Így rendezhetsz be könnyedén egy üvegházat

hirdetes

Üvegházak szakszerű és praktikus berendezése

Bohács Ádám - Kertépítő technikus

Sokan építenek vagy vásárolnak üvegházat csak azért, hogy az időjárás viszontagságaitól függetlenül, akár egész évben különféle növényeket termeszthessenek kertjükben. Azonban egy üvegház sokkal több is lehet, mint egy méretes, drága eszköz, ami kibővíti kertészkedési lehetőségeidet. Kellő tervezéssel és némi idő-, illetve pénz ráfordításával a lehető legtöbbet hozhatod ki üvegházadból – a következőkben ebben szeretnénk segíteni!

Üvegházak berendezése

Az üvegházak előnyei és hátrányai

Az üvegházak legnagyobb előnye, hogy védelmet biztosít a benne élő növények számára a széltől, a fagytól, a tól, és a mértéktelen esőzésektől. Az üvegpanelek továbbá rendkívül gyorsan felmelegítik a belső teret, amint a Nap első sugarai előbújnak a reggeli órákban – még a leghidegebb napokon is. A probléma az üvegházakkal, hogy önmagukban nem igazán képesek szabályozni saját hőmérsékletüket.

Például még viszonylag hideg időben is képesek túlmelegedni, ha a Nap órákig süt rájuk, és ez könnyedén a bennük nevelkedő növények végét jelentheti. Ez a hő éjszaka szinte azonnal el is szökik az üvegházakból, mert legtöbbjük nem szigetel valami hatékonyan. Ahhoz tehát, hogy egész évben kedvedre termeszthess üvegházadban, saját magadnak kell gondoskodnod a belső tér hőszabályozásáról. Nézzük meg, hogy hogyan fűtheted és hűtheted üvegházadat különféle módszerekkel!

hirdetes

Az üvegház fűtése – Tervezz okosan

Ha még csak üvegházad elkészítésének tervezési fázisában jársz, akkor már most sokat tehetsz annak érdekében, hogy fosszilis üzemanyagok felhasználása nélkül fűthesd azt a későbbiekben. Egy lehetőség például walipini üvegházat építeni, ami többféle éghajlaton is megállja a helyét.

Továbbá ha van lehetőséged geotermikus hő felhasználására, akkor az is egy környezetbarát alternatíva lehet. Az sem mindegy, hogy hová helyezed üvegházadat, illetve hogy milyen anyagokat használsz a megépítéséhez. Használhatsz például kő, vagy beton térdfalakat, és sokat segíthet, ha jól hőszigetelő üvegpaneleket szerzel be a házhoz.

hirdetes

Szerezz egy fűtőtestet

A legegyszerűbben úgy fűtheted be üvegházadat, ha egy termosztátra kapcsolt fűtőtestet helyezel el benne. Hogy hogy mekkora, vagy hány fűtőtestre van szükséged (és így az ár is) attól függ majd, hogy mekkora üvegházról van szó. Az viszont, hogy elektromos, gáz, vagy egyéb technológiát alkalmazol már rajtad múlik. Természetesen napokon keresztül minden éjszaka fűteni egy üvegházat elképesztően költséges lenne, de az alábbi egyéb módszerekkel elérheted, hogy minél kevesebb aktív hűtésre legyen szükséged. A következő oldalon folytatom! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-05-11

Négylevelű lóhere és szerencsehere – melyik hoz szerencsét és miért?

Miért hisznek az emberek abban, hogy a négylevelű lóhere szerencsét hoz? Mostani cikkünkből tudj meg a négylevelű lóheréről, illetve a szerencseheréről mindent.

2021-05-09

Egzotikus szobanövények – ismerd meg Te is a szerencsebambuszt

A szerencsebambusz közkedvelt növény, aki hisz a feng shui hatásában, tudja, hogy nem csak rá de környezetére is szerencsét fog hozni. Ismerd meg most őt Te is!

2021-05-08

Bemutatkozik a zöldike – ismerjétek meg ezt a csüngő. csíkos növényt

Ez a kedves, csíkokkal mintázott növény kezdő kertészeknek is tökéletes, nincsenek nagy igényei, rendkívül kedvelt szobanövény. Ismerjétek meg most Ti is!

2021-05-07

Finom megjelenésű szobanövény – ismerd meg a párnafüvet!

A párnafű kedvelt szobanövényünk, apró zöld leveleivel, melyek szőnyeget képeznek, s melyek a kaspó szélén futnak lefelé. Most ismerd meg a párnafüvet Te is!

2021-05-26

Kertészkedj az egyik legegyszerűbb módon – legyen szuper palackkerted!

A palackkertek vagy floráriumok, valamint terráriumok napjainkban egyre népszerűbbek, ráadásul gondozásuk is egyszerű – se locsolás, se bonyodalmak.

2020-11-10

A tél legcsodálatosabb éke – A mikulásvirág gondozása/tippek, trükkök szakértőktől!

A mikulásvirágról nagyon sokan kérdeztetek tavaly és már idén is, éppen ezért most elhoztam nektek szakértőnk szuper cikkét, tudjatok meg mindent a mikulásvirágról!

2020-11-26

A legcsodálatosabb karácsonyi növények - És a gondozásuk

Minden, amit tudni érdemes a karácsonyi növények gondozásáról, karácsonyi növények neveléséről. Szakértőnk mindent elmond a karácsonyi növények gondozásáról!

2020-11-24

10 titok a szobanövények gondozásához, ha te is egész télen pompázó virágokra vágysz!

Nagyon hasznos trükköket gyűjtöttem most össze nektek, amik ráadásul nem csak hasznosak, de még nagyon olcsók is. Próbáld ki mindet és virágozzanak a szobanövényeid egész télen!

További cikkek ebben a témában


pajta (szín)

olyan egyszerű építmény, amely tartóoszlopokon nyugvó tetőszerkezetből áll. Ált. minden... Tovább

Nikosi (NX 18665)

Napraforgó Cél: olajipari Leírás:Hypokotilja nagyon gyengén-gyengén antociános.... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés