A csodás Úrkúti őskarszt dzsungelszerű világa

hirdetes

Ez a mesés hely olyan, mintha nem is Magyarországon lenne – a Bakony egyedülálló csodája

NA

A Csárda-hegyi őskarszt egyedülálló jelenség, a Déli-Bakonyban, Ajkától 10 km-re találhatjuk meg, Úrkút településén. A 100 millió éves őskaraszt 1951 óta védett; tengeri állatok mészvázas maradványai is megtalálhatóak a jurakori sziklafalakban.

https://egeszevbenbalaton.hu

Az Országos Kéktúra mentén található a Csárda-hegyi őskarszt Úrkúton

 

A Bakony lombjai között levő vadregényes őskarszt egy „gödörben” található, mely közvetlen az országos Kéktúra mentén van, azonban sok kéktúrázó kihagyja ezt az egyedülálló látványt, mert egy picit le kell térni az útvonalukról, hogy megcsodálhassák az őskarsztot. 
1917-ben fedezték fel a Csárda-hegy oldalában szén után kutatva az ország legnagyobb mangánérc készletét, amelyet el is kezdtek nagyobb ütemben bányászni. Miután 1951-ben védett területté nyilvánították, kézi fejtéssel termelték le a magérce, így fokozatosan jutottak el az őskarszt eredeti állapotáig, ezáltal előkerültek tengeri mészköves állatok maradványai is.

hirdetes

Falépcső sor vezet fel a hegykatlanba

 

A 6 állomásból álló Csárda-hegyi tanösvény 1 kilométer hosszú útján, egy falépcsősoron juthatunk fel a hegykatlanba. A vadregényes táj leginkább nyáron adja vissza a dzsungel érzetet, de ősszel is lenyűgöző látvány: mivel anno nem robbantásos, hanem kézi szerszámos módszerrel dolgoztak így a szemünk elé valóban az a látvány tárul, mely a földtörténeti középidőben keletkezett.

Ez a páratlan látvány egész évben ingyenesen látogatható

hirdetes

 

Az őskarszt egész évben, ingyenesen látogatható, minden évszakban páratlan látványt nyújt. Gyerekek és felnőttek számára is izgalmas, nem megterhelő séta, és valóban katartikus élmény, testközelből látni, ezt a több mint 100 millió éve létrejött őskarsztot. 
Megközelítése egyszerű kosival, az őskarszt és dzsungelszerű környéke egy óra alatt bejárható, nedves, csapadékos időben azonban figyelnünk kell, mert a falépcsőkön lecsúszhatunk könnyen, ezért inkább, ha lehet, válasszunk szárazabb időjárást a kirándulásunkhoz.

Forrás

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


crossbred gyapjas juhok [e. kroszbred]

a merinónak lincoln [e. linkoln], leicester [e. leszter], romney marsh [e. romné mars] v. más... Tovább

Campbell-féle talajművelési rendszer

H. W. Campbell [e. kembel] dolgozta ki dry farming [e. dráj farming], azaz gazdálkodás... Tovább

Tovább a lexikonra