Így rendezhetsz be könnyedén egy üvegházat

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Üvegházak szakszerű és praktikus berendezése

Bohács Ádám - Kertépítő technikus

Sokan építenek vagy vásárolnak üvegházat csak azért, hogy az időjárás viszontagságaitól függetlenül, akár egész évben különféle növényeket termeszthessenek kertjükben. Azonban egy üvegház sokkal több is lehet, mint egy méretes, drága eszköz, ami kibővíti kertészkedési lehetőségeidet. Kellő tervezéssel és némi idő-, illetve pénz ráfordításával a lehető legtöbbet hozhatod ki üvegházadból – a következőkben ebben szeretnénk segíteni!

Üvegházak berendezése

Az üvegházak előnyei és hátrányai

Az üvegházak legnagyobb előnye, hogy védelmet biztosít a benne élő növények számára a széltől, a fagytól, a tól, és a mértéktelen esőzésektől. Az üvegpanelek továbbá rendkívül gyorsan felmelegítik a belső teret, amint a Nap első sugarai előbújnak a reggeli órákban – még a leghidegebb napokon is. A probléma az üvegházakkal, hogy önmagukban nem igazán képesek szabályozni saját hőmérsékletüket.

Például még viszonylag hideg időben is képesek túlmelegedni, ha a Nap órákig süt rájuk, és ez könnyedén a bennük nevelkedő növények végét jelentheti. Ez a hő éjszaka szinte azonnal el is szökik az üvegházakból, mert legtöbbjük nem szigetel valami hatékonyan. Ahhoz tehát, hogy egész évben kedvedre termeszthess üvegházadban, saját magadnak kell gondoskodnod a belső tér hőszabályozásáról. Nézzük meg, hogy hogyan fűtheted és hűtheted üvegházadat különféle módszerekkel!

hirdetes

Az üvegház fűtése – Tervezz okosan

Ha még csak üvegházad elkészítésének tervezési fázisában jársz, akkor már most sokat tehetsz annak érdekében, hogy fosszilis üzemanyagok felhasználása nélkül fűthesd azt a későbbiekben. Egy lehetőség például walipini üvegházat építeni, ami többféle éghajlaton is megállja a helyét.

Továbbá ha van lehetőséged geotermikus hő felhasználására, akkor az is egy környezetbarát alternatíva lehet. Az sem mindegy, hogy hová helyezed üvegházadat, illetve hogy milyen anyagokat használsz a megépítéséhez. Használhatsz például kő, vagy beton térdfalakat, és sokat segíthet, ha jól hőszigetelő üvegpaneleket szerzel be a házhoz.

hirdetes

Szerezz egy fűtőtestet

A legegyszerűbben úgy fűtheted be üvegházadat, ha egy termosztátra kapcsolt fűtőtestet helyezel el benne. Hogy hogy mekkora, vagy hány fűtőtestre van szükséged (és így az ár is) attól függ majd, hogy mekkora üvegházról van szó. Az viszont, hogy elektromos, gáz, vagy egyéb technológiát alkalmazol már rajtad múlik. Természetesen napokon keresztül minden éjszaka fűteni egy üvegházat elképesztően költséges lenne, de az alábbi egyéb módszerekkel elérheted, hogy minél kevesebb aktív hűtésre legyen szükséged. A következő oldalon folytatom! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-10-03

A legcsodálatosabb hosták – Ott a helyük a te kertedben is!

A hosták vagy közismertebb nevükön árnyliliomok csodálatosabbá varázsolhatják mindenki kertjét, mostani cikkemben bemutatom nektek a legszebb hostafajtákat!

2020-10-01

Saját magad is termeszthetsz lime-ot – Szakértői tippek!

A lime termesztéséről szól szakértőnk legújabb cikke, olvasd el te is mindenképp és tudj meg minden hasznos információt a lime termesztéséről!

2020-10-18

6 fűszernövény, ami még a fagyos hónapokban is termeszthető!

Hat fűszernövényt mutatok most be nektek, mindegyik alkalmas arra, hogy még a hidegebb időben is sikeresen termesszük, ismerkedjetek meg ezekkel a fűszerekkel!

2020-09-29

Csodálatosan szép, egészséges különlegesség - A kék mézbogyó termesztése

A kék mézbogyó egy csodálatosan szép különlegesség, mindenkinek a kertjét képes feldobni. Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a kék mézbogyó termesztéséről, gondozásáról!

2020-10-18

Fantasztikus előnyökkel jár az őszi előültetés – Szakértői tanácsok

Az őszi előültetésnek számtalan előnye van, mostani cikkemben elmondok mindent nektek az őszi előültetésről, tartsatok velem mindenképp!

2020-09-25

Szuper tippek a fűszernövények hatékony szárításához

A fűszernövények szárítása, nézzük, mi szükséges a fűszernövények szárításához. Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a fűszernövények szárításáról.

2020-09-28

Ötujjas ginzeng, a halhatatlanság növénye

Az öttujas ginzenget fogom most bemutatni nektek, cikkemben minden kiderül az ötujjas ginzeng fantasztikus hatásairól, valamint az ötujjas ginzeng termesztéséről!

2020-09-09

Közeleg az ősz, ültessük át a szobanövényeket!

Ültesd át te is a szobanövényeket, ennek a legjobb időpontja most van, az őszi hónapokat ideálisak az átültetésre, most elmondjuk, hogyan kezdj hozzá!

További cikkek ebben a témában
hirdetes


méhek szállítása

a rajok kis távolságra rajfogó kasban v. ládában, nagyobb távolságra rajszállító ládában... Tovább

dózis (adag)

1. (áeü.) Adott gyógyszer v. hatóanyag azon mennyisége, amelyet valamilyen kísérletben v.... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés