Vágott virágok a zöldségeskertbe - milyen virágokat és miért termessz zöldségek mellett?

Így termessz virágokat vágásra zöldségeskertedben

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Sokan hiszik azt, hogy ez egész virágoskertre van szükség ahhoz, hogy az ember rendszeresen friss, gyönyörű csokrokat készíthessen magának vágott virágaiból. Az igazság az, hogy rengeteg olyan virágzó növény létezik, amelyeket ha rendszeresen vág az ember, akkor több virágot hoznak, míg másokból elég csupán néhányat ültetni egy bőséges „virághozam” reményében.

Neveld te is ezeket a vágott virágokat a zöldségeskertben

Lényeg a lényeg: nem kell egy egész kertet rááldozni a virágokra, csupán tudnod kell, hogy mit és hová érdemes ültetni. Elég csupán néhány ágyás (vagy üres hely meglévő zöldségágyásaidból), és máris bőven elegendő „alapanyagod” lesz, hogy szebbnél szebb virágcsokrokat készíthess magadnak, vagy szeretteidnek!

1. Válassz helyet vágott virágágyásodnak

A vágott virágágyások lényege, hogy olyan gyakran kell vágni a virágokat, amilyen gyakran azok nyílnak benne. Ez azt jelenti, hogy a virágok nem kerti díszeknek teremnek, hanem azért, hogy rendszeresen vágják őket. Ajánlott tehát ezeket a virágokat mutatósabb, vagy folyamatosan szüretelhető zöldségeid közé, hogy legalább némi vizuális változatosságot biztosítsanak.

Némelyik növény meglehetősen magasra nőhet, és persze vannak olyanok is, amiknek meglepően sok vízszintes tér kell, hogy teljesen kifejlődhessenek. Ez különösen a szerteágazó fajtáknál lehet probléma. Ügyelj rá, hogy virágaid ne árnyékolják be a környező növényeket, vagy használd ki a magasabb virágok e tulajdonságát, hogy megvédj néhány árnyékfüggő növényt a naptól, vagy megakadályozd, hogy egyes növények idő előtt felmagozzanak.

Amennyiben sorokba ültetsz, próbálj összekötni néhány sort, hogy 90-150cm széles ágyásokat tudj kialakítani. Ez lehetővé teszi, hogy a virágokat csoportokra oszthasd szét, és egyszerre többet is tudj vágni egy-egy fajtából.

2. Hogyan szaporítsd virágaidat?

Kertészként bizonyára tudod, hogy a zöldségek szaporításának többféle módja is van – ilyen például az átültetés, a magvetés, vagy éppen a szétválasztás. A virágaik miatt termesztett növényeknél sincs ez másképp. Vannak virágok, amiket magról, hagymáról, gumóról, szétválasztással, és egyéb módszerekkel kell szaporítani.

Ha évelőket szeretnél, és magról próbálod felnevelni őket, akkor meglehet, hogy két évet kell majd várnod arra, hogy gyökérzetük megerősödjön, mielőtt virágzani kezdenének. Ezt a folyamatot jelentősen lerövidítheted, ha teljesen kifejlett növényeket választasz szét, és ültetsz újra. Ez főleg azokkal a virágokkal oldható meg, amelyek gyökerei idővel nem fásodnak meg. A következő oldalon folytatom, érdemes lapozni egyet! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

jak (yak, Poephagus [Bos] grunniens)

a —>szarvasmarha-félek családjába tartozó, Közép-Ázsia magas hegyei között,... Tovább

kallusz (hegszövet)

1. A már nem osztódó, állandósult szövetből másodlagosan kialakult növényi osztódó... Tovább

Tovább a lexikonra
Zöldség