Vadvirágos talajtakaró egyszerűen 5 lépésben

hirdetes

Unod a sima gyepet és amúgy is mindig kiszárad? Válassz inkább vadvirágos talajtakarót!

ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A gyönyörű pázsit minden otthon büszkesége. A pázsit egészségének megőrzése és jó megjelenése azonban sok munka lehet és még így is könnyen kiszáradhat. Ha egy egyszerű (és gazdaságos) pázsit alternatívát keresel, miért ne ültethelnél vadvirágot?

vadvirág a kertben

Vadvirágos talajtakaró egyszerűen 5 lépésben


Néhány egyszerű lépéssel unalmas gyepből virágokkal teli, színes rétté változtathatod az udvart. Ki tudja, még azt is tapasztalhatod, hogy jobban szereted ápolni a vadvirágos kertet, mint a régi pázsitot, ami állandóan kiszáradt hiába locsoltad!

Mire lesz szükséged?


Mielőtt elkezdenéd a pázsit átalakítását, gyűjtsd össze az anyagokat:

•    Kesztyű
•    Lapát
•    Vadvirág magvak
•    Fekete műanyag ponyvák


Útmutató lépésről lépésre a vadvirágos oázis készítéséhez

A vadvirágos kertek nem csak gyönyörűek, de bőséges táplálékot is biztosítanak a vadon élő állatok számára. Annak ellenére, hogy az egész folyamat eltart egy ideig, de csaknem három év, amíg meglátunk egy gyönyörű kertet, de néhány egyszerű lépéssel virágzó paradicsommá alakíthatod a pázsitot.
Az első év túlnyomórészt talaj-előkészítés. Gondoskodni kell arról, hogy a terület teljesen mentes legyen minden meglévő gyomtól vagy fűtől. Ez elengedhetetlen lépés a vadvirágos kert oázisa létrehozásához.


A következő két évben a türelem kulcsfontosságú. Ebben a két évben nem sok minden történik, mivel a vadvirágok azon dolgoznak, hogy megerõsítsék a gyökereiket, így nem lesz nagy növekedés. Néhány gyomnövény, például a rákfű azonban továbbra is problémát jelenthet. A megfelelő talajtakarás és a csak a füvekre ható gyomirtó szer használata segíthet megoldani ezt a problémát anélkül, hogy befolyásolná a vadvirágok növekedését.

1.    lépés: Válaszd ki a legjobb helyet


A vadvirágos kert megfelelő helyének kiválasztása fontos, ha azt szeretné, hogy kertje sikeres legyen. Néhány dolgot figyelembe kell venni a hely kiválasztásakor, például a napsütés mennyiségét, a talaj típusát és azt, hogy a terület ki van-e téve az árvíznek.

hirdetes

Ha olyan területet választunk, amelyen nincs sok napsütés, előfordulhat, hogy vadvirágok nem virágoznak olyan jól, mint egyébként. A talaj típusa is fontos – ha a talaj túl sűrű, akkor a vadvirágok nehezen tudnak gyökeret verni. Végül pedig érdemes elkerülni azokat a területeket, ahol túl sok a víz, vagy amelyek hajlamosak az áradásra, mivel ez károsíthatja vagy elpusztíthatja vadvirágait.


2.    lépés: Írtsd ki a füvet


A pázsit eltávolítása a vadvirágoskert építésének következő lépése. Íme néhány tipp:

•    Kezdd azzal, hogy a lehető legrövidebbre nyírod a füvet. Ez nem kötelező, de segíthet, ha magas fű van.
•    Ezután használj gyomtörőt vagy más hasonló eszközt a megmaradt fű eltávolításához.
•    Fedd le újonnan parkosított területed vastag fekete műanyag ponyvával három hónapra.
•    Három hónap elteltével távolítsd el a ponyvát, és gereblyézd le az elhalt növényzetet, hogy sima felületet hozz létre, amely tökéletes a vadvirágok számára!
•    Alternatív megoldásként, ha szeretnéd eltávolítani a felső gyepréteget, és nagy területet kell lefednie, akkor többféle módszert is használhatsz. Az egyik népszerű módszer az elektromos gyepvágó használata. Ezzel az eszközzel gyorsan eltávolíthatod a gyep felső rétegét, és különösen akkor hasznos, ha sok a talaj, amit le kell takarni.

•    Egy másik lehetőség a kézi gyepvágó használata. Ez egy kicsit munkaigényesebb lehet, de még mindig hatékony módja a gyep felső rétegének eltávolításának. Egyszerűen a pengével vágd át a gyepet, majd tekerd fel és dobd ki.


3.    lépés: Válaszd ki a vadvirág magokat


A megfelelő vetőmag kiválasztása elengedhetetlen a gyönyörű, virágzó kert biztosításához.

hirdetes

Ami a vadvirágmagot illeti, van néhány dolog, amit figyelembe kell vennie a vásárlás előtt. Az első dolog, amit át kell gondolni, hogy milyen éghajlaton élünk. Élethelytől függően bizonyos típusú vadvirágok jobban teljesítenek, mint mások.

Például, ha olyan területen élsz, ahol sok a csapadék, akkor érdemes olyan magokat választani, amelyek elviselik a nedves körülményeket. Másrészt, ha szárazabb éghajlaton élsz, akkor olyan magokat kell választania, amelyek ellenállnak a szárazságnak.

4.    lépés: Vesd el a magokat

A vadvirágmagok elvetése nagyszerű módja annak, hogy gyönyörű és egyedi kertet alakítsunk ki. A magvak elvetésének sokféle módja van, de az egyik legnépszerűbb módszer az, ha egyszerűen kiszórjuk a földre, finoman belenyomjuk a talajba, és körülbelül ¼ hüvelyk mélységben gereblyézzük fel.

Ezt a legjobb ősszel, az első fagyok előtt megtenni.


5.    lépés: Öntözés

Hetente egyszer öntözd meg bőségesen és mélyen a vadvirágmagokat. Ha a környéken száraz időszak van, növeld az öntözést heti kétszeresre. Miután a palánták kicsíráznak és növekedni kezdenek, az öntözést heti vagy kéthetente egyszerire csökkentheted. Tartsd szemmel a talajt és a vizet, amikor elkezd kiszáradni. Meleg időben előfordulhat, hogy vadvirágait hetente többször kell öntözni.

A vadvirág magvak elültetésekor fontos, hogy elegendő nedvességgel rendelkezzenek, hogy megfelelően csírázhassanak és növekedhessenek. Kövesd ezeket a tippeket vadvirágos kertednek öntözéséhez, és (végül) gyönyörű virágzásban lesz része az egész szezonban!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

állatállomány-változási terv

az állatállomány gazd.-on belüli és külső forgalmának számbeli (darabban) való,... Tovább

vérfolyadékpótlás

Nagyobb mennyiségű vérveszteség esetén a vérmennyiség legcélszerűbb vérátömlesztéssel... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert