... Tovább

lipidek

különböző felépítésű, de azonos oldhatóságú vegyületek csoportja. Vízben nem,... Tovább

Tovább a lexikonra
Zöldség