Így termessz virágokat, hogy nyáron csokorba gyűjthesd őket!

A vágott virágok fogják uralni az évet – így termeszd őket

NA
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A saját virágok termesztése azt jelenti, hogy a boltban vásárolt virágok árának töredékéért élvezheted a szezonális virágokat és virágcsokrokat – és természetesen ez a vágott virágok termesztésének egy környezetbarát módja. Nagyon kifizetődő, és csak néhány négyzetméterre van szüksége a virágzáshoz az év többi hónapjában. Válassz egy olyan helyet, ahol sok a nap – a legtöbb vágott virág sok napsütést igényel. Viszont a menedék is fontos – az erős szél károsíthatja a fiatal palántákat, és a növények akár kidőlhetnek. Nézd végig egész éves tippjeinket! 

Vágott növények termesztése

Január – a tervezés és magrendelés hónapja

Tervezd meg a virágos kerted – milyen virágokat szeretnél termeszteni?  Jó ötlet egynyári és kétnyári növényeket nevelni – ezek biztosítják a leghosszabb virágzási időszakot.  Korai vetés? Azt tapasztalhatod, hogy egy kis plusz hő és védelem megéri a befektetést, ha néhány vágott virágmagot szeretnél már az év elején lendületbe hozni. Három fő tartozékot kell figyelembe venni: A fűtött szaporítógépek tökéletes növekedési feltételeket biztosítanak egyes palánták számára, a hideg keret pedig védelmet nyújt a télies időjárás ellen, és elősegítheti a szívós magvak növekedését, illetve egy üvegház is hasznos tud lenni, persze, egy nagyobb befektetést igényel. 

Február – ásó, kapa…és dugványok

Rendelj dugványokat – például dália gumókat és gyökeres krizantém dugványokat. Elkezdheted a parcella előkészítését is holland kapával vagy kézi gyomirtó eszközzel gyomlálni , kerti ásóval átásni , és jól elkorhadt trágyát vagy kerti komposztot teríteni rá. 

Március – végre történik valami látványosabb

Folytasd a parcella előkészítését – gyomlálj, áss, adj hozzá szerves anyagot, és gereblyézd finomra. Eljött a krizantém dugványokat és a dália gumók ideje, és vess el édesborsót is. A hónap vége felé vessünk szívós egynyári növényeket . Vess sorba – könnyebben észlelhető a gyom ezáltal. 

Április-május – gyomlálás és öntözés

Folytasd a szívós egynyári növények vetését és a már elvetettek vékony sorait, és öntözd is rendszeresen őket. Továbbra is vethetsz félálló egynyári növényeket, ezenkívül helyezz el növénytartókat minden olyan növény számára, amely valószínűleg el fog dőlni. Májusban folytasd a gyomlálást, öntözést és a szívós egynyári palánták ápolását.

Június-július-augusztus: végre vághatjuk őket!

Ebben az időszakban fokozattan védjük növényeinket a csigáktól, öntözzünk és gyomláljunk továbbra is kitartóan. Júliusban majdnem az összes virágunkat már vághatjuk, így hívhatjuk ezt a hónapot akár a vágott virágok hónapjának is. Augusztusban a két kedvenc virágunkat a napraforgót és a dáliát is lehet már vágni szép csokrokba. 

Szeptember – még meleg a talaj

Szeptember jó hónap a szívós egynyári növények vetésére – hisz a talaj még meleg. Ültethetsz nárciszhagymát és vethetsz édesborsót is újra. Illetve a vetőmagot jövő évi vetésre is megtakaríthatod.  

Október – a tavaszi hagymaültetés hónapja

Egyes virágok, mint például a dáliák és a pillangóvirág, az első fagyokig virágoznak. Ha a dália levele megfeketedett a fagytól, vágjuk le, majd ássuk ki a gumókat és tároljuk hűvös, száraz helyen. Október a tavaszi hagymaültetés hónapja – jácint, tulipán, nárcisz, bármi jöhet, ami hagymás. 

November-december – tisztítás és év értékelés

Tisztítsd meg a növények körül a talajt, szépen rendezd el. A fagyok ellen végezz talajtakarást, a növénytámaszokat rakd el jövőre, majd dőlj hátra és értékeld az évedet: milyen volt vágott virágokat termeszteni? Jövőre mikkel újítasz be? Legyél büszke magadra, és lélekben készülhetsz a jövő évi kertészkedésre. 
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-05-21

Így alakítottam ki kerti tavat egy dézsából egyszerűen

Alakíts ki kerti tavat te is egyszerűen dézsából: mutatom a legjobb tippeket és tanácsokat hozzá, dobd fel kertedet ezzel az olcsó és egyszerű trükkel!

2024-05-18

Virágok, amelyek különösen jól bírják a nyári hőséget

Virágzó nyár: 5+1 virág, ami nem fél a hőségtől! Színes virágözön a nyárban? Válassz hőálló növényeket! Ismerd meg a legmegbízhatóbb virágokat a forró napokra!

2024-05-21

Egy kertész tanácsa: így hasznosítsd az esővizet és tedd virágzóvá a kerted!

Ha sokat esik az esi, ne hagyjuk kárba veszni, kövesd ezeket az esővízgyűjtési tippeket te is, mutatom, mik a legpraktikusabb tanácsok és trükkök ehhez!

2024-05-17

Amiért az egész veteményes kert hálás lesz: Így ültess kerti büdöskét

A kerti büdöske (Tagetes) ültetése egyszerű és kiváló választás mind a díszkertek, mind a veteményesek számára. Mutatjuk miért, és hogyan ültess büdőskét!

2024-05-26

Ezzel a technikával az emelt ágyást könnyen fel lehet tölteni földdel

Töltsük fel az emelet ágyásokat könnyedén, Hügekultur technikával. Nem tudod mi ez? Semmi gond, kertészünk most elmondja neked miért remek technika ez!

2024-05-21

Paradicsomültetés: nagyapám fegyvere a bőséges terméshez

Még nagyapám tanította ezeket a csodás tippeket a paradicsomtermesztéshez és pedig megosztom veletek, hogy nektek is bőséges és zamatos legyen idén a paradicsom!

2024-05-06

Milyen virágokat érdemes elültetni még a nyár elején?

Érdekel, milyen virágokat lehet érdemes elültetni a nyár elején, amik gyorsan nőnek, és bírják ezeket a melegebb körülményeket? Mutatunk néhány csodás virágot!

2024-05-16

5 különleges májusi virág, aminek illatától még a szomszéd is megrészegül

Fedezzük fel együtt a legkülönlegesebb és legjobb illatú májusi virágokat, melyeknek illata valóban részegítő tud lenni, hiszen annyira kellemesek és finomak!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kereszt (kepe, kalangya)

a rendre vágott és felkötött gabona kévéiből rakott alakzat. A legalsó, az ún. mesterkéve... Tovább

szalmagyűjtő kocsi

az ->arató-cséplő gép által elszórt szalma és törek — aratással egyidejű —... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek kert Kertészet