Így rendezhetsz be könnyedén egy üvegházat

hirdetes

Üvegházak szakszerű és praktikus berendezése

Bohács Ádám - Kertépítő technikus

Sokan építenek vagy vásárolnak üvegházat csak azért, hogy az időjárás viszontagságaitól függetlenül, akár egész évben különféle növényeket termeszthessenek kertjükben. Azonban egy üvegház sokkal több is lehet, mint egy méretes, drága eszköz, ami kibővíti kertészkedési lehetőségeidet. Kellő tervezéssel és némi idő-, illetve pénz ráfordításával a lehető legtöbbet hozhatod ki üvegházadból – a következőkben ebben szeretnénk segíteni!

Üvegházak berendezése

Az üvegházak előnyei és hátrányai

Az üvegházak legnagyobb előnye, hogy védelmet biztosít a benne élő növények számára a széltől, a fagytól, a tól, és a mértéktelen esőzésektől. Az üvegpanelek továbbá rendkívül gyorsan felmelegítik a belső teret, amint a Nap első sugarai előbújnak a reggeli órákban – még a leghidegebb napokon is. A probléma az üvegházakkal, hogy önmagukban nem igazán képesek szabályozni saját hőmérsékletüket.

Például még viszonylag hideg időben is képesek túlmelegedni, ha a Nap órákig süt rájuk, és ez könnyedén a bennük nevelkedő növények végét jelentheti. Ez a hő éjszaka szinte azonnal el is szökik az üvegházakból, mert legtöbbjük nem szigetel valami hatékonyan. Ahhoz tehát, hogy egész évben kedvedre termeszthess üvegházadban, saját magadnak kell gondoskodnod a belső tér hőszabályozásáról. Nézzük meg, hogy hogyan fűtheted és hűtheted üvegházadat különféle módszerekkel!

hirdetes

Az üvegház fűtése – Tervezz okosan

Ha még csak üvegházad elkészítésének tervezési fázisában jársz, akkor már most sokat tehetsz annak érdekében, hogy fosszilis üzemanyagok felhasználása nélkül fűthesd azt a későbbiekben. Egy lehetőség például walipini üvegházat építeni, ami többféle éghajlaton is megállja a helyét.

Továbbá ha van lehetőséged geotermikus hő felhasználására, akkor az is egy környezetbarát alternatíva lehet. Az sem mindegy, hogy hová helyezed üvegházadat, illetve hogy milyen anyagokat használsz a megépítéséhez. Használhatsz például kő, vagy beton térdfalakat, és sokat segíthet, ha jól hőszigetelő üvegpaneleket szerzel be a házhoz.

hirdetes

Szerezz egy fűtőtestet

A legegyszerűbben úgy fűtheted be üvegházadat, ha egy termosztátra kapcsolt fűtőtestet helyezel el benne. Hogy hogy mekkora, vagy hány fűtőtestre van szükséged (és így az ár is) attól függ majd, hogy mekkora üvegházról van szó. Az viszont, hogy elektromos, gáz, vagy egyéb technológiát alkalmazol már rajtad múlik. Természetesen napokon keresztül minden éjszaka fűteni egy üvegházat elképesztően költséges lenne, de az alábbi egyéb módszerekkel elérheted, hogy minél kevesebb aktív hűtésre legyen szükséged. A következő oldalon folytatom! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-06-30

Legyen Neked is gyönyörű beporzó-kerted!

Szeretnél gyönyörű lepkéket és egyéb hasznos rovarokat csalogatni a kertedbe? Hozz létre beporzókertet őshonos növényekből és teremts otthont a beporzóknak!

2022-06-30

A 10 leggyakoribb paradicsombetegség

Semmi sem hasonlítható a frissen szedett paradicsom ízéhez. Akármilyen gyakran is ápoljuk azonban növényeinket, néha egy-egy betegség megtámadja a kertünket.

2022-06-30

Komposztálás kávézaccal

Minden nap legalább kétszer főzöl kávét, vagy van a közeledben egy jófej kávézós, aki neked adja a használt zaccot? Superértékes tápanyag lehet a kertedben!

2022-06-30

Ezek az állatok dézsmálgathatják a paprikáid

A paprikanövényekben a legtöbb kárt a rovarok és a kártevők okozzák, mint például a vágóférgek. De ha kizártad ezeket, mik esznek még paprikanövényeket?

2022-06-30

10 szobanövény, amely segít megküzdeni a magas páratartalommal

Fullasztóan meleg, párás az idő a lakásodban? Ezek a növények igazán szeretnének nálad lakni és megszabadítani a párától, hiszen nekik éltető táplálék!

2022-02-17

A csodálatos csicseriboróból: a tökéletes hummusz recept, 4 ízesítésben

Az alábbiakban eláruljuk, hogy hogy készül a tökéletes „alap hummusz”, és hogy hogyan teheted még érdekesebbé 3 extra variációval! Íme a tökéletes humusz receptje.

2022-03-29

8 egyszerű talajteszt, amit érdemes elvégezned kertedben

Az alábbiakban néhány egyszerűen elvégezhető talajtesztről olvashatsz, amik segítenek megállapítani kerted talajának különböző adottságait, és hatékonyabbá tenni.

2022-03-08

A tavasz hírnökei – 4 tavaszköszöntő virág kertünkben

Ki ne várná, hogy a zord időjárásnak búcsút intsen? A tavasz beköszöntével egyre több virág bújik elő a földből. De milyen növények jelzik a tavasz elérkeztét?

További cikkek ebben a témában


visszakeresztezés (back cross)

Az első ->hibridnemzedék (F1) ->keresztezés egyik szülői ->genotípussal. Jelentős olyan... Tovább

fehérhalak

a belvízi halászatban a kevésbé értékes halfajok elterjedt, nem tudományos elnevezése. Ide... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés