notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Vágott virágok a zöldségeskertbe

Hirdetés

Így termessz virágokat vágásra zöldségeskertedben

Szélesi Ferenc - Főkertész
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Sokan hiszik azt, hogy ez egész virágoskertre van szükség ahhoz, hogy az ember rendszeresen friss, gyönyörű csokrokat készíthessen magának vágott virágaiból. Az igazság az, hogy rengeteg olyan virágzó növény létezik, amelyeket ha rendszeresen vág az ember, akkor több virágot hoznak, míg másokból elég csupán néhányat ültetni egy bőséges „virághozam” reményében.

Neveld te is ezeket a vágott virágokat a zöldségeskertben

Lényeg a lényeg: nem kell egy egész kertet rááldozni a virágokra, csupán tudnod kell, hogy mit és hová érdemes ültetni. Elég csupán néhány ágyás (vagy üres hely meglévő zöldségágyásaidból), és máris bőven elegendő „alapanyagod” lesz, hogy szebbnél szebb virágcsokrokat készíthess magadnak, vagy szeretteidnek!

 

1. Válassz helyet vágott virágágyásodnak

A vágott virágágyások lényege, hogy olyan gyakran kell vágni a virágokat, amilyen gyakran azok nyílnak benne. Ez azt jelenti, hogy a virágok nem kerti díszeknek teremnek, hanem azért, hogy rendszeresen vágják őket. Ajánlott tehát ezeket a virágokat mutatósabb, vagy folyamatosan szüretelhető zöldségeid közé, hogy legalább némi vizuális változatosságot biztosítsanak.

 

Némelyik növény meglehetősen magasra nőhet, és persze vannak olyanok is, amiknek meglepően sok vízszintes tér kell, hogy teljesen kifejlődhessenek. Ez különösen a szerteágazó fajtáknál lehet probléma. Ügyelj rá, hogy virágaid ne árnyékolják be a környező növényeket, vagy használd ki a magasabb virágok e tulajdonságát, hogy megvédj néhány árnyékfüggő növényt a naptól, vagy megakadályozd, hogy egyes növények idő előtt felmagozzanak.

Hirdetés

 

Amennyiben sorokba ültetsz, próbálj összekötni néhány sort, hogy 90-150cm széles ágyásokat tudj kialakítani. Ez lehetővé teszi, hogy a virágokat csoportokra oszthasd szét, és egyszerre többet is tudj vágni egy-egy fajtából.

 

2. Hogyan szaporítsd virágaidat?

Kertészként bizonyára tudod, hogy a zöldségek szaporításának többféle módja is van – ilyen például az átültetés, a magvetés, vagy éppen a szétválasztás. A virágaik miatt termesztett növényeknél sincs ez másképp. Vannak virágok, amiket magról, hagymáról, gumóról, szétválasztással, és egyéb módszerekkel kell szaporítani.

Hirdetés

 

Ha évelőket szeretnél, és magról próbálod felnevelni őket, akkor meglehet, hogy két évet kell majd várnod arra, hogy gyökérzetük megerősödjön, mielőtt virágzani kezdenének. Ezt a folyamatot jelentősen lerövidítheted, ha teljesen kifejlett növényeket választasz szét, és ültetsz újra. Ez főleg azokkal a virágokkal oldható meg, amelyek gyökerei idővel nem fásodnak meg. A következő oldalon folytatom, érdemes lapozni egyet! 

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
195 296
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
6 779 471
Közösség

csalán (Urtica)

a csalánfélék (Urticaceae) családjába tartozó nemzetség. Évelő, elágazó gyökerű a nagy... Tovább

B3-vitamin-hiány (nikotinsavamid-hiány)

a viszonylag nagyobb nikotinsavamid-igényű fiatal ludakban angolkórhoz hasonló csontfejl.... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 150

Átlagos értékelés: 4.8

Zöldség